Bestel nu en ontvang GRATIS een extra zakje met heerlijke frisse Paasthee bij je bestelling.

Boven de € 37,50 geen verzendkosten NL
vandaag besteld=morgen verstuurd!
2876 klanten beoordelen ons met 9.6

12-05-2020

Verschillen-in-thee

Zwarte-, groene- of witte thee, wat zijn nu de verschillen

Wat velen niet weten is dat alle thee van dezelfde plant komt.
De "Camellia Sinensis" is de basis voor alle thee. Let wel we praten dan over "echte" thee, want b.v. rooibos-, kruiden-, maté- en bamboe thee zijn geen echte thee omdat ze niet afkomstig zijn van de thee plant. Voordat we verder ingaan op de verschillen eerst iets over de thee in het algemeen; De struik waarvan we het blad gebruiken voor thee groeit meestal tegen een berghelling in een tropisch of subtropisch klimaat op ongeveer 1200-1850 meter boven zee niveau. Na het aanplanten kan er pas na 4 jaar geoogst worden. Dit gebeurt zowel handmatig als machinaal en kan het hele jaar door gebeuren. Wel is het zo dat het plukken tijdens de droge moeson het beste resultaat geeft.
Zolang de theebladeren aan de struik zitten zijn er dus nog geen verschillen. Deze ontstaan bij het plukken. Voor groene en zwarte thee worden dezelfde bladeren gebruikt. Echter ondergaat groene thee veel minder behandelingen dan zwarte thee voordat het eindproduct klaar is. Voor witte thee worden alleen de jonge, nog niet volgroeide blaadjes aan het uiteinde gebruikt.
De verschillen.....
Groene thee
;
Het blad voor groene thee wordt na de oogst gelijk verhit door het te stomen. Door dit proces veranderd er in de samenstelling van de aanwezige stoffen in het blad niet veel. Na het stomen wordt het blad gerold, gedroogd en verpakt.
Zwarte thee;
Deze krijgt na de pluk veel meer behandelingen; Eerst worden bladeren na de pluk uitgespreid bij een temperatuur van 25-30 graden en krijgen dan een dag de tijd om te verleppen (= verflensen) Dan worden de bladeren gerold tussen 2 horizontaal draaiende vlakken. Hierbij komen stoffen vrij die nodig zijn voor het volgende proces. Dit is het oxideren waarbij de theeblaadjes in een geventileerde ruimte een aantal uren de tijd krijgen om weer zuurstof op te nemen. Dan wordt de thee verhit tot een temperatuur van 80-90 graden C. De oxidatie stopt dan en de thee wordt ontsmet. Dit is het punt waarop de thee zwart is geworden. Nu wordt de thee gedroogd en gesorteerd. Daarna wordt het verpakt en wordt de thee eventueel gemelangeerd.
Witte thee;
Na de oogst worden de bladeren meestal direct gedroogd, Bij de hoogste kwaliteit worden de struiken ook nog beschermd tegen het zonlicht, waardoor de bladeren nog minder groen worden. Losse witte thee is zacht van smaak en heel gezond.