Boven de € 35,- geen verzendkosten in NL
vandaag besteld = maandag verstuurd!
2802 klanten beoordelen ons met 9.3

05-04-2023

moederdag

De geschiedenis van moederdagOngeacht wanneer of hoe het gevierd wordt, Moederdag is een dag om onze moeders en moederfiguren te eren en waarderen voor alles wat ze voor ons doen.
Op allerlei manieren laten we dit zien en daarom vind je bij Tea4You ook diverse leuke cadeaus met losse thee voor deze dag.

In het oude Griekenland werd Moederdag al gevierd ter ere van de godin Rhea, de moeder van de goden Zeus, Poseidon en Hades. In het oude Rome werd Moederdag gevierd ter ere van Cybele, de moedergodin die werd geassocieerd met vruchtbaarheid en bescherming.

Later, in de 17e eeuw, werd Moederdag gevierd in Engeland als "Mothering Sunday". Op deze dag bezochten kinderen hun moeders en brachten ze cadeautjes en bloemen mee.

Voor de meest recente geschiedenis van Moederdag moeten we naar Amerika.
Het was de Amerikaanse Anna Jarvis (1864 – 1948), een alleenstaande lerares uit Philadelphia, die in 1914 met Moederdag is begonnen. Zij bewonderde haar eigen moeder en de rol die moeders in de maatschappij hadden. Zelf is ze altijd alleenstaand geweest en nooit moeder geworden.

Toen haar eigen moeder op 9 mei 1905 overleed heeft zij het jaar daarna op de eerste zondag na de dag van overlijden van haar moeder een "General Memorial Day of All Mothers" georganiseerd. Het heeft echter tot 1914 geduurd voordat "Mother's Day" een officiële nationale feestdag werd in Amerika waarop alle moeders bloemen kregen. Daarna sloeg Moederdag over naar Mexico en niet lang daarna ook naar West-Europa.

De geschiedenis van Moederdag in Nederland (en België)

Sinds 1928 is Moederdag een officiële feestdag in Nederland. Met de Antwerpse "Moederkesdag" is de geschiedenis van Moederdag in België al wat ouder, maar Nederland volgde al snel want men zag er wel wat in.

De oorsprong van de geschiedenis van Moederdag lag in Nederland bij de Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde die in Moederdag een goede promotie zag om meer bloemen te kunnen verkopen.
Moederdag is dus eigenlijk al meteen commercieel begonnen, en dat is niet meer verdwenen. De dag stond vanaf het begin in het teken van het kopen van cadeaus, eerst vooral een traditionele bos bloemen, maar dat breidde zich al snel uit want ook zagen de banketbakkers mogelijkheden van deze feestdag. De "Nederlandsche Banketbakkers Vereeniging" introduceerde al snel speciale Moederdag taarten. Vervolgens kwamen er vele andere soorten van Moederdag cadeaus in zwang.

Het waarom van Moederdag.

Traditiegetrouw is Moederdag een dag waarbij moeders even niet hoeven te zorgen en dat we samen stil staan bij de rol van de moeders.
De bedoeling is dat de kinderen -samen met de vaders- de taak van de moeders overnemen. De dag begint, ook traditiegetrouw, op bed. Moeder mag uitslapen op deze dag in mei en de kinderen maken het ontbijt. Vervolgens krijgt moeder het ontbijt op bed met -ook traditiegetrouw- een geknutseld cadeau met een gedichtje waarin de kinderen duidelijk maken hoeveel ze van hun moeder houden. Vader zorgt dan voor het echte cadeau.

Het accent ligt tegenwoordig vooral het commerciële element van deze dag en is de echte historie van Moederdag allang naar de achtergrond verdwenen.. Traditioneel blijft het geven van bloemen onderdeel van deze moeders verwendag.

Moederdag in het buitenland.

Eigenlijk wordt in alle landen Moederdag op dezelfde manier gevierd. Iedereen verwent zijn/ haar moeder de hele dag door met leuke cadeautjes, kleine gedichtjes, een lekker ontbijt op bed en de kinderen gedaan zorgen voor de huishoudelijke taken. Het enige verschil is dat Moederdag niet in alle landen op de tweede zondag in mei gevierd wordt.
In Noorwegen wordt Moederdag bijvoorbeeld op de tweede zondag van februari gevierd en in het Midden-Oosten vieren ze Moederdag op 21 maart, de eerste dag van de lente.
In Antwerpen wordt 'Moederkesdag' op 15 augustus tijdens Maria Hemelvaart gevierd, terwijl in de rest van België Moederdag op de tweede zondag in mei is. In Engeland is Mothering sunday een christelijke feestdag. Het wordt gevierd op de vierde zondag in de Vastentijd, drie weken voor Pasen.

Bloemen met Moederdag.

Bloemen hebben sinds het ontstaan van Moederdag altijd een belangrijke rol gespeeld. In de tijd van Anne Jarvis waren het anjers die de hoofdrol speelden op moeders feestdag. Tegenwoordig wordt door de bloemenhandel de dagen voor Moederdag de grootste omzet van het jaar gehaald. Rozen zijn en blijven populair op moeders feestdag maar andere bloemsoorten worden ook gegeven.
Wil je eens andere bloemen geven? Denk dan eens aan onze theebloemen.
Een leuk alternatief voor een bos bloemen!