Aanbiedingen zijn geldig tot en met zondag 28 april.

Boven de € 37,50 geen verzendkosten NL
vandaag besteld = maandag verstuurd!
2876 klanten beoordelen ons met 9.6

31-01-2022

chlorella

Chlorella algen - waar zijn ze nu eigenlijk goed voor

Klein, groen en krachtig: chlorella-algen bevatten veel eiwitten, antioxidanten en micronutriënten waarvan wordt gezegd dat ze een positief effect op de gezondheid hebben.
Ze worden dan ook niet voor niets beschouwd als superfood. Ontdek hier welke superpower er werkelijk in de groene microalgen zit. Bij het maken van dit blog bericht hebben wij de informatie gevonden bij Foodspring die het zo goed hebben verwoord dat wij het de moeite waar vonden om dit met jullie te delen. Je leest daar nog veel meer interessante wetenswaardigheden over gezondheid en eten. Bij Tea4You hebben wij ook thee opgenomen in ons assortiment waar je de chlorella algen als toevoeging in terug kunt vinden. Het zijn de "Good Morning" Lemon-Matcha-Maté en de Summer Breeze kruidenthee


Chlorella is niet hetzelfde als Spirulina

Chlorella is een eencellige groene alg die al miljarden jaren in zoet water voorkomt. Er zijn wereldwijd meer dan twintig verschillende soorten chlorella-algen. De meest voorkomende is de “chlorella vulgaris”. De eencellige chlorella is zo klein dat je hem niet met het blote oog kunt zien. Door zijn grootte zou je de microalg gemakkelijk kunnen onderschatten. Maar dat chlorella boordevol waardevolle ingrediënten zit is een feit. Het is dan ook niet zonder reden dat de microalg een populair voedingssupplement is. Net als spirulina. De twee algen worden vaak in één adem genoemd, maar afgezien van hun voedingswaarde zijn ze totaal verschillend. De spirulina-alg is blauwgroen van kleur. Het is een van de blauwalgen, die strikt genomen geen algen zijn maar een soort bacteriën (cyanobacteriën). Spirulina is bijna tien keer zo groot als chlorella en groeit, in tegenstelling tot de groene microalgen, in zout of brak water.


Chlorella-algen zijn rijk aan eiwitten

Het is verbazingwekkend hoeveel proteïne er in één kleine cel kan zitten: chlorella bestaat voor 50 tot 60 procent uit eiwitten en bevat alle negen essentiële aminozuren. Dit zijn leucine, valine, isoleucine, lysine, fenylalanine, threonine, methionine, tryptofaan en histidine. Je lichaam kan deze aminozuren niet zelf aanmaken en je moet ze dus via je voeding binnenkrijgen. Waarom zijn eiwitten zo belangrijk voor je? Eiwitten zijn belangrijke bouwstoffen. Ze zijn verantwoordelijk voor alle herstel- en opbouwprocessen in je lichaam, zoals de groei van spiermassa, haargroei en de vorming van kraakbeen en botweefsel.

 

De chlorella-alg bevat vitamine B12

Met ongeveer 100 microgram per 100 gram bevat chlorella een behoorlijk grote hoeveelheid vitamine B12 (cobalamine) die door je lichaam kan worden gebruikt en die anders alleen in dierlijke producten voorkomt. Met een dagelijkse dosis van de algen krijg je ongeveer 3 tot 10 microgram vitamine B12 binnen. 
Ter vergelijking: de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B12 bedraagt 2,8 microgram. De alg is een van de weinige plantaardige bronnen van vitamine B12. Daarnaast kunnen ook zuurkool, gefermenteerde sojaproducten, shiitake-paddenstoelen en wortel- en knolgewassen sporen bevatten van de waardevolle vitamine B. Vooral als veganist kun je dus baat hebben bij de kleine superalg. 
Al met al bevatten de groene cellen veel waardevolle ingrediënten:Vitamines en mineralen: naast vitamine B12 bevat chlorella andere belangrijke vitamine B, maar ook vitamine A, C, D, E en K. Daarnaast zitten er mineralen in zoals calcium, magnesium, kalium en natrium, alsmede de sporenelementen ijzer, zink, mangaan, koper en selenium. 
Antioxidanten: chlorella bevat de radicalenvangers chlorofyl, vitamine C, betacaroteen, lycopeen en luteïne, die schadelijke stoffen in je lichaam in zich op kunnen nemen en neutraliseren. 
Omega-3-vetzuren: chlorella bestaat voor 5% uit vet, met name omega-3-vetzuren. Het geheim van de chlorella-alg zit in het chlorofyl De naam chlorella bestaat uit de Griekse woorden “chloros”, wat groen betekent, en “ella”, wat klein betekent. De alg kan worden omschreven als “klein groen”. De microalg dankt zijn opvallende diepgroene kleur aan het chlorofyl dat erin zit. Dit is een natuurlijke kleurstof die tijdens de fotosynthese door planten wordt gevormd. Met tot wel 4 procent is de chlorofylconcentratie in chlorella-algen hoger dan in bijna elke andere plant.
  Wat maakt dit plantenpigment zo waardevol voor ons
Chlorofyl wordt ook wel “groen bloed” genoemd omdat de structuur ervan bijna identiek is aan die van het menselijke bloedpigment hemoglobine. Hierdoor kan chlorofyl goed van pas komen in je lichaam en hemoglobine ondersteunen bij zijn werk – bijvoorbeeld bij het transporteren van zuurstof naar de cellen zodat ze voeding kunnen omzetten in energie. Daarom wordt ook gezegd dat chlorella prestatieverhogend zou kunnen werken. Andere mogelijke positieve effecten van chlorella-algen die het te danken heeft aan het chlorofyl dat het bevat: • Onderzoek toont aan dat chlorella dankzij de hoge concentratie chlorofyl verontreinigende stoffen in zich op kan nemen en ontgiftingsprocessen kan ondersteunen. • Chlorofyl heeft een alkalische werking en kan bijdragen aan een evenwichtige zuur-base-balans.

 

Chlorella is geen vervanging voor een voedingsstofrijk eetpatroon

Chlorella is een ware proteïne- en vitaminebom. Niet voor niets wordt de alg aangeprezen als superfood. Chlorellapoeder of chlorellatabletten zouden de voedingswaarden in evenwicht brengen en de algemene gezondheid bevorderen. Let er wel op dat je slechts kleine doses van de micro-superalgen consumeert. Aanbevolen wordt ongeveer 3 tot 10 gram chlorella per dag. Uit het supplement kan je lichaam slechts lage concentraties van de waardevolle micronutriënten opnemen, wat geen kwaad kan, maar ook niet noodzakelijk helpt. Uit studies is bijvoorbeeld gebleken dat chlorella als voedingssupplement geen positief effect heeft op het immuunsysteem bij gezonde volwassenen. Het is dus belangrijk om niet volledig op de superfood te vertrouwen. Het is geen vervanging van een evenwichtig voedingspatroon met alle essentiële macro- en micronutriënten. Lees hier wat een gezond voedingspatroon is – met 10 tips van deskundigen.

 

Conclusie;

• Chlorella is een microscopisch klein, eencellig organisme dat als alg in zoet water voorkomt.
• Chlorella-algen worden vanwege hun hoge concentratie vitamines, mineralen en antioxidanten beschouwd als superfood.
• Chlorella-algen zijn bijzonder rijk aan chlorofyl, waarvan wordt gezegd dat het veel positieve effecten heeft op de gezondheid – het kan onder meer de energievoorziening ondersteunen en verontreinigende stoffen neutraliseren.
• Met een eiwitgehalte van tot wel 60% en veel vitamine B12 is de chlorella-alg een waardevolle bron van eiwit en vitamine B.
• Chlorellasupplementen kunnen een evenwichtige voeding in combinatie met een gezonde levensstijl niet vervangen.