Boven de € 37,50 geen verzendkosten NL
voor 16.00 besteld= vandaag verstuurd
2876 klanten beoordelen ons met 9.6

04-03-2024

moederdag

De geschiedenis van moederdag


Moederdag: Een tijdloze traditie in historisch perspectief

Ongeacht wanneer of hoe het gevierd wordt, Moederdag is een dag om onze moeders en moederfiguren te eren en te waarderen voor alles wat ze voor ons doen. Wereldwijd laten wij dit op allerlei manieren zien en door de eeuwen heen is de viering van deze dag geëvolueerd tot wat het nu is.

Ook bij Tea4You geven we ruim aandacht aan deze speciale dag en vind je dan ook voor iedere portemonnee een passend Moederdagcadeau met losse thee.

In dit blog bericht nemen we je graag mee naar het verhaal achter Moederdag, want het is niet zomaar een moderne feestdag. Het kent een rijke geschiedenis die ver terug gaat in de tijd, hoewel de moderne viering zoals we die vandaag de dag kennen vooral geïnspireerd is op meer recente tradities.

Moederdag door de eeuwen heen

Griekenland:
In het oude Griekenland werd Moederdag tijdens het lentefeest gevierd ter ere van de godin Rhea, de moeder van de goden Zeus, Poseidon, Hestia, Demeter, Hera en Hades.  Deze viering was wijdverspreid in de Griekse mythologie.

Een ander belangrijk festival was de Anthesteria -gewijd aan Dionysius- de Griekse god van wijn en extase. Tijdens dit festival werden er offers gebracht aan moeders en de viering was een onderdeel van de vruchtbaarheidscultus.

Het Romeinse Rijk:
In het oude Rome werd Moederdag gevierd ter ere van Cybele, de moedergodin die werd geassocieerd met vruchtbaarheid en bescherming van natuur en wildernis. Dit festival werd in maart gevierd met processies, muziek en dans.

Een ander festival was de Matronalia. Dit vond plaats op 1 maart en was gewijd aan Juno, de koningin van de goden en beschermster van huwelijken en geboorten. Tijdens dit festival werden de moeders geëerd en kregen ze moederdaggeschenken van hun families.
Deze festivals uit de oudheid legden de basis voor de latere viering van Moederdag zoals we die vandaag aan de dag kennen.

Christelijke wortels:
In het christendom vind je een aantal connecties die indirect de basis hebben gelegd voor Moederdag.
1. Laetare Sunday en de maagd Maria:
Laetare Sunday valt in de veertigdagentijd voor Pasen en wordt beschouwd als een dag van vreugde in het midden van de vastenperiode. In sommige christelijke tradities wordt het geassocieerd met de maagd Maria, de moeder van Jezus Christus. Maria wordt gezien als symbool van vreugde en hoop en haar rol word in deze periode dan ook vaak sterk benadrukt.
2. Moederdag en de maagd Maria:
Hoewel Moederdag dus niet rechtstreeks verbonden is met Leatare Sunday, hebben beiden wel  een relatie met het moederschap. In sommige christelijke contexten wordt Moederdag  gevierd op de tweede zondag in mei, wat dicht bij Leatare Sunday kan vallen.
Er is dus geen directe verbinding tussen Moederdag, Leatare Sunday en de maagd Maria, maar ze zijn alle drie wel op een bepaalde manier gerelateerd aan het eren van het moederschap.

Mothering Sunday in Engeland:
Later, in de 17e eeuw, werd Moederdag gevierd in Engeland als "Mothering Sunday". Op deze dag gingen mensen terug naar hun geboorteplaats en bezochten ze hun moederkerk. Traditioneel viel deze viering op de vierde zondag in de vastentijd. Dit leidde vaak tot familiebijeenkomsten en het terugkeren naar de geboorteplaats. Bovendien kregen de dienstmeisjes en bedienden vrij om hun families te bezoeken en moeders te eren en brachten ze cadeautjes en bloemen mee.
Hoewel ook weer niet direct gerelateerd is aan de moderne Moederdag zoals we die vandaag kennen heeft het wel een belangrijke rol in de ontwikkeling gespeeld.

Anna Jarvis: grondlegster van de moderne Moederdag:
Voor de meest recente geschiedenis van Moederdag moeten we naar Amerika.
Het was de Amerikaanse Anna Jarvis (1864 – 1948), een alleenstaande lerares uit Philadelphia, die in 1914 met Moederdag is begonnen. Zij bewonderde haar eigen moeder en de rol die moeders in de maatschappij hadden. Zelf is ze altijd alleenstaand geweest en nooit moeder geworden.

Toen haar eigen moeder op 9 mei 1905 overleed heeft zij het jaar daarna op de eerste zondag na de dag van overlijden van haar moeder een "General Memorial Day of All Mothers" georganiseerd.
Het heeft echter tot 1914 geduurd voordat "Mother's Day" een officiële nationale feestdag werd in Amerika waarop alle moeders bloemen kregen. Daarna sloeg Moederdag over naar Mexico en niet lang daarna ook naar West-Europa.

De geschiedenis van Moederdag in Nederland (en België)

Sinds 1928 is Moederdag een officiële feestdag in Nederland. Met de Antwerpse "Moederkesdag" is de geschiedenis van Moederdag in België al wat ouder, maar Nederland volgde al snel want men zag er wel wat in.

De oorsprong van de geschiedenis van Moederdag lag in Nederland bij de Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde die in Moederdag een goede promotie zag om meer bloemen te kunnen verkopen.
Moederdag is dus eigenlijk al meteen commercieel begonnen, en dat is niet meer verdwenen. De dag stond vanaf het begin in het teken van het kopen van cadeaus, eerst vooral een traditionele bos bloemen, maar dat breidde zich al snel uit want ook zagen de banketbakkers mogelijkheden van deze feestdag.
De "Nederlandsche Banketbakkers Vereeniging" introduceerde al snel speciale Moederdag taarten. Vervolgens kwamen er vele andere soorten van Moederdag cadeaus in zwang.

Het waarom van Moederdag.

Traditiegetrouw is Moederdag een dag waarbij moeders even niet hoeven te zorgen en dat we samen stil staan bij de rol van de moeders.
De bedoeling is dat de kinderen -samen met de vaders- de taak van de moeders overnemen. De dag begint, ook traditiegetrouw, op bed. Moeder mag uitslapen op deze dag in mei en de kinderen maken het ontbijt. Vervolgens krijgt moeder het ontbijt op bed met -ook traditiegetrouw- een geknutseld cadeau met een gedichtje waarin de kinderen duidelijk maken hoeveel ze van hun moeder houden. Vader zorgt dan voor het echte cadeau.
Het accent ligt tegenwoordig vooral het commerciële element van deze dag en is de echte historie van Moederdag allang naar de achtergrond verdwenen..Traditioneel blijft het geven van bloemen onderdeel van deze moeders verwendag.

Moederdag in het buitenland

Eigenlijk wordt in alle landen Moederdag op dezelfde manier gevierd. Iedereen verwent zijn/ haar moeder de hele dag door met leuke cadeautjes, kleine gedichtjes, een lekker ontbijt op bed en de kinderen gedaan zorgen voor de huishoudelijke taken. Het enige verschil is dat Moederdag niet in alle landen op de tweede zondag in mei gevierd wordt.
In Noorwegen wordt Moederdag bijvoorbeeld op de tweede zondag van februari gevierd en in het Midden-Oosten vieren ze Moederdag op 21 maart, de eerste dag van de lente.
In Antwerpen wordt 'Moederkesdag' op 15 augustus tijdens Maria Hemelvaart gevierd, terwijl in de rest van België Moederdag op de tweede zondag in mei is. In Engeland is Mothering sunday een christelijke feestdag. Het wordt gevierd op de vierde zondag in de Vastentijd, drie weken voor Pasen.

Bloemen met Moederdag.

Bloemen hebben sinds het ontstaan van Moederdag altijd een belangrijke rol gespeeld. In de tijd van Anne Jarvis waren het anjers die de hoofdrol speelden op moeders feestdag. Tegenwoordig wordt door de bloemenhandel de dagen voor Moederdag de grootste omzet van het jaar gehaald. Rozen zijn en blijven populair op moeders feestdag maar andere bloemsoorten worden ook gegeven.
Wil je eens andere bloemen geven? Denk dan ook eens aan de  theebloemen van Tea4You. Een leuk alternatief voor een bos bloemen!

Kortom, de geschiedenis van Moederdag is een verhaal van eeuwenoude tradities vermengd met recente initiatieven met een ander -en meer commercieel- accent.