Boven de € 35,- geen verzendkosten in NL
vandaag besteld = maandag verstuurd!
2802 klanten beoordelen ons met 9.3

05-05-2023

Thee-en-kaas

Thee en kaas is een perfecte match

Dat twee ambachtelijke producten als thee en kaas goed samengaan, is misschien verrassend omdat theelanden niet bepaald bekend staan om hun kaas en omgekeerd.
Toch kunnen beide natuurproducten het uitstekend met elkaar vinden. Mede omdat de tannines in de thee zich binden met de eiwitten van de kaas. Zo verdwijnt de bittere smaak van de thee in de mond.
Je kunt kazen begeleiden met een thee waarin parallelle aroma’s of smaken terugkomen.
Maar je kunt er ook voor kiezen om tegengestelde smaken te combineren. Belangrijk is wel dat de thee sterk genoeg gezet wordt zodat de kaas de smaak niet zal overvleugelen.

Kaas na de maaltijd

Al eeuwen lang eten de Fransen na het eten een stukje kaas. Kaas zou een gunstig effect hebben op de spijsvertering door de enzymen die erin zitten.
Of het nu echt die goede uitwerking heeft op een soepele spijsvertering is wel even een twijfel gevalletje, maar wel is bewezen dat kaas na de maaltijd helpt tegen tandbederf.
Kaas bevat nl. veel calcium en fosfaten en deze remmen de zuurproductie in de mond die de gaatjes veroorzaken. Bij die kaas hoorde natuurlijk ook nog altijd weer een lekker glaasje wijn.
Maar de tijden veranderen en zo ook de historisch bepaalde gewoonte dat kaas en wijn onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.
Een belangrijke reden waarom wijn zo goed bij kaas gaat, zijn de tannines. Tannines zijn fenolen, stoffen die, mits in beperkte mate aanwezig, een aangenaam bittere smaak of wrang mondgevoel geven. Deze fenolen binden zich aan het vet en de eiwitten in de kaas. De tannines breken het vette, filmende mondgevoel, ze verschonen het palet in je mond, waardoor de sensatie van een nieuw hapje kaas weer volledig genoten kan worden als was het de eerste. Anderen zeggen dat het de kaas is die de wijn lekkerder maakt door die wrange fenolen te binden. Hoe dan ook, tannines en kaas doen elkaar goed.

Thee en kaas

Thee zit ook vol met fenolen en heeft daarom diezelfde werking. Maar ook smaaktechnisch past thee goed bij kaas. Dat is misschien minder verrassend als je bedenkt dat kaas en wijn heel goed in dezelfde termen te omschrijven zijn.
‘Appeltjes’ en ‘bloesem’ kun je net zo goed tegenkomen in Darjeeling als in een witte Elzasser. En de leer- en tabaktonen uit rode wijn zijn ook terug te vinden in zwarte thee.

Er is zelfs iets dat thee voor heeft op wijn: je drinkt het warm. Doordat de temperatuur in de mond hoger is na een slokje thee, smelten de vetten in de kaas sneller en laten ze eerder en meer aroma’s los. Wat er dan gebeurt, is werkelijk verbluffend en geeft een ware smaakexplosie. Maar vergeet die wijn. De combinatie van thee en kaas is een geheime deur naar een magische smaakwereld. Je moet het gewoon eens proberen.

Tips voor combinaties van thee en kaas


Wil jij ook thee en kaas combineren na een maaltijd of tijdens een gezellige thee proeverij? Hieronder volgen een aantal soorten thee met de daarbij behorende kazen;

Kaassoort

Theesoort

Witschimmel met zachte zuivel

(brie-brillat savarin)

-              China Tie Kuan Yin Oolong (z)

-              China Lung Ching Dragon Well (g)

Geitenkaas

-              Earl Grey Sencha (g)

-             Earl Grey Pure (z)

Blauwschimmelkaas

(stilton-pas de bleu-fourmé d’ambert)

-              China Pu-erh (z)

-              China Da Hong Pao Oolong (z)

Harde kaas

-             Milky Oolong (z)

-              Oolong Formosa Ting Tung Jade (g)

Kaasbuffet

-              China Mao Feng (w)

-              NilgiriSFGFOP1 Thiasolo (z)

-              Earl grey Darjeeling (z)