Aanbiedingen zijn geldig tot en met zondag 28 april.

Boven de € 37,50 geen verzendkosten NL
vandaag besteld=morgen verstuurd!
2876 klanten beoordelen ons met 9.6

10-03-2021

Slapen

Lekker slapen met kruiden

Lekkere thee die je ook helpt om beter te kunnen slapen in de nacht lijkt misschien wat ver gezocht, maar toch zijn er kruiden die je hierbij kunnen helpen.

Verse thee online bestellen om lekker te kunnen slapen

Wanneer je een probleem hebt om in slaap te komen of wanneer je tijdens de nacht urenlang wakker ligt, dan kun je soms baat hebben bij kruiden thee met een ontspannende en rustgevende werking.
We laten je graag kennismaken met een aantal kruiden die een rustgevende en ontspannende werking hebben en die wij bijTea4You verwerkt hebben in diverse melanges.
Valeriaan;
Valeriaan is wel één van de bekendste kruiden en het helpt je te slapen dankzij de kalmerende werking. Het wordt al eeuwenlang gebruikt en was zelfs al bekend in Rome en Griekenland vanwege de ontspannende eigenschappen. Deze plant bevat veel etherische oliën met ontspannende en krampstillende eigenschappen. Ook helpt het angsten en stress tegen te gaan. Het verhoogt het aantal uren ongestoorde slaap en bovendien geeft deze plant geeft ook een heerlijk rustig gevoel. Valeriaanwortel is een mild sedativum (=kalmeringsmiddel) en wordt al eeuwenlang gebruikt. Voordat begin twintigste eeuw de barbituraten* werden uitgevonden, was valeriaan het meest gebruikte kalmeringsmiddel. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het door troepen aan het front gebruikt om shellshock (zenuwstoring door extreme stress die de strijd met zich meebrengt) te voorkomen, en tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het door burgers gebruikt die ten gevolge van de bombardementen aan angst en stress leden. Valeriaanwortel wordt meestal gebruikt om slaapstoornissen te behandelen die voortkomen uit angst en nervositeit.
Lavendel;
Lavendel kennen we allemaal vanwege de prachtige kleur en de heerlijke geur, maar is bovendien één van de beste kruiden die je kunt gebruiken om in een diepe slaap te komen. De werking van dit kruid is ook wetenschappelijk onderzocht en gepubliceerd in "the Lancet" ** en laat zien dat bij een onderzoek onder ouderen deze sneller in slaap vielen en langer door sliepen door de zoete geur van lavendel. De onderzoekers stellen dat de bulbus olfactorius, het zenuwcentrum van de neus, vlak bij het reticulair activeringssysteem van de hersenen ligt, dat de slaap/waak cyclus regelt. Men vermoedt dat de chemicaliën in de lavendelolie door de neus naar de hersenen stromen, en daar het slaapcentrum enigszins veranderen. Je kunt lavendel als geur dus gebruiken in de vorm van olie en naast je bed zetten of wat op het kussen of een doekje sprenkelen. Daarnaast kun je de lavendelbloesem ook goed verwerken in een kruiden thee.
Passiebloem;
Ook de passiebloem of passiflora kent een rijke geschiedenis. De plant werd in 1596 in Peru ontdekt door een Spaanse arts, Monardes genaamd. Het kruid -eigenlijk een klimplant- werd erg populair in Europa, waar men er thee van zette. Passiebloem wordt overal ter wereld gebruikt vanwege zijn milde rustgevende eigenschappen. Spanning en angst worden minder na gebruik en vaak wordt de passiebloem in combinatie met valeriaan gebruikt. Passiebloem is ook een effectief middel tegen spierkramp in de nacht waardoor je ook slaap problemen kunt hebben.
Linde;
Lindethee heeft een natuurlijke smaak en is één van de krachtigste kruiden om beter mee te kunnen slapen, omdat het ontspannend, rustgevend en verzachtend werkt. Het is een krampwerend middel waardoor je spieren ontspannen. Daarnaast verlaagt het de bloeddruk en opent het de luchtwegen waardoor de hoestprikkel minder wordt. Stimuleert het zweten, verzacht maagklachten en duizeligheid. Door de vocht afdrijvende eigenschappen is het beter om de lindethee niet vlak voor het slapen gaan te drinken.
Kamille;
Kamille staat bekend om zijn wit gele bloemen met een fijne smaak en wordt van alle kruiden al eeuwen lang het meest gebruikt om de slaap te bevorderen. Kamillethee wordt gedronken om de kalmerende werking die het heeft op het centrale zenuwstelsel. Aangezien kamille ook helpt bij koorts, ontstekingen en winderigheid kan het goed zijn voor mensen die niet kunnen slapen vanwege indigestie of pijnlijke winderigheid. Zowel schimmels als bacteriën worden door de kamille tegen gegaan waardoor het dus ingezet kan worden bij veel maag- en darmproblemen.
Hop;
De bloemen van de hop worden verdeeld in twee groepen: mannelijk en vrouwelijk. De vrouwelijke bloemen, met hun conische vorm, zijn degenen die worden gebruikt om slapeloosheid natuurlijk te behandelen. De bloemen bevatten vluchtige oliën die ervoor zorgen dat je hersenen ontspannen waardoor angsten en neuroses beter gereguleerd kunnen worden. Hop is een krachtig vocht afdrijvend kruid waardoor het beter is om dit niet voor het slapen gaan te drinken.
Rozemarijn;
Rozemarijn is niet alleen een heerlijk kruid in de keuken, maar het stimuleert ook het ontspannen van de spieren en zorgt er voor dat je beter in slaap valt.  
  • * Barbituraten zijn geneesmiddelen met een chemische samenstelling die worden ingezet als kalmerings- of slaapmiddel
  • * * The Lancet is een vooraanstaand wetenschappelijk tijdschrift in Engeland


Bovenstaand blog bericht is gebaseerd op de algemene informatie die er over deze kruiden beschreven staat in de literatuur. Heb je medische vragen, dan raden we je altijd aan om contact op te nemen met een (natuur) arts.