Let op: In verband met de maatregelen die wij hebben moeten treffen in verband met het Corona virus hebben wij aangepaste levertijden Lees verder

Bea Hansma
20-04-2020

Griekse bergthee, ook wel herdersthee genoemd, wordt als sinds de oudheid gemaakt van de bladeren van de Sideritis-soort .

De Griekse bergthee  is afkomstig uit de bergen en groeit op een hoogte van ongeveer 1000 meter. De plant gedijt het beste in een rotsachtige omgeving.
De bergthee is gemaakt van de gedroogde blaadjes en bloemen van de Sideritis plant. Deze plant met zijn fluweelzachte, grijzige blaadjes en gele bloemen wordt ongeveer 45 centimeter hoog.
Het kruid groeit op vele bergen in Griekenland en is van oudsher niet weg te denken uit het Griekse dagelijks leven. Het kweken van de plant vereist veel handwerk en veelal wordt dit op biologische wijze gedaan, waardoor de voedingswaarde en aromatische eigenschappen optimaal behouden blijven. Sinds 2012 heeft de bergthee het Europees biologisch keurmerk*.

De plant en de eigenschappen;
De Sideritis plant behoort tot een familie van bloeiende planten met geneeskrachtige eigenschappen. Sinds oudsher wordt het al gebruikt als een natuurlijke remedie bij verkoudheid. Het kruid wordt tegenwoordig veel gebruikt vanwege meerdere voordelen voor de gezondheid waar steeds meer wetenschappelijk onderzoek naar wordt gedaan.
Buiten dat de thee rijk is aan ijzer en antioxidanten wordt gezegd dat de Griekse bergthee goed is voor de spijsvertering en ontstekingsremmend is.

De plant als kruidenthee;
Bij het zetten van Griekse bergthee kunnen zowel bloemen, stengel als de bladeren van de plant gebruiken.

De smaak;
Griekse bergthee heeft een aardse smaak met een lichte bloemengeur.
Vaak worden honing en citroen toegevoegd als verfijning van de smaak.

* Gecertificeerd organisch, NL-BIO-01

Schrijf je in op onze nieuwsbrief