Aanbiedingen zijn geldig tot en met zondag 28 april.

Boven de € 37,50 geen verzendkosten NL
vandaag besteld=morgen verstuurd!
2876 klanten beoordelen ons met 9.6

24-10-2022

pu-erh

Wat doet Pu Erh thee met je lichaam

Pu Erh thee heeft diverse reinigende werkingen. Ook tegen overtollige en schadelijke lichaamsvetten zou deze thee een aanrader zijn.

Pu Erh thee van Tea4You

Bij Tea4You verkopen wij een goede sortering Pu-Erh thee. Puur of met een lekkere toevoeging zodat je kunt genieten van wisselende smaken voor ieder moment van de dag..
China Pu-Erh
China Pu-Erh Citrus
Pu-Erh Mint en Limoen
China Pu-Erh Sheng Cha
Pu Erh Chai
China Pu-Erh Orange

Van al deze soorten zijn ook zakjes van 10 gram verkrijgbaar (5 kopjes) zodat je ze allemaal kunt proberen of kies eens een compleet pakket met diverse soorten en smaken losse Pu-Erh thee.



Herkomst en geschiedenis van Pu Erh thee

Pu Erh Thee komt oorspronkelijk uit China, uit de provincie Yunnan.  De Chinese bevolking drinkt deze thee al meer dan zeventienhonderd jaar en ze staat dan ook in hetzelfde rijtje als gezonde kruiden en dranken met een voedende en zeer gezonde werking.
In China zelf zweren de inwoners dan ook uitsluitend bij thee uit de provincie Yunnan en in die regio bepalen de theevelden en plantages dan ook het beeld. De uitgestrekte heuvels aldaar zijn perfect gelegen voor de verbouwing van de Pu Erh thee.

De productie van Pu-Erh thee is in de loop der eeuwen geëvolueerd. Vroeger werd de thee op een natuurlijke manier gefermenteerd door hem in bamboemanden te leggen en te laten rijpen in vochtige grotten. Later ontwikkelde zich een methode om de thee sneller te fermenteren door hem vochtig te maken en in grote stapels te persen, waarbij de natuurlijke hitte en vochtigheid in de stapel voor de fermentatie zorgde. Deze methode staat bekend als "shou" of "rijpe" Pu-Erh.

In de jaren 1970 en 1980 kwam er een nieuwe methode om Pu-Erh thee te produceren, genaamd "sheng" of "rauwe" Pu-Erh. Hierbij wordt de thee gefermenteerd door hem te laten rijpen in droge omstandigheden, zonder dat er vocht aan te pas komt. De sheng Pu-Erh heeft een lichtere kleur en smaak dan de rijpe variant en wordt vaak beschouwd als van hogere kwaliteit.

Pu-Erh thee heeft een lange geschiedenis en een rijke cultuur, met veel rituelen en tradities die eromheen zijn ontstaan. Het wordt beschouwd als een gezonde drank die het lichaam helpt te ontgiften en te stimuleren. Tegenwoordig wordt Pu-Erh thee wereldwijd geconsumeerd en gewaardeerd.

Waarom is Pu Erh thee zo bijzonder

In tegenstelling tot alle andere theesoorten -die je graag zo vers mogelijk drinkt- wordt Pu-Erh thee beter met de jaren. Na de oxidatie van het blad wordt een speciale microbacterie aan het blad toegevoegd, waardoor het fermentatieproces op gang komt. De thee wordt dan opgeslagen om te rijpen of te fermenteren. Zo krijg je de herkenbare donkerrode kleur, ontstaat de aardachtige smaak en worden de gezonde stoffen in Pu-Erh geactiveerd.

Vroeger duurde de rijping minstens vijf jaar. Eind jaren 60 en begin jaren 70 werd een nieuw rijpingsproces bedacht om het proces kunstmatig te versnellen. De thee kon hierdoor in een paar maanden drinkbaar gemaakt worden en werd voor de thee industrie dus sneller verkoopbaar. Kostbare Pu-Erg theeën rijpen tot wel 60 jaar en langer!!

Tegenwoordig worden beide methoden naast elkaar toegepast, waardoor er zowel ruwe groene als zwarte Pu-Erh thee voorhanden is.
De groene Pu-Erh thee is niet geoxideerd maar wel gefermenteerd, Zwarte Pu-Erh thee is zowel geoxideerd als gefermenteerd.

Onderzoek naar afslankende werking;
Zhao Xuemin is een arts uit China die in de 18e en 19e eeuw leefde en auteur van een bekend Chinees medische tijdschrift. Daarin schreef hij al over de befaamde Pu Erh thee: “Pu Erh thee is de meest werkzame thee tegen overtollige en schadelijke lichaamsvetten. Mensen die Pu Erh thee drinken leven langer en gezonder.”

Zelf was Zhao een drinker van de thee en werd meer dan een eeuw oud!  Daarnaast is er uiteraard door veel wetenschappers onderzoek gedaan naar de werking van Pu-Erh.
In Parijs bijvoorbeeld heeft een groep proefpersonen deelgenomen aan een test waarbij ze vier weken lang dagelijks de thee de dronken. Het resultaat was dat zij tussen de 5 en 11 kilo afvielen. Dit ging om mensen met uiteenlopend lichaamsgewicht. De proefpersonen aten drie gezonde maaltijden per dagen die overeenkomstig hun normale eetpatroon waren. Het enige verschil was dat ze dit nu met een kopje van de Chinese thee deden. De Franse onderzoekers kwamen tot de conclusie dat de Pu- Erh thee een gedeelte van het overtollige vetten kan verwijderen uit het lichaam van een mens.
Al deze ervaringen zijn echter niet wetenschappelijk onderbouwd.

Hoewel Pu-Erh thee origineel enkel in "cakevorm" gemaakt werd (zie foto bovenaan dit blog), koop je deze losse thee toch meestal als gewone losse thee. Van de cakevorm brak je dan een stukje af om te gebruiken.