Boven de € 37,50 geen verzendkosten NL
vandaag besteld = maandag verstuurd!
2876 klanten beoordelen ons met 9.6

12-09-2022

wat is rooibos

Wat is Rooibos thee

Zuid-Afrika is beroemd om zijn Rooibosthee. De thee is al heel lang de nummer één volksdrank. Maar ook buiten Zuid-Afrika is rooibos enorm populair. 
Ook bij Tea4You kun je kiezen uit een groot aantal soorten en smaken rooibos thee. 

Een kleine selectie van populaire soorten en smaken;
  • Frambozen-Vanille
  • Groene rooibos
  • Honeybush naturel
  • Rooi Masala Chai
  • Rooibos naturel
  • Rooibos Appel-Anijs-Kaneel-Ananas
  • Rooibos Gember-Citroen
  • Rooibos Mango Maracuja.

    Wat is Rooibos thee?

    Bijna iedereen zal wel eens een kopje Rooibos thee hebben gedronken. Rooibos is het Zuid-Afrikaanse woord voor "rood bos". Kort voor het sterven van de theestruik kleuren de naalden van groen naar rood, vandaar de naam Rooibos.
    De Rooibos struik is niet altijd de theeleverancier geweest zoals we die vandaag aan de dag kennen. Heel lang groeide deze struik gewoon in het wild en werd er niets mee gedaan. Tot men erachter kwam dat de fijne, naaldachtige bladeren van de Rooibosplant ook voor een smaakvolle en aromatische drank zorgden. Vandaag aan de dag wordt Rooibos geoogst en verwerkt tot thee.

    Waar is Rooibos thee goed voor?

    De antioxidanten in Rooibos hebben een positieve werking op ontstekingen en zeurende pijn. Het is zacht voor maag en darmen. Rooibos zal de bloeddruk niet verhogen, maar eerder verlagen. Onderzoekresultaten laten zien dat rooibos een gunstige werking heeft op het vaten stelsel van het hart en alle andere bloedvaten. 
    Rooibos bevat geen cafeïne en is dus zeer geschikt om te drinken voor het slapen. Rooibos (maar ook Honeybush) bevatten veel antioxidanten, vitamine C, mineralen zoals natrium, kalium, magnesium en calcium. Ook vind je er fluoride in terug.  Daarnaast bevat het weinig tannine of  looizuur. waardoor de smaak ook niet bitter is. Een bijkomend voordeel is dat de opname van ijzer en calcium niet geblokkeerd worden. Daarom dus een geschikte thee voor baby's , mensen met osteoporose en mensen die aan bloedarmoede lijden.

    De Rooibos plant

    De Rooibos plant komt van nature voor in het westelijke deel van Zuid-Afrika. De plant heeft groene, naaldachtige bladeren die rood kleuren tijdens de verwerking. Alle Rooibos komt uit het gebied van het Cedergebergte. Pogingen om de rooibos elders te verbouwen, mislukten. De plant gedijt het best in deze provincie, waar de temperatuur 's nachts in de winter niet daalt onder het vriespunt en in de zomer kan oplopen tot wel 48 graden C.
    De zandgrond is rijk aan fosfaat, kalium en andere mineralen. Sinds 2021 heeft Rooibos een beschermde status en ook alleen wanneer de Rooibos uit Zuid-Afrika komt mag het Rooibos genoemd worden.

    De oogst

    Als de Rooibos struik 1,5 jaar is, kan er voor het eerst geoogst worden. Hij produceert de meeste thee wanneer hij tussen de 3 en 7 jaar oud is. Rooibos die jonger is dan 3 jaar heeft een bittere smaak terwijl oudere planten juist weer een meer flauwe smaak hebben. Daarom worden er door de producenten ook vaak de oogst van verschillende jaren met elkaar gemengd om tot een constante kwaliteit te komen. Na 10 jaar sterft de struik af. Er wordt voornamelijk geoogst in de zomer en de vroege herfst, wanneer de groei van de plant stil staat.

    Het verwerken

    De takken worden op ongeveer 30 cm boven de grond afgeknipt, samen gebonden en afgevoerd naar de fabriek waar de verwerking plaatsvindt. De twijgen gaan door een haksel-machine en stukken van 4 mm gesneden en vervolgens geplet door een rolmachine. Daarna wordt de Rooibos uitgespreid in de zon en besproeid met water. Zo laat men de thee gedurende 8-24 uur in de zon "broeien" zoals men in Zuid-Afrika het oxidatie proces noemt. Hierdoor worden de groene naalden rood-bruin van kleur zoals we die kennen van de Rooibosthee. Om alle ziektekiemen en bacteriën te doden, wordt de rooibos vervolgens gepasteuriseerd met stoom van 90 graden C. Tot slot wordt de Rooibos thee gezeefd. Verschillende zeven moeten er voor zorgen dat er zo weinig mogelijk stokjes achter blijven. De grove naalden worden gebruikt voor losse thee, de fijne naalden worden in mengelingen gedaan of zijn bestemd om theezakjes van te maken.