Let op: In verband met de maatregelen die wij hebben moeten treffen in verband met het Corona virus hebben wij aangepaste levertijden Lees verder

Bea Hansma
13-02-2019

Wist je dat de moderne geneesmiddelen pas 150 jaar oud zijn?
Toch hadden onze voorouders ook al last van allerlei kwalen en aandoeningen.
In die tijd leefde men dichter bij de natuur. In de natuur groeiden heel veel planten die bij ziekte een oplossing konden bieden.Veel van onze geneesmiddelen waren er wellicht niet geweest zonder de enorme voorkennis van onze voorouders, want veel van de medicinale stoffen in kruiden hebben model gestaan bij de ontwikkeling van de moderne medicijnen.

Er zijn dus heel veel moderne medicijnen die dus zijn afgeleid van planten en kruiden.
Op een gegeven moment werden de werkzame stoffen uit de planten en kruiden in laboratoria op een synthetische manier na gemaakt. Dit is in de eerste plaats goedkoper, maar daarnaast kun je er ook een patent op aanvragen en heb je gedurende 20 jaar het alleenrecht voor de verkoop ervan.

Een goed voorbeeld van een medicijn dat zijn oorsprong in de natuur vindt is het aspirientje.
Hierin zit salicylzuur dat van nature in de wilgenbast voor komt en dat in een laboratorium synthetisch werd na gemaakt. Wilgen groeiden vroeger overal in Nederland en men kouwde op een takje van de wilg tegen koorts en pijn.

Kruiden zijn dus de delen van de planten die helende eigenschappen bezitten. Denk hierbij aan het blad, de vrucht, de bloem, de wortel of de stengel.
Men is er door schade en schande achter gekomen of iets wel of niet werkte.
Er waren wel kruidendokters die dit allemaal noteerden en bijhielden zodat met na eeuwen op een gegeven moment een goed beeld had van de werkzame stoffen in kruiden.

Op dit moment neem de belangstelling voor kruiden heel erg toe. Er is meer belangstelling voor puur en natuur waardoor men liever kiest voor een natuurlijk middel dan voor een synthetisch middel. Zo zijn er b.v veel mensen die momenteel kruiden kiezen met kurkuma, zwarte bessenblad, berk en brandnetel tegen chronische gewrichtsontstekingen.

Hieronder een lijstje van populaire kruiden en hun werking;

Alchemilla (vrouwenmantel);
Dit kruid stimuleert de doorbloeding van de gewrichten, reinigt je van afvalstoffen en ontstekingsresten en bevat bovendien  ontstekingsremmende en pijnstillende stoffen.

Brandnetel;
Eigenlijk heeft brandnetel dezelfde werking als berkenblad waarbij de afvalstoffen in het lichaam -door het drinken van een kruidenthee- op een natuurlijke manier verdreven worden.
Wanneer het gaat om het verwerken van afvalstoffen in het lichaam hebben de nieren een belangrijke werking. Van brandnetel is bekend dat je dit moet afwisselen met b.v. rooibosthee omdat het anders te belastend voor de nieren kan zijn. Van berkenblad is bekend dat dit minder belastend voor de nieren is.

Berkenblad;
Is bloedzuiverend, antiseptisch en ontstekingsremmend. Werd en wordt veel gedronken bij chronische klachten van jicht en reumatoïde artritis.

Kurkuma;
Hier hebben wij al eens een blog bericht aan gewijd. Vindt hier alle informatie.

Gember;
Hier hebben wij ook al eens een blog bericht aan gewijd. Vindt hier alle informatie.

Zoethoutwortel;
Zoethout is vooral in China een heel belangrijk natuurlijk geneesmiddel.
Wordt daar gebruikt als remedie tegen verkoudheid, mlaria, griep, huidproblemen, koorst, maagpijn en keelpijn.
Echter denk eraan dat dit niet geschikt is voor mensen met een te hoge bloeddruk!!!!

Zwarte bessenblad;
Echt een heel oud middel in de natuur geneeskunde. Een extract hiervan helpt o.a. bij chronische diarree, koorts, mond- en keelinfecties, verkoudheid en vermoeidheid.
De bladeren ondersteunen de afbraak van urinezuur en worden dan ook vaak geadviseerd bij reumatoïde artrirtis, artrose en jicht.

Wel blijft het belangrijk om bij twijfel altijd een -natuur-arts te raadplegen!!!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief