Let op: In verband met de maatregelen die wij hebben moeten treffen in verband met het Corona virus hebben wij aangepaste levertijden Lees verder

Bea Hansma
09-07-2019

Iets waar de Chinese jongeren zot op zijn en nu langzaamaan begint over te waaien naar Zuid-Korea, Japan en Amerika. Wie weet hoe lang het gaat duren voordat wij ook met elkaar verzot worden op dit nieuwe exotische drankje.

In China serveert de bekende theeshop "Heytea" aan de lopende band verse porties met roomkaasthee. De Chinese jongeren hebben het er voor over om er soms minimaal een uur voor in de rij te staan. Er zijn inmiddels al meer dan 265 vestigingen van deze keten die pas in 2017 voor het eerst haar deuren opende.
Het drankje heet daar cheezo (naigaicha) en het concept wordt veel gekopieerd zoals dat wel vaker gaat bij populaire concepten.

Eigenlijk is roomkaasthee niet meer dan thee (van blaadjes) met een laagje zoutige roomkaas erop. Net als chocolade met zeezout, maar dan even anders.De beleving is in ieder geval wel hetzelfde; combineer twee dingen met elkaar die je eigenlijk niet verwacht.
Het gekke is dat de Chinese jongeren eigenlijk de laatste jaren steeds minder thee op de traditionele manier gingen drinken. Het was te omslachtig en de smaak was te bitter en te gewoon. De Chinese jongeren hebben een meer westerse smaak en kiezen voor lekker zoet.

Zoals het bij een hype gaat zou je denken dat het na een enorme opleving snel weer gedoemd is om in de vergetelheid te raken. Maar net als met de Chai Latte van Starbucks kan het toch wel eens zijn dat dit langer in trek blijft.

Je moet je voorstellen dat de theeshop eruit ziet als een moderne cocktailbar waar je -naast een soort thee- ook diverse soorten roomkaas als topping kunt kiezen in allerlei smaken en kleuren.

Of het drankje hier ooit populair gaat worden is natuurlijk maar de vraag, want onze associatie met kaas is toch heel anders dan in China. Daar kennen ze het niet als broodbeleg waardoor het voor hen gemakkelijker is om het lekker te vinden.

En wees eerlijk; het ziet er wel heel lekker en kleurig uit.

Wil je het ook eens proberen, dan volgen hieronder een lekker recept voor
Roomkaasthee met Perzik-Peer & Honing;

Benodigdheden roomkaas topping:

  • 100 gram verse roomkaas (liefst in spuitzak)
  • 150 gram slagroom
  • 150 ml melk
  • 130 gram lemon curd

Benodigdheden Perzik-Peer en Honing ijsthee:

Benodigdheden garnering:

Bereidingswijze:

Maak eerst de ijsthee.
-Breng 1 liter water aan de kook. Doe de losse thee in een theefilter en plaats deze in de theepot. Laat het gekookte water afkoelen tot 70 graden en schenk het vervolgens in de theepot.
-Laat de thee nu 4-5 minuten trekken. Giet vervolgens de warme thee over in een kan met 1 kg ijsblokjes. Laat de thee afkoelen.
-Meng nu alle roomkaas ingrediënten tot een egaal mengsel op yoghurt dikte. Meng ongeveer 3-5 minuten. Bewaar dit mengsel op kamertemperatuur tot de ijsthee afgekoeld is.
-Schenk de ijsthee in een glas en voeg wat crushed ice toe. Schenk hier voorzichtig de roomkaastoppig overheen, dit kan met een lepel of vanuit een spuitzak. De topping blijft op het crushed ice liggen.
-Garneer af met stukjes perzik, schijfjes citroen en meloen en maak het geheel af door er Matcha overheen te strooien.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief