Aanbiedingen zijn geldig tot en met zondag 28 april.

Boven de € 37,50 geen verzendkosten NL
voor 16.00 besteld= vandaag verstuurd
2876 klanten beoordelen ons met 9.6

15-06-2021

Houjicha

Houjicha een groene thee met een bruinrode kleur

Japan is één van de grotere theeproducerende en -consumerende regio's in de wereld. Zowel de Japanse oogst, productie als soort thee verschilt van alle andere Aziatische landen.
Bijna alle theenamen eindigen op -cha, het Japanse woord voor 'thee'. In de volksmond wordt dat ocha wat 'eerdbiedwaardige thee' betekent. Met ocha wordt expliciet de Japanse groene thee bedoeld; buitenlandse thee wordt 'kocha' genoemd.
Houjicha is dus een Japanse groene thee, die wordt geroosterd op een hoge temperatuur waardoor het de groene kleur verliest en er een mooie dieprode kleur voor terug komt. Houjicha is onder te verdelen in drie soorten; sencha, bancha en kukicha.
De sencha houjicha is afkomstig van de eerste pluk van het jaar en heeft de hoogste kwaliteit. De bancha houjicha komt van de laatste pluk, welke aan het einde van de zomer plaats vindt. Doordat het dan erg heet en nat is geweest, groeien de theeplanten erg snel en is de kwaliteit van de theeblaadjes wat minder. Deze pluk staat bekend om zijn wat bittere smaak, maar omdat houjicha diep wordt geroosterd, verdwijnen de bitters en blijft er een heerlijke zoetige thee over! De kukicha is ook van de eerste pluk van het jaar. Het verschil zit hem in het feit dat kukicha alleen uit steeltjes bestaat.
Geroosterd geeft het een wat meer zoetere houjicha. De kukicha wordt ook wel "steeltjes thee" genoemd.
Houjicha komt dus uit Japan. In Japan draait de theewereld bijna alleen maar om groene thee. Er is geen enkel land dat zo veel verschillende dingen doet met één soort thee. Van de geschaduwde poederthee (matcha) tot aan het scheiden van de steeltjes en blad; door alle verschillende processen kunnen zij hun geliefde umami smaak naar voren laten komen.
Houjicha
laat zien hoe vernuftig de Japanners zijn. In het begin van de 20ste eeuw werd de theecultuur gemoderniseerd door plukmachines in plaats van het plukken met de hand. Helaas was deze modernisering niet bevorderlijk voor de kwaliteit van de thee. Zo kwam een theeverwerker met het idee om de groene thee te roosteren in plaats van te stomen. Dit werd een groot succes, kleine theewinkeltjes gebruikten het productieproces van Houjicha zelfs om de klanten te lokken met de zoetige rookgeur. Door de jaren heen perfectioneerde zij de Houjicha tot de sencha, bancha en kukicha. Inmiddels is deze theesoort niet weg te denken uit Japan, en wordt hij zelfs veel gebruikt in cocktails en lattes. Zelfs grote ketens als Starbucks en Häagen-daz doen het in hun produkten. Bijvoorbeeld de Hojicha Crème Frappuccino en Häagen-daz latte icecream. 
De Houjicha van Tea4You zet je op de gebruikelijke manier zoals alle groene thee. Ze zal echter niet snel bitter of wrang worden. Daardoor is ze ook heel geschikt voor een cold brew.