Hoe het begon;
Tijdens het koloniale tijdperk werden in 1812 voor het eerst geïmporteerde theesoorten in Brazilië verbouwd. Gedurende de 19e eeuw was de thee-industrie, net als de koffie-industrie, sterk afhankelijk van slavenarbeid om op de plantages te werken. Toen de slavernij in 1888 werd afgeschaft, stortte de theehandel helemaal in.Rond 1920 werd de thee-industrie nieuw leven ingeblazen door Japanse immigranten, die theezaden introduceerden uit Sri Lanka (voorheen Ceylon) en India. Vóór die tijd werden in Brazilië alleen Chinese theesoorten verbouwd.
De grootste thee producerende regio van Brazilië is nabij Registro, een kuststad in de buurt Sao Paulo. Registro bevindt zich in Braziliaanse hooglanden en vormt een terrein van lage glooiende heuvels die ideaal zijn voor gemechaniseerde theeproductie. Het groeiseizoen in Brazilië is van september tot april en het klimaat is warm en vochtig.
Hoe vind de productie plaats?
Omdat in Brazilië de meeste theeplantages niet zo hoog liggen levert dit een losse thee op die minder smaakvol is dan thee op grote hoogte. Om deze reden worden Braziliaanse theeën meestal geproduceerd om te blenden (mengen).
De losse thee wordt gebruikt voor zowel ijsthee als warme theemengsels, waarbij ongeveer 70% van de totale theeproductie wordt verkocht aan de Verenigde Staten.
De losse thee wordt gebruikt voor zowel ijsthee als warme theemengsels, waarbij ongeveer 70% van de totale theeproductie wordt verkocht aan de Verenigde Staten.