Boven de € 37,50 geen verzendkosten NL
voor 16.00 besteld= vandaag verstuurd
2876 klanten beoordelen ons met 9.6

31-03-2023

vrouwenmantel

Vrouwenmantel - natuurlijke ondersteuning voor vrouwen


Vrouwenmantel is een kruid dat al eeuwenlang wordt gebruikt vanwege de medicinale voordelen, vooral bij menstruatieproblemen en symptomen van de menopauze. Vrouwenmantel is bij Tea4You ook beschikbaar als losse thee.

Geschiedenis van vrouwenmantel in de geneeskunde

Vrouwenmantel (Alchemilla mollis) heeft een lange geschiedenis van gebruik in de traditionele geneeskunde. Het kruid werd al door de oude Grieken en Romeinen gebruikt voor medische doeleinden en werd later ook gebruikt door middeleeuwse kruidendokters.

Het gebruik van vrouwenmantel werd vooral geassocieerd met vrouwelijke gezondheidsproblemen. In de Middeleeuwen werd het kruid voorgeschreven voor menstruatieproblemen, zoals overmatig bloeden en menstruatiepijn. Vrouwenmantel werd ook gebruikt als een tonicum voor de baarmoeder en om de bevalling te bevorderen.
Het kruid werd ook gebruikt bij huidaandoeningen, zoals wonden en eczeem. Het werd toegepast op de huid om de genezing te bevorderen en ontstekingen te verminderen. In sommige culturen werd vrouwenmantel zelfs gebruikt als middel om de huid te verjongen.
Tegenwoordig wordt vrouwenmantel nog steeds gebruikt als een natuurlijk middel voor vrouwelijke gezondheidsproblemen, waaronder menstruatieproblemen en symptomen van de menopauze. Het wordt ook gebruikt als een antioxidant en ontstekingsremmer bij aandoeningen zoals artritis.

In de kruidengeneeskunde wordt vrouwenmantel meestal als thee ingenomen, maar het kan ook worden gebruikt in tincturen, capsules en zalfjes. Wanneer overweegt vrouwenmantel te gebruiken voor een medische aandoening, is het belangrijk om eerst met je (natuur) arts te raadplegen en advies te vragen.

Waar komt de naam vrouwenmantel vandaan

De naam "vrouwenmantel" voor de plant Alchemilla mollis is afgeleid van de vorm van de bladeren van de plant, die op een kleine mantel lijken. Het is ook mogelijk dat de naam is afgeleid van het oude gebruik van vrouwenmantel voor problemen die met het vrouwelijk lichaam te maken hebben, zoals menstruatieproblemen en zwangerschap.

Het woord "Alchemilla" in de wetenschappelijke naam van de plant is afgeleid van het Latijnse woord "alchemia", wat "alchemie" betekent. Dit komt omdat de plant vroeger werd geassocieerd met de zoektocht naar de steen der wijzen in de middeleeuwse alchemie.
"Mollis" in de wetenschappelijke naam betekent "zacht" of "teder" in het Latijn en verwijst naar de zachte, fluweelachtige textuur van de bladeren van de plant.

Over het algemeen is de naam "vrouwenmantel" echter de meest gebruikte en herkenbare naam voor deze plant en wordt deze vaak gebruikt in de traditionele geneeskunde en kruidengeneeskunde.

Wat is de toepassing van vrouwenkruiden

Vrouwenmantel, ook bekend als Alchemilla mollis, is een kruid dat traditioneel wordt gebruikt voor medicinale doeleinden. Het wordt vooral gebruikt bij vrouwen voor een breed scala aan aandoeningen, waaronder menstruatiekrampen, overmatig bloeden tijdens de menstruatie en symptomen van de menopauze.
Een van de belangrijkste actieve stoffen in vrouwenmantel is tannine, een natuurlijke stof die ontstekingsremmende eigenschappen heeft en kan helpen bij het verminderen van bloedingen. Dit kan de reden zijn waarom vrouwenmantel wordt gebruikt bij menstruatieproblemen.

Bovendien bevat vrouwenmantel ook flavonoïden, antioxidanten die ontstekingsremmende eigenschappen hebben en kunnen helpen bij het verminderen van symptomen geassocieerd met de menopauze, zoals opvliegers en nachtelijk zweten.
Er is ook enig bewijs dat vrouwenmantel kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en pijn bij bepaalde aandoeningen, zoals artritis.

Hoewel er enig bewijs is voor de medicinale toepassingen van vrouwenmantel, is meer onderzoek nodig om de effectiviteit en veiligheid ervan te bevestigen.