Aanbiedingen zijn geldig tot en met zondag 28 april.

Boven de € 37,50 geen verzendkosten NL
voor 16.00 besteld= vandaag verstuurd
2876 klanten beoordelen ons met 9.6

04-10-2022

Rozemarijn kopiëren

Gezondheidsvoordelen van Rozemarijn

Maak ook eens kennis met gezonde Rozemarijn bij Tea4You en kies eens voor heerlijke frisse Rozemarijn en Lemon kruidenthee .
Lees vooral ook eerst alle onderstaande informatie over de ondersteunende gezondheidsvoordelen en bijwerkingen van Rozemarijn goed door.

Wat is Rozemarijn?

Rozemarijn (de latijnse naam is Rosemarinus officinalis wat zoveel betekent als "dauw der zee") is een meerjarig groenblijvend kruiden gewas dat zijn oorsprong vindt in het Middellandse Zeegebied.
De houtachtige takjes hebben naaldachtige bladeren met een zilveren glans en roze, paarse, witte of blauwe bloemen.
 Tegenwoordig vind je Rozemarijn ook veel in Europa en Amerika. Iedereen kent het wel, want het is één van de meest gebruikte keukenkruiden en geeft een heerlijke smaak en aroma af aan soepen, vlees en andere gerechten. Je koopt het in poedervorm of als verse kruiden. De bladeren van verse Rozemarijn kunnen ook gebruikt worden om er thee, etherische olie of een vloeibaar extract mee te maken.

De geschiedenis van Rozemarijn

Naast dat Rozemarijn veel gebruikt wordt als smaakmaker in de keuken wordt het ook al duizenden jaren gebruikt in de natuur geneeskunde. Een groot deel van de populariteit van Rozemarijn is te danken aan het feit dat men de overtuiging had -en heeft- dat ze het geheugen stimuleert en versterkt.
 In het oude Engeland werd de Rozemarijn gebruikt als symbool voor trouw en speelde het een belangrijke rol in de kleding, de versiering en de cadeaus die op bruiloften werden gebruik
 Rozemarijnolie werd voor het eerst in de 14e eeuw gewonnen om er -door de koningin van Hongarije- "Hongaars water" van te laten maken. Een geurwater -lees parfum- dat in die tijd erg populair was. In de 16e en 17e eeuw werd het populair als hulpmiddel bij spijsverteringsproblemen en gingen apothekers het verkopen.

Wat zit er in Rozemarijn

Verse Rozemarijn bevat veel soorten vitamines zoals A,C, B1, B11 en B6. Daarnaast ook magnesium, calcium, koper, ijzer en mangaan. Volop antioxidanten, rijk aan voedingsvezels, arm aan cholesterol en natrium, maar rijk aan verzadigde vetten.

Goede eigenschappen van Rozemarijn

Al deze goede stoffen zorgen er dan ook voor dat er heel veel goede eigenschappen toegekend worden Rozemarijn. Hieronder doen wij een opsomming van de meest belangrijke goede eigenschappen die men toekent aan Rozemarijn. Wij verbinden geen conclusies aan deze lijst omdat niet van alle onderdelen wetenschappelijk bewijs geleverd kan worden en ze bovendien er in veel gevallen een hoge dosering nodig is voor het gewenste resultaat;
  • Verbetert de bloedcirculatie
  • Goed voor lever en nieren
  • Verbetert de spijsvertering
  • Tegen vermoeidheid
  • Positieve uitwerking op je humeur
  • Verlichtende werking bij luchtweg problemen
  • Goed voor je geheugen  

Bijwerkingen bij het gebruik van Rozemarijn

Toch kan Rozemarijn -bij veelvuldig gebruik en een hoge dosering- ook bijwerkingen geven;
  • Kan de jeuk aan de hoofdhuis opleveren
  • Glucose spiegel verhogen
  • Wordt afgeraden voor zwangere vrouwen
    Let op dat het ook hierbij weer gaat om hoge doseringen!!

    Tot slot.....

    Rozemarijn is niet alleen heerlijk in de keuken, maar door de vele voordelen voor de gezondheid ook geschikt om te verwerken in losse thee.
    Wanneer je interesse hebt in de gezonde voordelen van dit kruid, dan raden we je zeker aan om eens te gaan speuren op het internet, want er val veel informatie over te vinden.
    Uiteraard is het belangrijk om bij het medisch gebruik van dit kruid altijd eerst je -natuur-arts te raadplegen.