Thee uit Sri Lanka noemen we nog steeds "Ceylon thee".
Ook al heet Ceylon sinds 1972 Sri Lanka, toch wordt in de thee wereld nog steeds gesproken over Ceylon thee omdat het een echte merknaam is geworden. Er komen tegenwoordig verschillende theesoorten uit dit gebied en de kwaliteit loopt sterk uiteen.Waarom ging met van koffie over op thee?
Er werden dus al ver voor 1798 op het vruchtbare eiland koffieplantages aangelegd om zo de kosten te kunnen dekken. De Ceylon koffie behoorde tot de beste koffie in de wereld. Toen de schot James Taylor - die we als pionier zien van de Ceylon thee- dan ook als 17-jarige jongen in 1852 aan kwam op Ceylon werd hij naar een koffieplantage gestuurd in het district Kandy. Hij deed het daar goed want binnen 5 jaar werd hij daar directeur. Ondanks het succes van de koffie stelden de eigenaren van de plantage toch voor om met thee te gaan experimenteren. In 1866 plantte hij een klein stukje aan in de berm en een jaar later werd er een stuk van 21 hectare aangeplant. Het was puur toeval dat 2 jaar later de koffieroest ziekte uitbrak. Dit is een schimmelziekte in het blad van de koffieplant. Hierdoor valt het blad voortijdig af en produceert de plant minder koffiebonen. Binnen twee decennia werd de koffie productie bijna volledig weggevaagd.De theeplantages waren inmiddels een waardige opvolger en van de slechts 23 pond aan export in 1872 groeide de export in de loop der jaren gestaag door tot 151.000.00 pond. Met de groei van de export bloeide ook de reputatie en kwaliteit van de Ceylon thee die voortduurt tot nu in de 20e eeuw.
Waar wordt de thee verbouwd in Sri Lanka?
De zes gebieden waar de thee wordt verbouwd zijn;• Kandy, laag thee gebied in de buurt van de oude hoofdstad
• Uva, gelegen ten oosten van Dambulla
• Galle, gelegen in het zuiden
• Ratnapura, ongeveer 88 km ten oosten van de hoofdstad Colombo
• Dambulla, gelegen in het westen (hoogte 1000 meter)
• Nuwara Eliya, hoog thee gebied (1830 meter) hier komt de beste thee van Ceylon vandaan.
Deze gebieden zijn verdeeld over de meer dan 188.000 hectare aan theeplantages die Ceylon kent en worden er naast zwarte thee ook hele mooie groene en Oolong soorten verbouwd.
De thee uit de lagergelegen gebieden in Sri Lanka heeft zijn eigen kenmerken. De rijke grond in de regio draagt bij tot een snelle groei van de theestruik en produceert een lang mooi blad dat donker van kleur wordt na de verwelking. Omdat het gebied vooral droog en warm is hebben de soorten uit deze streek een krachtig aroma