Let op: In verband met de maatregelen die wij hebben moeten treffen in verband met het Corona virus hebben wij aangepaste levertijden Lees verder

Bea Hansma
08-06-2018

De Latijnse naam voor deze theeplant is Camellia Assamica.
Deze theesoort is dus wel familie van de gewone theeplant, maar vormt wel een aparte groep.

Rond 1820 werden in de provincie Assam -Noord India-  in het wild groeiende theestruiken ontdekt. De vondst was in die tijd een echte sensatie, omdat men dacht dat de theeplant afkomstig was uit China en Japan.
De robuuste en grof bladerige Camellia Assamica kon maar moeizaam worden verbouwd en gecultiveerd daar het hete, vochtige klimaat langs de Brahmaputra rivier in het onherbergzame jungle gebied niet erg gunstig waren.
Nu kan men zeggen dat Assam met 600 km. oppervlakte van oost naar west tot de grootste theeproductie gebieden van de wereld behoort.
Het broeikasklimaat met temperaturen over 35°C en de heftige regenval laat de thee snel groeien. Het ligt voor de hand dat de opbrengst van de grote theebladeren groter is als in Darjeeling waar moeizaam op de steile hellingen geoogst kan worden.
Assam-thee is krachtig, mals van smaak en veelzijdig in haar toepassingen. Zij vormt een uitstekende basis voor talloze melanges, bijvoorbeeld de beroemde Oost-Friese melange.
In de provincie Assam worden in principe alleen zwarte theesoorten geproduceerd.
Groene thee zie je er zelden.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief