Aanbiedingen zijn geldig tot en met zondag 28 april.

Boven de € 37,50 geen verzendkosten NL
vandaag besteld = maandag verstuurd!
2876 klanten beoordelen ons met 9.6

14-03-2023

Theebloem

Alles over theebloemen



Een theebloem is een bolletje dat wordt gemaakt van groene, witte of zwarte theebladeren. In het midden vind je één of meer eetbare gedroogde bloemen .
De bladeren van de theeplant die voor de theebloem gebruikt worden zijn met een katoenen draadje samen gebonden tot een bol. Een theebloem is dus een volledig handgemaakt product. Wanneer je heet water bij de theebloem schenkt komt de bloem tevoorschijn. Er worden voor de theebloem verschillende gedroogde bloemen gebruikt waardoor iedere theebloem er ook weer anders uit ziet en de smaak van iedere theebloem uniek en anders is. Veel gebruikte bloemen zijn;
  • goudsbloem
  • hibiscus
  • jasmijn
  • goudsbloem
  • hemerocallis
  • schijnhulst

De geschiedenis van de theebloem

De geschiedenis van theebloemen gaat terug tot het oude China, waar ze ook wel "gong yi hua cha" of "kunstzinnige bloemen thee" werden genoemd. Het werd gezien als een luxe drankje dat alleen werd gedronken door de rijken en de aristocratie.
Het is niet helemaal duidelijk wanneer de eerste theebloemen werden gemaakt, maar het wordt verondersteld dat het concept is ontstaan in de provincie Yunnan in China, waar losse theebladeren werden samengebonden en geperst tot compacte vormen om makkelijk mee te nemen tijdens reizen.
In de jaren '80 werd het maken van theebloemen verfijnd door Chinese theeboeren, die begonnen met het gebruiken van verschillende soorten bloemen en kruiden om de thee op smaak te brengen en het visuele effect te verbeteren. Vandaag de dag worden theebloemen nog steeds met de hand gemaakt en zijn ze populair over de hele wereld.
Kortom, de geschiedenis van theebloemen is rijk en gaat terug tot het oude China, waar het een luxe drankje was dat alleen werd gedronken door de elite. Vandaag de dag zijn theebloemen een populaire keuze voor diegenen die willen genieten van een visueel aantrekkelijke en smaakvolle kop thee.

Hoe presenteer je een theebloem

Een theebloem komt het beste tot zijn recht wanneer je hem opschenkt in een glazen theepot of theeglas. Wanneer je de bol in heet water doet ontvouwt hij zich en komt er een prachtige bloem tevoorschijn. Neem wel even de tijd om de thee te laten trekken, want het duurt even voordat de bol zich ontvouwt. Een theebloem is geschikt om meerdere malen op te schenken en is geschikt voor ongeveer 8-10 koppen thee.

Bewaren van theebloemen

Theebloemen worden vaak in een individuele vacuüm verpakking aangeboden. Wanneer je ze dan vervolgens donker en droog bewaart blijven ze zeker twee jaar lang goed.