Bea Hansma
10-10-2021

We kennen allemaal rooibos als een heerlijke zachte rode kruidenthee uit Zuid Afrika zonder theïne die een weldaad is voor de darmen. Maar wist je dat niet alle rooibos thee rood van kleur is?

Alleen echte Rooibos komt uit Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is beroemd om zijn rooibosthee. Deze thee is daar in de regio al heel lang een volksdrank en wordt soms ook wel eens gezien als superfood, maar is in de regio al heel lang in gebruik vanwege de geneeskrachtige werking. Zuid-Afrika is het enige land waar Rooibos groeit, namelijk op de Cederberg.

Waar groeit het;
Er is in China en Australië ook geprobeerd om het te verbouwen, maar dat mislukte helemaal. Door de bijzondere samenstelling van de grond op de Cederberg is dat de enige plek waar Rooibos verbouwd kan worden.
In de EU mag tegenwoordig ook alleen Rooibos verkocht worden als die geproduceerd is in bepaalde afgebakende delen van Zuid-Afrika, met name in de provincie Westkaap en een deel van de Noord-Kaap. Bovendien geniet het -net als Champagne- van een beschermde oorsprongsbenaming in de EU, ook al ligt het land zelf niet binnen de EU.

Hoe wordt het gemaakt;
Je maakt Rooibos door van de bladeren en takjes een aftreksel in heet water te maken. Je krijgt dan een soort "thee", al mogen we die term hier niet gebruiken omdat er geen echte thee (afkomstig van de Camelia Sinensis) in de drank zit. Of je van de smaak houdt of niet, Rooibos wordt als erg gezond beschouwd omdat het vol antioxidanten zit en geen theïne of cafeïne bevat en dus ook 's avonds laat gedronken kan worden.

Oorsprong;
Het aftreksel van Rooibos wordt al eeuwenlang gedronken door de KhoiSan, de oorspronkelijke bewoners van het gebied rond de Kaap, die vroeger enigszins geringschattend "Bosjesmannen" werden genoemd. Die KhoiSan hebben enkele jaren geleden het recht gekregen om als "hoeders van de rooibos" 1,5 procent van de opbrengst te krijgen, goed voor 650.000 dollar per jaar, ongeacht of ze nu betrokken zijn bij de oogst of niet.

Productie;
Jaarlijks produceert Zuid-Afrika- vooral het gebied rond de Cederberg in Westkaap- ongeveer 15.000 ton Rooibos.

Honeybush;
Naast de bekende Rooibos groeit er in dezelfde streek in Zuid-Afrika ook de Honeybush. Het is een relatief jonge theesoort die pas voor productie is opgestart in de 21e eeuw. De teelt van Honeybush staat nog in haar kinderschoenen waardoor het aanbod nog beperkt is.
Toch wordt alles in het werk gesteld om in de nabije toekomst Honeybush meer te commercialiseren. De smaak is zacht, net wat houtachtiger dan Rooibos, vol van maak en net een beetje zoeter. De inwoners van Zuid-Afrika noemen de plan ‘heuningbos’ omdat de weelderige bloemen van de struik een honinggeur verspreiden als ze in bloei staan. De oogst, De pluk en het verwerken verlopen op dezelfde manier als bij de Rooibosthee.

Groene Rooibos;
Groene Rooibosthee wordt niet -zoals de normale rooibosthee -gefermenteerd, maar meteen in zakken gestopt nadat het gedroogd is.
Omdat ze niet gefermenteerd is, behoudt groene rooibos meer anti-oxidanten dan de gewone rooibosthee.
De groene rooibosthee is lichter van kleur en heeft in tegenstelling tot de gewone rooibosthee, een licht fruitige smaak.
Ook bij Tea4You vind je een groene rooibos met Cranberry en Mandarijn.
Houd je meer van een traditionele rooibos smaak, dan is de Rooibos Naturel ook zeker aan te bevelen. Bovendien is deze afkomstig uit de biologische landbouw.

Alle goede eigenschappen van Rooibos;

Deze gezonde drank is rijk aan antioxidanten, vitamines en mineralen, heeft een laag gehalte aan looizuur en bevat geen cafeïne.
We zeggen Rooibos thee maar het is geen echte thee, omdat voor deze losse thee niet de blaadjes van de Camellia Sinensis gebruikt worden. Rooibos wordt vooral als thee genuttigd en is dan ook een prima dorstlesser. 
Door al deze goede eigenschappen is rooibos goed om te drinken bij maag- en darmproblemen en heeft een gunstig effect bij hart- en vaatziekten.
 Wereldwijd is er momenteel een tekort aan rooibos waardoor de prijzen voor dit product helaas wel wat zijn gestegen.