Aanbiedingen zijn geldig tot en met zondag 28 april.

Boven de € 37,50 geen verzendkosten NL
vandaag besteld = maandag verstuurd!
2876 klanten beoordelen ons met 9.6

31-01-2023

matcha-chocolade_(1)

Veelzijdige Matcha

Ontdek de voordelen van Matcha thee



Ontdek de bijzondere en veelzijdigheid van deze Japanse thee met een bijzondere smaak.
Bij Tea4You vind je alleen Matcha thee van hoge kwaliteit en gemaakt van de beste theebladeren. Maak ook eens kennis met Matcha in combinatie  met mooie losse groene thee.

Wat is Matcha

Matcha thee is een groene thee die oorspronkelijk afkomstig is uit Japan en wordt gemaakt van gemalen groene theebladeren. Het wordt al eeuwenlang gebruikt in de Japanse cultuur vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Tegenwoordig wordt Matcha thee steeds populairder over de hele wereld vanwege de heilzame effecten op het lichaam en de geest.

Hoe wordt Matcha gemaakt

Matcha is een Japanse thee waarvoor theestruiken een paar weken voor de pluk overspannen worden met meterslange zonneschermen waardoor ze extra chlorofyl aanmaken en de blaadjes dus extra gezond en smaakvol worden.
Hieronder vind je meer informatie over het verbouwen van Matcha thee.

  1. Schaduwteelt

Het verbouwen van Matcha thee begint met schaduwteelt, ook wel bekend als "kabusecha". De theeplanten worden bedekt met schermen of matten om de zon te blokkeren en de groei van de bladeren te vertragen. Dit zorgt ervoor dat de bladeren meer chlorofyl en aminozuren, zoals L-theanine, kunnen aanmaken.

  1. Handmatige pluk

Matcha thee wordt alleen gemaakt van de jongste bladeren van de theeplant, die het meeste chlorofyl en aminozuren bevatten. De bladeren worden met de hand geplukt door ervaren plukkers om ervoor te zorgen dat alleen de beste bladeren worden gebruikt.

  1. Stoombehandeling

Na het plukken worden de theebladeren direct gestoomd om het fermentatieproces te stoppen en de bladeren te conserveren. Dit zorgt ervoor dat de bladeren hun groene kleur en voedingsstoffen behouden.

  1. Verwijderen van de nerven en aders

Vervolgens worden de stelen, nerven en aders van de theebladeren verwijderd om alleen de zachte bladeren over te houden. Dit proces wordt "tencha" genoemd en is een belangrijke stap in het maken van Matcha thee.

  1. Malen van de bladeren

De overgebleven bladeren worden gedroogd en gemalen tot fijn Matcha poeder met behulp van granieten molens. Dit proces kan enkele uren duren, omdat de bladeren langzaam en voorzichtig moeten worden gemalen om de kwaliteit van het Matcha poeder te behouden.

Conclusie

Matcha thee wordt op een zeer zorgvuldige en traditionele manier verbouwd, geoogst en verwerkt om ervoor te zorgen dat de thee van de hoogste kwaliteit is en de beste smaak en voedingsstoffen heeft. Het is een proces dat veel tijd en toewijding vereist, maar het resultaat is een heerlijke en gezonde thee die de moeite van het proberen waard is.

Wat we weten over de geschiedenis van Matcha

Matcha thee is een Japanse groene thee die zijn oorsprong heeft in China. De geschiedenis van Matcha thee gaat terug tot de Tang-dynastie (618-907 n.Chr.), toen de Chinese monniken begonnen met het malen van theebladeren tot poeder en dit poeder gebruikten tijdens meditatie en boeddhistische ceremonies.

In de 12e eeuw bracht de Japanse monnik Eisai de techniek van het maken van Matcha thee mee terug naar Japan vanuit China, samen met de Zen-filosofie en -praktijk. Eisai was ervan overtuigd dat Matcha thee kon helpen bij meditatie en de concentratie en focus van de geest kon verbeteren. Hij plantte theeplanten in Japan en introduceerde de Japanse cultuur in het maken en drinken van Matcha thee.

In Japan werd Matcha thee al snel populair bij de aristocratie en samurai-klasse, die het dronken als onderdeel van hun ceremoniële rituelen. In de loop der tijd werd de theeceremonie, ook wel bekend als "Chado" of "Sado", ontwikkeld tot een geheel eigen kunstvorm, waarbij elk aspect van de ceremonie, zoals de manier van bereiden en serveren van de thee, van groot belang was.

Tegenwoordig wordt Matcha thee nog steeds in Japan geproduceerd en beschouwd als een belangrijk onderdeel van de Japanse cultuur en traditie. Japanse Matcha thee staat bekend om zijn hoge kwaliteit en uitstekende smaak, en wordt wereldwijd gewaardeerd en gedronken als een gezonde en verkwikkende drank.


De diverse manieren waarop je Matcha thee kunt gebruiken

Zoals gezegd is Matcha thee een Japanse groene thee die bekend staat om zijn heldere groene kleur en verfijnde smaak. Het wordt gemaakt van gemalen groene theebladeren en wordt traditioneel gebruikt in de Japanse theeceremonie. Hier zijn een paar manieren waarop je Matcha thee kunt gebruiken:

  1. Matcha thee drinken:
    De meest traditionele manier om Matcha thee te gebruiken is door het te drinken. Om een kopje Matcha thee te maken, meng je 1 theelepel Matcha poeder met 70 ml heet water (ongeveer 80 graden Celsius) en giet dit in een voorverwarmde theekom met daarin ongeveer een halve theelepel (± 1 gram) matcha. Dit klop je flink door met de Matcha bezem -een soort scheerkwast- van bamboe (chasen).
    De thee moet zijdenzacht en een beetje schuimig zijn. Maar let wel, klop niet langer dan 30 seconden om te voorkomen dat je thee bitter wordt! Goede matcha is niet goedkoop en gebruik je dus liefst binnen een paar maanden/weken na aankoop. Je kunt de matcha poeder het beste bewaren in de koelkast.

  2. Matcha latte maken:
    Je kunt ook Matcha thee gebruiken om een Matcha latte te maken. Meng 1 theelepel Matcha poeder met een beetje warm water om een pasta te maken en voeg vervolgens 240 ml opgeschuimde melk toe. Voeg eventueel wat honing of een andere zoetstof toe naar smaak.

  3. Matcha gebruiken in bakrecepten:
    Matcha thee kan ook worden gebruikt om een unieke smaak en kleur aan bakrecepten toe te voegen. Voeg bijvoorbeeld een eetlepel Matcha poeder toe aan het beslag voor groene thee cupcakes, cake of koekjes.

  4. Matcha gebruiken als ingrediënt in smoothies:
    Matcha thee kan ook een gezonde toevoeging zijn aan smoothies. Voeg gewoon een theelepel Matcha poeder toe aan je favoriete smoothie recept.


Gezondheidsvoordelen van Matcha

Er wordt veel over geschreven en gezegd, maar hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste voordelen zoals je deze in de media worden omschreven;

-Matcha thee bevat ontzettend veel polyfenolen

Polyfenolen wie? Polyfenolen zijn antioxidanten die je lichaam beschermen tegen vrije radicalen. Dit zijn moleculaire deeltjes die je DNA kunnen beschadigen. Hierdoor krijg je bijvoorbeeld beschadigingen in de cellen van je bloedvaten waardoor cholesterol eenvoudiger groeit.Matcha poeder beschermt je cellen dus tegen beschadiging doordat het DNA bedekt wordt. Die bescherming is veel beter dan bij bijvoorbeeld normale groene thee.

-Matcha kan het cholesterol in je bloed verlagen

Het zou niet alleen de bloeddruk verlagen, maar ook weer schade herstellen die is aangericht door vrije radicalen. Goed nieuws dus voor mensen met cholesterol problemen en te hoge ontstekingswaarden.

-Matcha voorkomt of vermindert diabetes type 2

Naast de cholesterolverlagende functie, kan ze bijdragen als je last hebt van ontstekingen. Dat komt omdat de poeder je bloedsuikerspiegel laag houdt waardoor diabetes type 2 voorkomen kan worden. Mocht je er wel last van hebben kan de poeder je helpen de klachten te verminderen.

-Matcha poeder helpt bij het afvallen

Dat komt mede door het vorige punt. Matcha thee houdt de bloedsuikerspiegel laag wat bevorderend werkt voor het verliezen van gewicht. Gedurende de hele dag pieken en dalen deze waarden. Nadat je gegeten hebt stijgt je bloedsuikerspiegel fors waardoor het lichaam insuline gaat aanmaken. Als het lichaam de overtollige glucose die uit het eten komt niet nodig heeft, zet de insuline deze om in lichaamsvet dat opgeslagen wordt rond de middel en buikstreek. Matcha houdt de bloedsuikerspiegel laag waardoor minder vet wordt opgeslagen.

-Matcha versterkt je immuunsysteem

Naast polyfenolen bevat het theeblad het antioxidant L-thealine. Deze aminozuur zorgt voor een kalmerend effect op de hersenen en daarom zou matcha goed kunnen helpen tegen stress. Daarbij stimuleert dit stofje ook het immuunsysteem. Hierdoor zorgt ze er ook voor dat je minder snel last krijgt van griep, verkoudheid of een andere ziekte.

Wat zijn de nadelen van matcha poeder?

Zo veel voordelen, het kan niet anders, maar er moet ook een addertje onder het gras zitten. Hieronder een kort overzicht;

-Matcha bevat cafeïne

Voor zover het een nadeel kan zijn, bevat Matcha cafeïne. Dat houdt in dat je het drankje dus niet de hele dag door kan drinken omdat het na een aantal koppen – net zoals bij groene thee en koffie – averechts werkt. Je voelt je futloos en krijg een dip waardoor je waarschijnlijk minder productief bent.

-Het is een vrij duur product

Matcha poeder is een vrij duur product dus het is belangrijk om wel te kijken naar de kwaliteit. Check het land van herkomst. In het algemeen komt de hogere kwaliteit Matcha uit Japan. Wanneer Matcha voor een theeceremonie gebruikt wordt, wordt vaak gekozen voor Japanse Matcha. Wrijf de Matcha tussen je vingers en voel of je te maken hebt met een goede kwaliteit. Een goede kwaliteit Matcha is erg fijn van structuur en voelt zijdeachtig aan. Een lage kwaliteit Matcha is vooral korrelig en grof van structuur. Kijk ook naar de kleur, want hoe groener hoe beter!