Boven de € 37,50 geen verzendkosten NL
voor 16.00 besteld= vandaag verstuurd
2876 klanten beoordelen ons met 9.6

06-02-2023

pan firing

Het proces van Pan Firing bij losse groene thee

Het proces van Pan Firing is een unieke manier voor de verwerking van losse groene thee.
Bij Tea4You vind je de "China Lung Ching Dragon Well" , een heerlijke losse groene thee die volgens de Pan Firing methode wordt gemaakt.

Methodes van verwerking losse thee

Het proces van Pan Firing is een van de vele manieren om groene thee te produceren nadat de theeblaadjes zorgvuldig zijn geplukt. Het proces omvat verwelking, fixatie, rollen, drogen en rijping van de thee, waarbij warmte wordt gebruikt om de bladeren te oxideren en de vorming van  Oolong of zwarte thee te voorkomen.
Het grootste verschil tussen zwarte en groene thee is de oxidatie van de theeblaadjes. Bij zwarte thee stopt het oxidatieproces niet, waardoor de bladeren volledig oxideren en bruin worden. Bij groene thee worden de bladeren verwarmd tot ongeveer 75 graden Celsius, waardoor het oxidatieproces stopt en de groene kleur behouden blijft.
Er zijn veel manieren om groene thee te verwarmen, maar in dit blog bericht wordt de focus gelegd op de Pan Firing methode versus stomen.

Wat is Pan Firing precies

Bij de Pan Firing methode worden de bladeren in een grote wok gebakken, meestal met de hand. Dit maakt het proces arbeidsintensiever en duurder dan stomen, dat veelal machinaal wordt gedaan.
Historisch bewijs suggereert dat de Chinezen in de oudheid hun groene thee stoomden om het oxidatieproces te stoppen, maar tegenwoordig wordt de Pan Firing methode in China veel gebruikt omdat het de geur en smaak van de thee beter naar boven zou halen. In Japan, waar het land minder ruimte en arbeiders heeft om thee te verbouwen, werd het proces van stomen met machines in de 18e eeuw uitgevonden en wordt er zelden gebruik gemaakt van Pan Firing.

Als groene thee wordt geroosterd met de Pan Firing methode, worden de bladeren wat bruinachtig, terwijl gestoomde thee meer hun groene bladkleur behouden. Gestoomde theesoorten hebben daardoor ook een andere smaak. Hoewel men zou verwachten dat het stomen van de bladeren zou leiden tot het behoud van meer voedingsstoffen, zoals antioxidanten, is dit misschien niet het geval omdat het roosteren slechts voor een korte periode wordt gedaan.

Hoewel de Pan Firing methode arbeidsintensiever en duurder is dan de machinale stoommethode, is het nog steeds populair in veel thee producerende landen, waaronder China, Taiwan en Japan.
Veel theeboeren geloven dat de Pan Firing methode een unieke smaak en aroma creëert die niet kan worden gereproduceerd met de machinale stoommethode.

Bij Tea4You bieden we een breed scala aan losse thee, waaronder onze heerlijke "China Lung Ching Dragon Well" groene thee die volgens de Pan Firing methode wordt gemaakt. Bezoek onze website om ons assortiment te bekijken en meer te leren over de verschillende manieren waarop we onze thee verwerken