Let op! Van 15 tot en met 25 augustus 2022 hanteren wij een aangepast verzendschema. Lees hier meer.

Bea Hansma
04-04-2020

We moeten ver terug in de tijd om te weten waar nu eigenlijke de eerste ijsthee gedronken werd voordat het uitgroeide tot de populaire drank die het nu is.

1795 - Hiervoor gaan we naar de Verenigde Staten naar South Carolina waar je de eerste en enige plaats vindt waar ooit in de de Verenigde Staten commercieel thee werd geproduceerd.
Het was een fransman  die in het jaar 1795 mooie variëteiten van bijzondere planten mee nam voor rijke landheren in Charleston, dat nu bekend is als Middleton Place Gardens.
Naast bijzondere Gardenia's en Azalea's bracht hij ook de Camellia Sinensis mee (dit is de Latijnse naam voor de theeplant).
Zo ontstond de Charleston Tea Plantation en die bestaat nog steeds.

1800 - Zo rond 1800 zien we de eerste berichten in Engelse en Amerikaanse kookboeken met recepten over het drinken van koude(groene) thee. Ze werden verrijkt met vooral heel veel sterke drank en waren bijzonder populair .
De oudste gedrukte recepten zijn dus met groene en niet met zwarte thee.
De drank werd ook geen ijsthee, maar "Punch" genoemd.

De populariteit van ijsthee loopt parallel met de ontwikkeling van de mogelijkheid om te koelen; het ijshuis, de koelbox (koelkast) en de commerciële productie van puur ijs,  iets wat tegen het midden van de negentiende eeuw heel gebruikelijk was.

1879 - Het oudste zoete theerecept (ijsthee) waarvan we gedrukte recepten kunnen terug vinden komt uit een gemeenschap kookboek genaamd Housekeeping in Old Virginia, door Marion Cabell Tyree, gepubliceerd in 1879:
Dit is het recept;
"IJsthee. - Voeg na het voorverwarmen van de theepot een liter kokend water en twee theelepels groene thee toe. Indien gewenst te drinken bij het avondeten, maak de thee dan bij het ontbijt. Serveer tijdens het avond eten. Giet de thee zonder te roeren, door een theezeef in een kruik. Laat het tot de theetijd staan ​​en giet het in karaffen, waarbij het bezinksel op de bodem van de kruik achterblijft. Vul de bekers met ijs, doe er twee theelepel kristalsuiker in en giet de thee over het ijs en de suiker. Een scheutje citroen zal dit heerlijk en gezond maken, omdat het de samentrekkende neiging zal corrigeren. "

De voorkeur voor zwart boven groene thee in een ijsthee kwam met import van goedkope zwarte thee-export uit India, Ceylon, Zuid-Amerika en Afrika.

1904 - Het was echter tijdens de Wereldtentoonstelling in 1904 dat ijsthee voor commercieel gebruik (zoals b.v. in de restaurants) populair werd. Tijdens de tentoonstelling was het bloedheet en de bezoekers negeerden  alle warme dranken en gingen op zoek naar koude dranken.

In het Oost-Indische paviljoen op de beurs werd door een theeplantage van Blechynden, gratis warme thee aangeboden aan iedereen .
Vanwege de intense hitte werd al snel duidelijk dat de hitte het publiek ervan weerhield om de hete thee te drinken.
Blechynden en zijn team namen toen de getrokken India-thee, vulden verschillende grote flessen en koelde het door de thee door koude loden pijpen te laten stromen.
Deze gratis ijsthee werd zeer verwelkomd door de dorstige bezoekers.
Na de beurs nam Blechynden zijn "lead pipe-apparaat" mee naar New York City, waar hij gratis ijsthee bood aan shoppers in het warenhuis van Bloomingdale Brothers, om te laten zien dat  ijsthee een aantrekkelijk drankje in de zomer is.
De ijsthee bestond dus al, maar werd door de situatie populair en zorgde er bovendien voor dat veel Amerikanen ook anders tegen thee aan gingen kijken.

1917 - Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het populair onder de Amerikanen om speciale lange ijstheeglazen, lange lepels en citroenvorken te gebruiken voor het drinken van hun ijsthee. Niet lang daarna verwezen mensen vaak naar de hoge beker in kristallen sets als een "ijsthee" -glas.

1920 tot 1933 - The American Prohibition - lees drooglegging- (1920-1933) heeft de populariteit van ijsthee helpen vergroten, omdat gemiddelde Amerikaan gedwongen werd alternatieven te vinden voor illegaal bier, wijn en alcohol.
IJsthee recepten worden dan ook sin die tijd staandaard opgenomen in de meeste zuidelijke kookboeken.

1928 - In het zuidelijke kookboek geeft "Southern Cooking" van Henrietta Stanley Dull (mevrouw S.R. Dull), huisredacteur van Ecomonics voor het Atlanta Journal, het recept uit  dat decennia lang standaard bleef in het zuiden van de Verenigde Staten.
Het recept luidde als volgt;
" Versgezette thee, na een infusie van drie tot vijf minuten, is essentieel als een goede kwaliteit gewenst is. Het water, als voor koffie, moet vers worden gekookt en over de thee worden gegoten voor deze korte tijd laten trekken.
De theebladeren kunnen worden verwijderd wanneer de gewenste sterkte wordt verkregen. Thee, als het ijs moet worden gemaakt, moet veel sterker worden gemaakt, zodat het ijs kan worden gebruikt dat wordt gebruikt bij het koelen. Een medium sterke thee is meestal geliefd. Een goede blend en kwaliteit zwarte thee is het populairst voor ijsthee, terwijl groen en zwart voor warm worden gebruikt.  Om thee te zoeten voor een ijskoude drank is minder suiker nodig als het wordt gezet terwijl de thee heet is, maar vaak wordt er teveel gemaakt en gezoet, dus uiteindelijk is er vaker sprake van verspilling dan van sparen.
Bevroren thee moet worden geserveerd met of zonder citroen, met een takje munt, een aardbei, een kers, een schijfje sinaasappel of ananas. Dit kan vers of ingeblikt fruit zijn. Melk wordt niet gebruikt in ijsthee. "

1941 - Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de belangrijkste bronnen van groene thee afgesneden van de Verenigde Staten, waardoor we bijna uitsluitend thee ontvingen van het door de Britten gecontroleerde India, dat zwarte thee produceert. Amerikanen kwamen uit de oorlog en dronken bijna 99 procent zwarte thee.

1995 - De verbouwde thee van South Carolina werd officieel aangenomen als de Officiële Gastvrijheid Drank door State Bill 3487, Wet No. 31 van de 111e Sessie van de Algemene Vergadering van South Carolina op 10 april 1995.

Tot slot - Buiten de zuidelijke staten wordt in Amerika ijsthee ongezoet of "zwart" geserveerd, en de meeste mensen hebben nog nooit van zoete thee gehoord.
In Canada daarentegen drinkt men wel weer gezoete ijsthee.
In Nederland wordt ijsthee de laatste jaren ook steeds populairder en komen er steeds meer varianten en recepten op de markt.

Het blijft altijd een kwestie van persoonlijke smaak, maar voor alle varianten geldt dat ijsthee -mits gekoeld- een geweldige dorstlessende drank is.

 

 

 

 

 

 

.