Thee productie in Japan is precisie werk.
Wereldwijd behoort Japan -met de 10e plaats op de ranglijst- tot de grotere thee producerende en consumerende landen in de wereld. Op het gebied van productie, oogst en soorten verschilt dit land echter van de andere Aziatische landen.
De theeboeren in Japan produceren alleen de rauwe thee, die Aracha wordt genoemd. De smaak van het eindproduct is sterk afhankelijk van de teelt en productie, de parameters van de Aracha productie.
De Matcha theefabrieken stomen rollen en drogen het geoogste theeblad. Theehandelsbedrijven zijn de specialisten voor de verdere productiestappen. Tijdens het proces van verfijning worden de juiste Aracha ingrediënten geselecteerd en gecombineerd voor elke variëteit. Met behulp van gespecialiseerde high-tech apparatuur, wordt de rauwe thee gesorteerd op basis van verschillende criteria, zoals bladgrootte, bladkleur en steel.
De Matcha theefabrieken stomen rollen en drogen het geoogste theeblad. Theehandelsbedrijven zijn de specialisten voor de verdere productiestappen. Tijdens het proces van verfijning worden de juiste Aracha ingrediënten geselecteerd en gecombineerd voor elke variëteit. Met behulp van gespecialiseerde high-tech apparatuur, wordt de rauwe thee gesorteerd op basis van verschillende criteria, zoals bladgrootte, bladkleur en steel.
De geselecteerde kwaliteiten worden vervolgens verwarmd en opnieuw gedroogd. Deze stap geeft het product zijn smaak en onderscheidend aromatisch vermogen. Verschillende controlestappen zorgen ervoor dat we alleen komen tot de beste kwaliteiten. Het theeblad is altijd glad, dus nooit gerold, gekruld of samengeperst zoals we dit wel bij thee uit bijvoorbeeld China zien. De groen frisse smaak is dan ook het kenmerk van de Japanse thee en dat maakt haar erg geliefd.
Hoe komen de Japanse theesoorten aan hun naam?
Bijna alle theenamen eindigen op -cha, het Japanse woord voor “thee”. De Sencha en de Bancha zijn de meest voorkomende groene theeën. Het verschil in deze namen verwijst naar de plaats van het blad aan de stengel van de theeplant.De Sencha thee wordt geplukt van de bovenste bladeren van de theeplant terwijl de Bancha meer van het grovere blad aan de onderkant gemaakt wordt. (“Ban” betekent “ouder blad” in het Japans). Beide theeën worden gestoomd en vaak wordt de Bancha daarna nog geroosterd waardoor ze een meer roodbruine kleur krijgt. De Sencha was vroeger echt een Japanse exclusiviteit, maar is inmiddels door de Chinezen gekopieerd. Daar worden nu ook theeën gestoomd en deze zijn vaak goedkoper dan in Japan. De Sencha’s uit China zijn echter van een veel mindere kwaliteit en worden dan vaak ook gemengd met aroma’s. De originele Japanse Sencha zal nooit gearomatiseerd of gemengd worden met een andere thee.