Stevia (steviolglycosiden) is ongeveer 200 tot 300 keer zo zoet als suiker en levert geen calorieën. Het heeft het E-nummer 960.
Stevia is een intensieve zoetstof. Het wordt geïsoleerd uit het blad van de stevia plant.
In Zuid-Amerika gebruiken ze het al eeuwenlang als zoetmiddel.
Stevia is een veilige zoetstof zolang het gebruik onder de aanvaardbare dagelijkse inname blijft. Hoeveel je per dag mag hebben is per persoon verschillend.
Wil je weten hoeveel dit voor jouw is doe dan eerst de
Wat is Stevia
Stevia (steviolglycosiden of stevioside of rebaudioside A) is een intensieve zoetstof die ongeveer 200 tot 300 keer zo zoet is als suiker. Het mag sinds 2011 in de Europese Unie gebruikt worden. De plant waar het uit geïsoleerd wordt, komt uit de grensstreek tussen Paraguay en Brazilië. Daar is het blad van de plant al eeuwenlang een zoetmiddel. De bladeren worden daar onder andere in de thee gedaan.
Voor de verwerking in overige producten zoals jams, frisdranken enz wordt de zoetstof geïsoleerd uit het blad van de steviaplant (Stevia rebaudiana). De bladeren van de plant worden gemalen en geweekt in heet water. De waterige oplossing wordt verder gezuiverd en gedroogd totdat er stevia overblijft.
De smaak van stevia
De tong neemt de zoete smaak van stevia vertraagd waar. Het heeft een enigszins bittere, dropachtige nasmaak. De bitterheid neemt af als stevia wordt gemengd met suikers zoals sacharose, fructose of glucose. Wanneer je het oplost in water en dus b.v. toevoegd aan je thee krijg je een echt zoete smaak.
Waarin zit stevia?
Stevia is nog niet zo lang goedgekeurd, en is daarom nog in opkomst. In de Europese wetgeving staat in welke producten het gebruik is toegestaan. Het mag toegevoegd worden aan light frisdranken en light bier, yoghurtdranken, ijs, desserts, vruchtennectar, jam, marmelade, snoep, chocolade, kauwgom, salades, soepen, sauzen en zoetjes. Voorwaarde is wel dat deze producten minder calorieën of geen toegevoegde suikers bevatten.
Geschikt om te koken en bakken
Stevia is stabiel bij verhitting. Dat wil zeggen dat het ook geschikt is als zoetstof voor gekookte producten.
Producten met stevia kunnen zonder enig gezondheidseffect dagelijks in normale hoeveelheden worden gebruikt. Je krijgt dan namelijk niet meer binnen dan de
aanvaardbare dagelijkse inname (ADI).
Veiligheid
Stevia is een veilige zoetstof. Het is sinds 2011 een goedgekeurde stof in de Europese Unie. Daarom heeft het een E-nummer (E960) gekregen.
Er gelden dezelfde veiligheidseisen als bij andere
E-nummers.
Stevia heeft geen effect op het bloedsuikergehalte en is dus geschikt voor mensen met diabetes.
Kinderen en volwassenen kunnen zonder bezwaar light-frisdranken met stevia drinken. Het Voedingscentrum geeft echter de voorkeur aan het drinken van water omdat het zuur in frisdrank het tandglazuur aantast.