Op donderdag 9 mei -Hemelvaartsdag- zijn wij gesloten en worden er geen bestellingen verstuurd.

Boven de € 37,50 geen verzendkosten NL
voor 16.00 besteld= vandaag verstuurd
2876 klanten beoordelen ons met 9.6

31-03-2023

tijm

Tijm is meer dan een lekker keukenkruid

Tijmthee staat bekend om zijn slijmoplossende eigenschappen en kan helpen bij het behandelen van hoest en verkoudheid. Het is ook gunstig voor de spijsvertering en kan helpen bij het verlichten van menstruatiepijn.
Bij Tea4You bieden we een hoogwaardige gesneden tijm van de beste kwaliteit.


Het gebruik van tijm als thee

Tijm is een aromatisch kruid dat vaak wordt gebruikt als smaakmaker in de keuken, maar het kan ook worden gebruikt om thee van te zetten.
Hieronder vind je enkele punten die je kunnen helpen bij het zetten en gebruiken van tijmthee:

Gebruik gedroogde tijm: Bij het maken van tijmthee kun je het beste gedroogde tijm gebruiken in plaats van verse tijm. Gedroogde tijm heeft een sterker aroma en een meer geconcentreerde smaak, waardoor het beter geschikt is voor thee.

Voeg hete water toe: Doe een theelepel gedroogde tijm in een kopje en voeg daarbij heet water (ongeveer 90-95°C). Laat de tijm ongeveer 5-10 minuten trekken, afhankelijk van hoe sterk je de thee wilt hebben.

Smaak: Tijmthee heeft een kruidige, licht bittere smaak met een vleugje munt. Sommige mensen vinden het lekker om honing of citroen aan de thee toe te voegen om de smaak te verzachten of te versterken.

Gezondheidsvoordelen: Tijmthee staat bekend om zijn gezondheidsvoordelen. Het kan helpen bij de behandeling van verkoudheid en hoesten, omdat het slijmoplossende eigenschappen heeft. Het kan ook helpen bij het verlichten van indigestie en menstruatiepijn.

Let op: Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, kun je het beste eerst je arts raadplegen voordat je tijmthee gaat drinken. Tijm kan namelijk een samentrekkende werking hebben op de baarmoeder.

Het gebruik van tijm door de eeuwen heen

Tijm is een kruid dat al duizenden jaren wordt gebruikt vanwege zijn aroma en medicinale eigenschappen. Hieronder vind je enkele hoogtepunten uit de geschiedenis van het gebruik van tijm:

  • Tijm werd voor het eerst gebruikt door de oude Egyptenaren, die het kruid gebruikten als conserveermiddel bij het balsemen van de doden. Tijm werd ook gebruikt in geneesmiddelen, en de oude Egyptenaren beschouwden het als een symbool van moed.
  • De oude Grieken gebruikten tijm als wierook in tempels en heiligdommen vanwege de aangename geur en om de lucht te zuiveren. Hippocrates, de "vader van de geneeskunde", prees tijm om zijn geneeskrachtige eigenschappen en gebruikte het om ademhalingsproblemen te behandelen.
  • In de middeleeuwen werd tijm veel gebruikt om de lucht te zuiveren en de verspreiding van ziekten te voorkomen. Het werd ook gebruikt om de smaak van vlees te verbeteren en als ingrediënt in geneesmiddelen.
  • In de 16e eeuw werd tijm in Europa gebruikt om medicinale thee te zetten en om maagklachten, hoest en verkoudheid te behandelen. Het werd ook in de keuken gebruikt om de smaak van voedsel te verbeteren.
  • In de moderne tijd wordt tijm nog steeds veel gebruikt in de keuken en als ingrediënt in cosmetica en parfums. Het wordt ook nog steeds gebruikt als geneeskrachtig kruid, vooral bij de behandeling van ademhalingsproblemen en spijsverteringsproblemen.


Kortom, tijm heeft een lange geschiedenis als aromatisch kruid en geneeskrachtig middel. Het is door de eeuwen heen veel gebruikt en gewaardeerd vanwege zijn heerlijke aroma en helende eigenschappen.