Boven de € 37,50 geen verzendkosten NL
voor 16.00 besteld= vandaag verstuurd
2876 klanten beoordelen ons met 9.6

24-05-2022

thee-en-gezondheid

Waarom het drinken van thee gezond is



Je leest het overal;Thee drinken heeft verschillende positieve effecten op de gezondheid.

Daarom adviseert het Voedingscentrum 3 koppen groene of zwarte thee per dag te drinken. Groene en zwarte thee verkleinen de kans op een beroerte.
3 koppen groene thee of 5 koppen zwarte thee per dag verlaagt al de bloeddruk.
Zoals je ziet ziet zijn zowel de zwarte als de groene thee dus goed voor je gezondheid. Bij Tea4You is er dan ook volop keuze uit soorten die hier een bijdrage aan kunnen leveren. Hieronder alvast een kleine impressie ;

Wat je leest in de Krantenkoppen over losse thee;

Zo lees je dat thee zou goed zijn voor het hart en het geheugen, tegen kanker en diabetes, en om jong te blijven. Dit lijkt toch te mooi om waar te zijn! En dat is het ook.
Toch zijn er wel dingen uit het verhaal die lijken te kloppen. Zo zijn er behoorlijke aanwijzingen dat thee de kans op hart- en vaatziekten verlaagt. Wie meerdere koppen zwarte thee per dag drinkt, heeft ongeveer 30 procent minder kans op verkalking van de slagaders, zo concludeerden onderzoekers van de Universiteit Utrecht onlangs.
Zij bestudeerden de eetgewoontes van 37.000 Nederlanders, die ze dertien jaar lang volgden. Een verklaring is er nog niet. Is het de cafeïne (die niet alleen in koffie, maar ook in thee voorkomt)? Of zijn het de antioxidanten?

Gunstig effect op Diabetes type 2;

Maar dat is nog niet alles. Ook op diabetes type 2 heeft het drinken van thee een gunstig effect.
Drie of meer koppen thee drinken per dag verkleint de kans op diabetes type 2 met 40 procent, zo meldde dezelfde universiteit in 2009 na een ander grootscheeps onderzoek.
Australische onderzoekers houden het op een bescheiden 25 procent minder kans, maar dat is evengoed een fors effect.
Waarschijnlijk zijn het de antioxidanten die het ’m doen. Deze beschermen tegen schadelijke stoffen in bijvoorbeeld rook, zonlicht en voeding.
Groene thee bevat wat meer antioxidanten dan Zwarte thee. Antioxidanten komen verder vooral veel voor in groenten, fruit, volkoren graanproducten. En ...... in koffie – vandaar dat uit deze onderzoeken blijkt dat ook koffie beschermt tegen diabetes en hart- en vaatziekten.

Thee is geen wondermiddel;

Kanker, geheugenproblemen, menopauze klachten, gewichtsverlies, rimpels en stress? Of thee tegen al deze kwalen helpt, wordt onderzocht, en die onderzoeken halen soms de krant. Maar voor al deze ziekten en aandoeningen geldt dat één positief onderzoek veel te weinig is. Er is meer onderzoek nodig, en dan het liefst zo: geef een groep mensen thee en een andere groep mensen niet, en kijk dan wat het verschil is in gezondheid. Tot die tijd blijft gelden dat één vette krantenkop thee nog niet tot een wondermiddel maakt.

Gezondheid is meer dan thee alleen;

Uit een nieuwe studie van de Chinese Academy of Medical Sciences blijkt dat er een verband is tussen het drinken van thee en een lang en gezond leven. Het is een grootschalig onderzoek waar meer dan 100.000 Chinezen 7 jaar lang aan mee hebben gedaan. Ook uit dit onderzoek blijkt dat regelmatige theedrinkers minder risico op een beroerte lopen of één die fataal afloopt. Een tweede studie toont zelfs aan dat de cijfers verder oplopen. Maar liefst 39 procent heeft minder risico op een niet-fatale beroerte. De kans op een fatale beroerte neemt zelfs met 56 procent af bij theedrinkers. Groene thee schijnt het meeste effect te hebben. De gezondheidsvoordelen zijn bij groene al te merken na 3 kopjes per dag, tegen 5 kopjes zwarte thee.
Toch zijn er twijfels over de studie. Want is theedrinken werkelijk zo goed voor de gezondheid? De Nederlandse gezondheidsraad baseert zich op de RCT-studies. Hierbij wordt experimenteel thee of geen thee aan proefpersonen gegeven. Daaruit blijkt dat groene en zwarte thee en positieve werking hadden op de bloeddruk en het cholesterolniveau.
Dat theedrinkers minder kans hebben op diabetes en hart- en vaatziekten komt overigens hoogst waarschijnlijk niet door thee alleen. Meer bewegen,  minder alcohol drinken, niet roken en minder overgewicht zijn stuk voor stuk factoren die de kans op aandoeningen als hart- en vaatziekten en diabetes sterk verminderen. Hoewel onderzoekers proberen die gezonde gewoonten niet te laten meewegen in hun theestudies, is het lastig om de gunstige effecten uit onderzoek alleen aan thee toe te schrijven.

Waarom is thee dan toch zo uniek?

Thee is eigenlijk best wel een unieke drank. In tegenstelling tot bijvoorbeeld frisdranken en dergelijke, wordt thee, net als water, heel makkelijk opgenomen door het lichaam. Hoe hoger de kwaliteit van de thee, hoe meer de thee kan bijdragen aan ons lichaam, onder meer doordat deze drank tal van voedingsstoffen bevat. Wist je trouwens dat thee in sommige culturen nog steeds als groente wordt beschouwd?
Thee bevat dus verschillende stoffen die positief bijdragen aan onze fysieke, maar ook mentale gezondheid.
Zo is thee -en dan heb ik het over echte thee-  van de theeplant (Camellia sinensis), een bron van fosfor, ijzer, cafeïne (en dat is niet enkel negatief), polyfenolen, verschillende vitamines (waaronder B complex),
Het is wetenschappelijk bewezen dat in een goed gezet kopje thee voorgaande stoffen voorkomen en dus goed is voor je gezondheid.