Nepal, het goede alternatief voor Darjeeling.
1.Orthodoxe thee;
Orthodoxe thee in Nepal wordt -net als in Darjeeling-gekarakteriseerd aan de hand van de vier pluk momenten.• Eerste pluk.
De eerste pluk begint in de vierde week van maart en eindigt aan de het eind van april. De bladeren zijn fragiel en zacht. De bladeren geven een aftreksel met een licht gelig-groene kleur, kent een delicate smaak met een subtiel aroma en smaak. De eerste pluk is duurder door de lichte en delicate smaak, maar ook doordat er slechts een kleine hoeveelheid wordt geproduceerd met een grotere vraag dan het aanbod.
• De twee pluk.
De tweede pluk start in de tweede week van mei en loop tot de laatste week van juli. Theebladeren in de tweede pluk hebben meer kracht en laten in tegenstelling tot de eerste pluk de hoofdkarakteristieken van thee zien. Expert zeggen dat de tweede pluk de beste thee oplevert.
• Moessonpluk.
De pluk tijdens het moessonseizoen, ook bekend als “Rainy tea”, begint meteen na de tweede pluk, zo rond de laatste week van juli en loopt tot eind september. De thee geplukt tijdens de moessonpluk is door de continue regen zeer intens en kent een donkere infusie doordat de losse thee ontwikkelt tot een volle kleur en sterkte, resulterend in een vol thee.
• Herfstpluk.
Gewoonlijk begint de herfstpluk in oktober en loopt deze tot november. Thee gepluk tijdens de herfstpluk geeft een fantastische combinatie van muskusachtige smaken, citroenzuur aroma en een amberachtige infusie.
Het produceren van thee volgens de orthodoxe methode biedt een inkomen voor bijna 20.000 theeboeren. Volgens de orthodoxe methode wordt de thee met de hand verwerkt of machinaal gerold.
2. CTC thee (crus, tear, curl);
Deze thee die groeit in de warmere lagergelegen gebieden wordt meestal verwerkt volgens de crush, tear en curl methode. Bij dit verwerkingsproces worden drie stappen doorlopen. De geplukte theebladeren worden geplet (crush), versnipperd (tear) en gerold (curl). Uiteindelijk zijn de theebladeren zo fijn dat ze fannings worden genoemd. Deze kleine stukjes blad zijn vooral geschikt om in theezakjes te gebruiken.Waar en welke theesoorten worden er in Nepal geproduceerd?
In Nepal wordt voornamelijk zwarte thee geproduceerd. De laatste jaren wordt er door sommige Nepalese theeplantages echter ook Oolong en groene thee geproduceerd. Nepal is een klein, maar belangrijk producerend theeland. Wanneer je kijkt naar de wereldwijde theeproductie staat het land op de 21ste plaats. Naar het kleine oppervlak van het land heeft Nepal een diverse topografie en kent het veel klimaatverschillen. Mount Everest ligt bijvoorbeeld in Nepal op de grens met China en is het hoogste punt op aarde. In Nepal is bovendien een van de hoogstgelegen theeplantages in de wereld te vinden, het Meghma Estate op 2.100 meter hoogte. Het land bevat echter ook lagergelegen gebieden met een warm subtropisch klimaat en wordt verder beïnvloed door de seizoensgebonden moesson.Welke klimaatzones kent men in Nepal?
De klimaatzones in Nepal lopen grofweg van oost naar west en zijn gelijk aan de hoogteverschillen. Thee kan daarmee over de volledige lengte van het land verbouwd worden.Ondanks dat een groot deel van het land geschikt is voor theeproductie, wordt thee voornamelijk verbouwd in de oosterse regio's Dhankuta, Illam, Jhapa, Therathum and Panchtkar. De regio's grenzen aan het Darjeeling district van India en kennen een vergelijkbaar klimaat. De smaak en de aroma van de geproduceerde thee komen dan ook sterk overeen met de thee uit Darjeeling regio. Het productieproces wordt bovendien direct beïnvloed door de cultuur en de gebruiken in het naburige Darjeeling. Dit uit zich bijvoorbeeld in dezelfde manier van theeclassificatie op basis van de verschillende plukken (eerste pluk, tweede pluk, herfstpluk, etc.). De hoogtes van de Himalaya en de dichte ligging ten opzichte van Darjeeling aan de andere kant van de Nepalese-Indiase grens betekent dat Nepalese thee gekarakteriseerd kan worden als Darjeeling. Het unieke onderscheid is echter dat de Nepalese thee donkerder en typisch meer een delicate en lichtelijk zoete smaak geven.