Aanbiedingen zijn geldig tot en met zondag 28 april.

Boven de € 37,50 geen verzendkosten NL
voor 16.00 besteld= vandaag verstuurd
2876 klanten beoordelen ons met 9.6

06-11-2020

Gluhweinkruident

De lekkerste Glühwein maak je zelf

Een heerlijk recept voor de lekkerste Glühwein is echt heel gemakkelijk.
- 20 gram glühwein kruiden
- 60 gram kaneel suiker
- 0,75 liter rode wijn
- 100 cc jus d’orange
Doe de wijn, de kaneelsuiker en de jus d’orange in een pan. Schep de kruiden in het filterzakje en hang dit in de wijn. Laat het geheel vervolgens langzaam op een laag vuur trekken. Tip; Je krijgt een vollere smaak wanneer je de wijn een nachtje - met het zakje kruiden erin laat staan.
Maak het jezelf nog makkelijker en bestel een doosje glühweinkruiden met recept en ga thuis aan de slag of geef het -samen met een flesje wijn- weg in een cadeau verpakking als een compleet glühwein pakket met recept.
Maar waar komt Glühwein nu eigenlijk vandaan?
Tot in de jaren tachtig van de vorige eeuw dronken Nederlanders glühwein eigenlijk alleen over de grens. Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland kennen een rijke traditie op dit gebied en dan vooral rond de kerst en de jaarwisseling. In Nederland gingen we met kerst naar de kerk en had je geluk als er bij thuiskomst een kop warme chocolademelk op je stond te wachten. Pas toen de Duitse (of eigenlijk de Amerikaanse) kersttraditie hier meer begon te leven en de kerstmarkten hun intrede deden, ging Nederland aan de glühwein.
Bisschopswijn
De smaak ervan zal de meesten echter niet onbekend geweest zijn. In Nederland dronken we misschien geen warme wijn met kerst, maar des te meer met Sinterklaas, namelijk bisschopswijn. Precies hetzelfde drankje, maar dan een andere naam. Nou ja, niet helemaal precies. Voor glühwein mag je namelijk alle soorten citrusfruit gebruiken maar voor bisschopswijn strikt genomen alleen sinaasappel. Of dat ook altijd gebeurt, is natuurlijk maar de vraag. Ik kan niet in uw keuken kijken en bij kant-en-klare bisschopswijn moeten we het etiket maar geloven. Die kant-en-klare versie is trouwens niet alleen van deze tijd. Uit krantenadvertenties blijkt dat Sinterklaas vierders al sinds het einde van de negentiende eeuw bisschopswijn per fles konden kopen. Deze behoefde men ‘alleen nog maar heet te maken’.
Verder terug in de Geschiedenis
De traditie van gezoete en gekruide wijnen gaat in Europa nog veel verder terug. Denk hierbij aan Hippocras, de zoete wijn die veel bij bruiloften werd geschonken en bij het huwelijk van Filips de Goede met Isabella van Portugal zelfs uit de fonteinen spoot (lees hierover vooral het blog Wijnfonteinen van Mario Damen). De traditie gaat echter zeker verder terug tot minstens de Romeinen. De eerste recepten in het bekende kookboek “De re coquinaria” van Apicius, waarvan de recepten uit de eerste eeuw na Christus stammen, zijn voor een verbazingwekkende kruidenwijn en een gezoete kruidenwijn voor reizigers.
Maar waar komen de namen van deze wijnen nou eigenlijk vandaan?
Van glühwein is dat niet zo moeilijk te bedenken. Iedereen die in de winterkou wel eens een glas of twee heeft gedronken, weet het in elk geval precies. Van de hippocras vermoedt men dat het van Hippocrates kwam, de grondlegger van de westerse geneeskunde, waaruit we kunnen afleiden dat de wijn ook medicinaal werd genuttigd. Van bisschopswijn dacht ik altijd dat het van Sinterklaas kwam. Die goede man was immers de bisschop van Myra, maar onlangs werd die overtuiging aan het wankelen gebracht. Ik vond namelijk opeens een recept voor een andere gezoete en gekruide wijn, die geen bisschop maar kardinaal heet. En zo ver heeft onze Sint Nicolaas het binnen de kerk nooit geschopt.
Dankzij Andrea Broomfield, die een geschiedenis over de Victoriaanse keuken heeft geschreven, weten we intussen dat de Engelsen in de negentiende eeuw een heel scala aan zoete en gekruide wijnen kenden die allemaal vernoemd waren naar geestelijken, van bisschop tot aan de paus aan toe. En hoe hoger de rang, hoe beter de wijn die erin ging. Om aan te geven dat de wijnen warm werden gedronken, werden ze aangeduid met het bijvoeglijk naamwoord smoking. In een smoking pope ging bourgogne, de duurste der rode wijnen, in een smoking beadle (de pedel) slechts een soort gemberbier. Zouden een paar gevatte Victorians misschien besloten hebben de wijnen te vernoemen naar hen die er het meest van dronken?
Bron; de Archiefkok