Alleen echte Rooibos komt uit Zuid-Afrika
Zuid-Afrika is beroemd om zijn rooibosthee. Deze thee is daar in de regio al heel lang een volksdrank en wordt soms ook wel eens gezien als superfood. Zuid-Afrika is het enige land waar Rooibos groeit en waar -vooral in het gebied rond de Cederberg in Westkaap- ongeveer 15.000 ton geproduceerd wordt.
Je maakt Rooibos thee door van de bladeren en takjes een aftreksel in heet water te maken. Je krijgt dan een soort "thee", al mogen we die term hier niet gebruiken omdat er geen echte thee (afkomstig van de Camelia Sinensis) in de drank zit. Of je van de smaak houdt of niet, Rooibos wordt als erg gezond beschouwd omdat het vol antioxidanten zit en geen theïne of cafeïne bevat en dus ook 's avonds laat gedronken kan worden.
Het aftreksel van Rooibos wordt al eeuwenlang gedronken door de KhoiSan, de oorspronkelijke bewoners van het gebied rond de Kaap, die vroeger enigszins geringschattend "Bosjesmannen" werden genoemd. Die KhoiSan hebben enkele jaren geleden het recht gekregen om als "hoeders van de rooibos" 1,5 procent van de opbrengst te krijgen, goed voor 650.000 dollar per jaar, ongeacht of ze nu betrokken zijn bij de oogst of niet.
Honeybush, het broertje van Rooibos
Naast de bekende Rooibos groeit er in dezelfde streek in Zuid-Afrika ook de Honeybush. Het is een relatief jonge theesoort die pas voor productie is opgestart in de 21e eeuw. De teelt van Honeybush staat nog in haar kinderschoenen waardoor het aanbod nog beperkt is.Toch wordt alles in het werk gesteld om in de nabije toekomst Honeybush meer te commercialiseren. De smaak is zacht, net wat houtachtiger dan Rooibos, vol en net een beetje zoeter. De inwoners van Zuid-Afrika noemen de plan ‘heuningbos’ omdat de weelderige bloemen van de struik een honinggeur verspreiden als ze in bloei staan. De oogst, de pluk en het verwerken verlopen op dezelfde manier als bij de Rooibosthee.
Nieuw!