Aanbiedingen zijn geldig tot en met zondag 28 april.

Boven de € 37,50 geen verzendkosten NL
vandaag besteld = maandag verstuurd!
2876 klanten beoordelen ons met 9.6

India, een land met heel veel soorten losse thee

India is na China één van de belangrijkste thee producerende landen. Het kent haar eigen manier van verbouwen en heeft ook een heel eigen geschiedenis over het ontstaan van thee. 

Geschiedenis over het ontstaan van de thee in India;

In het jaar 500 na Christus legde de Fakir Dharma de belofte af om 7 jaar lang niet te slapen. Toen er 5 jaar verstreken waren bleek dat hij niet langer kon vechten tegen de slaap. Wanhopig als hij was -omdat hij wist dat hij zijn belofte niet zou kunnen houden- greep hij een paar takken van de boom op de plek waar hij zijn kamp had opgeslagen. Hij stopte een paar blaadjes in zijn mond en kauwde erop. Onmiddellijk bemerkte de Dharma een verfrissend en verkwikkend effect, zijn vermoeidheid verdween en hij kon zijn belofte nakomen. Het bleek dat hij een theeblaadje in zijn mond had genomen en zo ontdekte men de bijzondere werking van de theebladeren en werden er aftreksels van gemaakt. Deze aftreksel drinken wij tot op de dag van vandaag als “thee”.   

 

Hoeveel thee wordt er in India geproduceerd?

 Na China produceert India de meeste thee ter wereld, en veel van de bij ons bekende theesoorten komen daar vandaan. Bijna overal in India is er wel een regio waar thee geproduceerd wordt. Over het land verdeeld zijn er ongeveer 14000 theeplantages en die zorgen met elkaar voor ongeveer 900.000 ton losse thee. Dit is bijna 4% van het nationaal inkomen.
India is een groot land en kent dus binnen het land een aantal verschillende klimaatzones zodat er ook veel verschillende soorten thee geproduceerd kunnen worden, waarvan de zwarte thee toch wel de meest bekende is.

Uit welke streken in India komen de bekendste theesoorten die wij kennen?

1. Assam

 Dit is het grootste en meest toonaangevende gebied dat zorgt voor ongeveer 45% van de totale thee productie.
Rond 1820 werden in de provincie Assam -Noord India- in het wild groeiende theestruiken ontdekt. De vondst was in die tijd een echte sensatie, omdat men in eerste instantie dacht dat de theeplant afkomstig was uit China en Japan waar men al veel langer een echte theecultuur had.
De robuuste en grof bladerige Camellia Assamica is familie van de gewone theeplant, maar vormt wel een aparte groep. Nadat de plant in het wild gevonden was wilde men dit natuurlijk gaan gebruiken voor de productie van thee. Dat viel in het begin niet mee, want de theesoort kon maar moeizaam verbouwd en gecultiveerd worden daar in het hete, vochtige klimaat langs de Brahmaputra rivier. In dit onherbergzame jungle gebied waren de omstandigheden voor bewerking van de grond en transport niet erg gunstig.
In de provincie Assam worden in principe alleen zwarte theesoorten geproduceerd en groene thee zie je er zelden. De Assam thee wordt al sinds 1838 ook buiten India gedronken. Het eerste kwart van de eeuw kon deze thee nog niet concurreren met de Japanse en Chinese theeën die al sinds de 17e eeuw in Europa gedronken werden. Maar tegenwoordig is ongeveer de helft van de totale thee die  geoogst wordt in India is afkomstig uit Assam.
Assam-thee is krachtig, mals van smaak en veelzijdig in haar toepassingen en wordt, net zoals de Darjeeling thee, twee keer per jaar geplukt. Tijdens de First Flush, de eerste pluk net na de winter en tijdens de Second Flush, tegen het einde van de lente. Thee van de First Flush is lichter van kleur en smaak. Zij vormt een uitstekende basis voor talloze melanges, bijvoorbeeld de beroemde Oost-Friese melange en Breakfast Tea.

2. Darjeeling

De Darjeeling regio is koel en nat en ligt bij de uitlopers van het Himalayagebergte. De thee dankt zijn subtiele smaak en specifieke eigenschappen aan het koude, vochtige klimaat en de hoge ligging. Maar ook de uitstekende kwaliteit van de lucht en de bodem zorgen ervoor dat Darjeeling thee zo lekker smaakt. Hij heeft een bloemrijke geur en de “kenners” dichten hem een muskaatachtige smaak toe, naar de analogie van de Franse wijnen. De Darjeeling First Flush ofte wel de eerste pluk van de Darjeeling thee van het jaar geldt dan ook als de champagne onder de theesoorten en is dus een exclusieve dure thee en wordt beschouwd als één van de beste theesoorten ter wereld.De met de hand geplukte eerste top blaadjes geven hem een zachte smaak.

Het planten van thee in het Indiase district Darjeeling begon in 1841. Het was het idee van ene Dr. Campell, een chirurg die werkte bij de Indische medische dienstverlening. Hij experimenteerde rond die tijd met verschillende soorten thee en zijn projecten werden gesteund door de overheid. Grootschalige productie kwam op gang rond 1850.
Tegenwoordig wordt er veel meer thee als "Darjeeling" op de markt gebracht dan er werkelijk geproduceerd wordt in de streek. Daarom heeft de "Tea Board of India" er een keurmerk met logo voor ontwikkeld.
Darjeeling thee wordt drie keer per jaar geoogst maar de smaak verschilt erg. De eerste oogst is erg licht en zeer aromatisch, de tweede en de derde oogst zijn voller van smaak maar de tweede is kwalitatief de beste.

3. Nilgiri

 Het meest zuidelijk gelegen gebied, kleiner en minder bekend, maar zeker niet minder van smaak. Nilgiri ligt in de Ghatsbergen in het zuiden van India. De naam 'Nilgiris' betekent Blauwe heuvels (Neelam - Blauw en giri - Heuvel of Berg) dit komt door de violette bloesems van de 'kurinji'-bloem die de heuvelruggen periodiek omhullen.
Deze zuidelijk gelegen thee regio ligt nog hoger dan Darjeeling: tussen de 1000 en 2500 meter boven zeeniveau. Theeplanten op grote hoogte groeien langzamer en bieden over het algemeen lichtere, meer verfijnde smaken.
De smaak van Nilgiri wordt meestal omschreven als diep aromatisch met een bijzondere zoete geur en smaak.
Darjeeling First Flush "Snowview" FTGFOP1
Gewicht: 50 Gram
€ 15,75

Op voorraad

Darjeeling FTGFOP 1 Happy Valley
Gewicht: 50 Gram
€ 6,35

Op voorraad

Darjeeling FTGFOP1 Teesta Valley f.f.
Gewicht: 50 Gram
€ 13,50

Op voorraad

Nieuw!
Kurkuma gemalen
Gewicht: 50 Gram
€ 3,50

Op voorraad

Nilgiri SFTGFOP1 Thiashola
Gewicht: 50 Gram
€ 4,25

Op voorraad

Oostfriese melange
Gewicht: 50 Gram
€ 3,95

Op voorraad