Bea Hansma
25-02-2019

Ook al heb je nog zo weinig verstand van wijn toch weet iedereen  dat witte wijn bij vis en rode wijn bij vlees gedronken wordt. Maar wanneer het gaat om het combineren van thee met eten hebben we eigenlijk geen idee.

Toch is er een nieuwe trend aan het ontstaan waarbij je de smaak van het eten en de thee met elkaar verbindt en dat de smaken elkaar onderling versterken.
Daarnaast zijn er nog andere redenen waarom je thee kunt drinken bij het eten;

  • Soms krijg je bij het eten van zoetigheid een vol gevoel, het drinken van een kop frisse thee kan dit gevoel wegnemen.
  • Een neutrale thee tussen twee gangen geeft weer ruimte voor een nieuwe smaak.
  • Na het eten kan het de spijsvertering bevorderen.

Net als bij wijn is het uiteindelijk een persoonlijke keuze welke thee je drinkt bij je gekozen gerecht. En net als bij wijn zijn er ook bij thee een aantal basisregels die je als uitgangspunt kunt nemen;

  • Rooibos is van zichzelf een wat zoet-kruidige thee en past daarom heel goed bij zoete gerechten.
  • Zwarte thee kun je zien als de rode wijn onder de thee! Past daarom goed bij vlees, wild, volle chocolade desserts en stevige puddingen.
  • Witte thee maakt de smaak weer neutraal en doet het dus goed tussen de verschillende gangen door of bij een stukje kaas.
  • Groene thee  is vergelijkbaar met witte wijn. De Japanse soorten doen het goed bij vis, schaaldieren en rijstgerechten terwijl een Chinese soort goed past bij kip, maaltijdsalades en kaas.
  • Oolong is voor wat betreft de toepassing bij gerechten vergelijkbaar met zwarte thee, tenzij je een lichtere soort hebt.
  • Pu Ehr is een rode thee die -net als roobos- past bij volle chocolade en een winterse stoofpot.

Ga zelf proberen en zoek de combinaties die passen bij jou en de samenstelling van je menu.
Natuurlijk kun je ons ook altijd om advies vragen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief