Boven de € 37,50 geen verzendkosten NL
voor 16.00 besteld= vandaag verstuurd
2876 klanten beoordelen ons met 9.6

21-03-2024

thee en kaas

Thee en kaas is een perfecte matchHet is misschien verrassend, maar twee ambachtelijke producten als thee en kaas gaan heel goed samen, ondanks dat theelanden niet bepaald bekend staan om hun kaas en omgekeerd.
De natuurlijke aard van beide producten maakt dat ze goed harmoniëren. Dit komt deels door de interactie tussen de tannines in de thee en de eiwitten in de kaas, waardoor de wat bittere smaak van de thee in de mond verdwijnt.

Het begeleiden van kazen met thee die parallelle aroma's of smaken delen, is een optie. Anderzijds kan het combineren van tegengestelde smaken ook interessant zijn. Het is wel essentieel dat de thee sterk genoeg gezet wordt, zodat de smaak van de kaas niet overweldigd wordt.

Kaas na de maaltijd;

Tandbederf tegengaan en een oude gewoonte in ere herstellen.

Al eeuwen lang sluiten de Fransen hun maaltijd af met een stukje kaas, wat volgens sommigen gunstig is voor de spijsvertering vanwege de enzymen die erin zitten. Hoewel de effecten op de spijsvertering misschien wel ter discussie gesteld kunnen worden, is bewezen dat kaas na de maaltijd helpt tegen tandbederf vanwege het hoge calcium- en fosfaatgehalt, wat de zuurproductie in de mond remt.

Traditioneel ging kaas altijd hand in hand met een goed glas wijn. De tijden veranderen en de historisch bepaalde gewoonte van kaas en wijn wordt in twijfel getrokken. Tannines die zorgen voor de aangenaam bittere smaak in wijn, blijken ook een rol te spelen in het samenspel met kaas.

Thee en kaas;

een verfrissende benadering van smaakcombinaties.

Thee , rijk aan fenolen, vertoont vergelijkbare eigenschappen als wijn wanneer het gecombineerd wordt met kaas. Zit ook vol met fenolen en heeft daarom diezelfde werking. Maar ook smaaktechnisch past thee goed bij kaas. Dat is misschien minder verrassend als je bedenkt dat kaas en wijn heel goed in dezelfde termen te omschrijven zijn.
‘Appeltjes’ en ‘bloesem’ kun je net zo goed tegenkomen in Darjeeling als in een witte Elzasser. En de leer- en tabaktonen uit rode wijn zijn ook terug te vinden in zwarte thee.

Er zijn zelfs voordelen aan thee ten opzichte van wijn: de warmte van de thee zorgt ervoor dat de vetten is kaas sneller smelten en meer aroma's vrijgeven. Dit resulteert in een ware smaakexplosie.
De combinatie van thee en kaas opent een deur naar een magische smaakwereld die het ontdekken waard is.

Suggestie voor thee-kaascombinaties; een culinair aontuur

Voor wie ook wil experimenteren met thee en kaas, volgen hieronder enkele suggesties voor combinaties;

Kaassoort

Theesoort

Witschimmel met zachte zuivel

(brie-brillat savarin)

-              China Tie Kuan Yin Oolong (z)

-              China Lung Ching Dragon Well (g)

Geitenkaas

-              Earl Grey Sencha (g)

-             Earl Grey Pure (z)

Blauwschimmelkaas

(stilton-pas de bleu-fourmé d’ambert)

-              China Pu-erh (z)

-              China Da Hong Pao Oolong (z)

Harde kaas

-             Milky Oolong (z)

-              Oolong Formosa Ting Tung Jade (g)

Kaasbuffet

-              China Mao Feng (w)

-              NilgiriSFGFOP1 Thiasolo (z)

-              Earl grey Darjeeling (z)