Bestel nu en ontvang GRATIS een extra zakje met heerlijke frisse Paasthee bij je bestelling.

Boven de € 37,50 geen verzendkosten NL
vandaag besteld=morgen verstuurd!
2876 klanten beoordelen ons met 9.6

07-11-2019

stevia

Maak het zoet met Stevia

Stevia (steviolglycosiden) is ongeveer 200 tot 300 keer zo zoet als suiker en levert geen calorieën. Het heeft het E-nummer 960. Stevia is een intensieve zoetstof. Het wordt geïsoleerd uit het blad van de stevia plant. In Zuid-Amerika gebruiken ze het al eeuwenlang als zoetmiddel. Stevia is een veilige zoetstof zolang het gebruik onder de aanvaardbare dagelijkse inname blijft. Hoeveel je per dag mag hebben is per persoon verschillend. Wil je weten hoeveel dit voor jouw is doe dan eerst de zoetstoffencheck

Wat is Stevia

Stevia (steviolglycosiden of stevioside of rebaudioside A) is een intensieve zoetstof die ongeveer 200 tot 300 keer zo zoet is als suiker. Het mag sinds 2011 in de Europese Unie gebruikt worden. De plant waar het uit geïsoleerd wordt, komt uit de grensstreek tussen Paraguay en Brazilië. Daar is het blad van de plant al eeuwenlang een zoetmiddel. De bladeren worden daar onder andere in de thee gedaan. Voor de verwerking in overige producten zoals jams, frisdranken enz wordt de zoetstof geïsoleerd uit het blad van de steviaplant (Stevia rebaudiana). De bladeren van de plant worden gemalen en geweekt in heet water. De waterige oplossing wordt verder gezuiverd en gedroogd totdat er stevia overblijft.

De smaak van stevia

De tong neemt de zoete smaak van stevia vertraagd waar. Het heeft een enigszins bittere, dropachtige nasmaak. De bitterheid neemt af als stevia wordt gemengd met suikers zoals sacharose, fructose of glucose. Wanneer je het oplost in water en dus b.v. toevoegd aan je thee krijg je een echt zoete smaak.

Waarin zit stevia?

Stevia is nog niet zo lang goedgekeurd, en is daarom nog in opkomst. In de Europese wetgeving staat in welke producten het gebruik is toegestaan. Het mag toegevoegd worden aan light frisdranken en light bier, yoghurtdranken, ijs, desserts, vruchtennectar, jam, marmelade, snoep, chocolade, kauwgom, salades, soepen, sauzen en zoetjes. Voorwaarde is wel dat deze producten minder calorieën of geen toegevoegde suikers bevatten.

Geschikt om te koken en bakken

Stevia is stabiel bij verhitting. Dat wil zeggen dat het ook geschikt is als zoetstof voor gekookte producten. Producten met stevia kunnen zonder enig gezondheidseffect dagelijks in normale hoeveelheden worden gebruikt. Je krijgt dan namelijk niet meer binnen dan de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI).

Calorieën

Stevia levert geen calorieën. Maar producten waarin stevia is verwerkt, bevatten wel calorieën. Dit komt omdat in het algemeen maar een derde van de suiker vervangen kan worden door stevia, zonder nare nasmaak. Producten gezoet met stevia hebben vaak tot 30% minder calorieën dan vergelijkbare producten.

Verwerking van stevia door het lichaam

Ons lichaam kan stevia niet opnemen. De darmflora zet stevia deels om in steviol, dat het lichaam wel opneemt. De door het lichaam opgenomen steviol verlaat via de urine het lichaam. De rest van de stevia verlaat het lichaam via je poep.
 

Veiligheid

Stevia is een veilige zoetstof. Het is sinds 2011 een goedgekeurde stof in de Europese Unie. Daarom heeft het een E-nummer (E960) gekregen. Er gelden dezelfde veiligheidseisen als bij andere E-nummers. Stevia heeft geen effect op het bloedsuikergehalte en is dus geschikt voor mensen met diabetes. Kinderen en volwassenen kunnen zonder bezwaar light-frisdranken met stevia drinken. Het Voedingscentrum geeft echter de voorkeur aan het drinken van water omdat het zuur in frisdrank het tandglazuur aantast.
Bron; Voedingscentrum