Boven de € 37,50 geen verzendkosten NL
voor 16.00 besteld= vandaag verstuurd
2876 klanten beoordelen ons met 9.6

01-09-2023

Gezonde gember

Gezonde gember

De verse thee met gezonde gember van Tea4You heeft je lichaam veel te bieden want het bevat veel goede voedingsstoffen.

Oorsprong en geschiedenis;

1. De oorsprong van gember is in Azië:
Gember (Zingiber officinale) is afkomstig uit Zuidoost-Azië, waar het al meer dan 5000 jaar wordt verbouwd. Het was oorspronkelijk te vinden in delen van India en China.
Het oudste gebruik van gemberwortel dateert uit het oude China en India, waar gember al meer dan 5000 jaar geleden werd geteeld en gebruikt. Beide culturen gebruikten gember zowel als specerij in voedsel en als medicinale plant.

In China is het gebruik van gember vastgelegd in geschriften die teruggaan tot ongeveer 4000 jaar geleden. Het werd beschouwd als een waardevol kruid dat in de traditionele Chinese geneeskunde werd gebruikt om een verscheidenheid aan kwalen te behandelen, waaronder spijsverteringsproblemen, misselijkheid en ontstekingen. Ook was het bij zeelieden een beproefd middel tegen zeeziekte,

In India -dat bekend staat om zijn oude Ayurvedische geneeskunde- werd gember ook al heel vroeg gebruikt. Gembere wordt al genoemd in oude Sanskriet-teksten die dateren uit ongeveer 2000 voor Christus, en het werd gewaardeerd om zijn medicinale eigenschappen, waaronder zijn vermogen om de spijsvertering te bevorderen en de algehele gezondheid te ondersteunen.

Verspreiding

2. Verspreiding naar andere delen van de wereld:
Hieronder vind je enkele belangrijke manieren waarop gember zich verspreidde en bekend werd bij andere culturen:
- Handelsroutes: Gember was een waardevol handelsproduct in het oude Azië en werd verhandeld langs de beroemde zijderoutes. Via deze handelsroutes bereikte gember verschillende delen van Azië, het Midden-Oosten en uiteindelijk Europa. Het werd al in de oudheid door handelaren geïmporteerd en gebruikt.
 - Migratie: Mensen die migreerden vanuit gebieden waar gember groeide, brachten hun kennis over het gebruik van gember mee naar nieuwe gebieden. Bijvoorbeeld, handelaren, ontdekkingsreizigers en kolonisten namen gember mee naar nieuwe werelddelen.
-Koloniale handel: Tijdens het tijdperk van de Europese kolonisatie van Azië, Afrika en Amerika, werden specerijen, waaronder gember, een belangrijk onderdeel van de internationale handel. Europese koloniale machten, zoals de Portugese, Nederlandse en Engelse, brachten gember terug naar Europa en introduceerden het in hun eigen keukens.
- Culinaire evolutie: Gember paste goed in de culinaire tradities van verschillende culturen. Het werd al snel geïntegreerd in lokale gerechten en recepten. Zo werd het een onmisbaar ingrediënt in de keukens van landen zoals Indonesië, Thailand, Jamaica en vele anderen.
- Medicinale waarde: Naast culinair gebruik, werd gember al vroeg erkend om zijn medicinale waarde. Het werd in verschillende culturen gebruikt als een natuurlijke remedie tegen diverse aandoeningen, zoals maagklachten en misselijkheid. Dit trok de aandacht van artsen en kruidendeskundigen over de hele wereld.

Medicinaal

3. Medicinale toepassingen van verse gember;
Gember heeft een lange geschiedenis als een belangrijk kruid in de traditionele kruidengeneeskunde van verschillende culturen over de hele wereld. Dit komt o.a. door de aanwezigheid van gingerol*  in gember. Hier zijn enkele belangrijke toepassingen van gember in de kruidengeneeskunde:
- Spijsvertering: Een van de meest voorkomende toepassingen van gember in de kruidengeneeskunde is voor spijsverteringsproblemen. Gember wordt vaak gebruikt om maagklachten zoals indigestie, winderigheid, buikpijn en misselijkheid te verlichten. 
- Bij misselijkheid en braken: Gember staat bekend om zijn effectiviteit bij de behandeling van misselijkheid en braken. Het wordt vaak aanbevolen voor zwangere vrouwen om ochtendmisselijkheid te verlichten en kan ook nuttig zijn voor mensen die last hebben van reisziekte of misselijkheid na een operatie. Wanneer je hier last van hebt vind je bij Tea4You een verrassende combinatie in de losse kruiden thee "Gember en Munt" die je hierbij kan ondersteunen.
- Ontstekingsremmend: Gember heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan worden gebruikt om ontstekingsgerelateerde aandoeningen zoals artritis en spierpijn te verlichten. Het kan helpen de ontstekingsreactie in het lichaam te verminderen.
- Pijnverlichting: Gember wordt soms gebruikt als een natuurlijke pijnstiller. Het kan helpen bij de verlichting van menstruatiepijn, hoofdpijn en spierpijn. Regelmatige consumptie van gemberthee kan helpen bij het verminderen van algemene pijnklachten.
- Immuunsysteem: Gember wordt gewaardeerd om zijn vermogen om het immuunsysteem te ondersteunen. Het bevat antioxidanten en verbindingen zoals gingerol die kunnen helpen bij de versterking van de immuniteit en de strijd tegen infecties.
- Verwarmingseffect: In de traditionele Chinese geneeskunde wordt gember vaak gebruikt om het lichaam op te warmen. Het wordt aanbevolen voor mensen die last hebben van koude extremiteiten, zoals koude handen en voeten.
- Stressverlichting: Sommige mensen gebruiken gemberthee of gemberextracten als een kalmerend middel om stress en angst te verminderen. De warme en kalmerende eigenschappen van gember kunnen helpen ontspannen. 8 Bloedsuikerregulatie: Er zijn aanwijzingen dat gember kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel, wat gunstig kan zijn voor mensen met diabetes of een voorstadium daarvan.
*Gingerol
Gingerol is een bioactieve stof die van nature voorkomt in de gemberwortel en is verantwoordelijk voor de karakteristieke scherpe snaak en de meeste gezondheidsvoordelen van gember. Gongerol behoort tot een groep die bekendstaat als gingerolen. Deze worden aangetroffen in verschillende concentraties in verse gember.
Het gehalte aan gingerol in gember kan variëren en is afhankelijk van de soort, rijpheid en de verwerkingsmethode van de gember. Over het algemeen geldt dat verse gember een hoger gehalte aan gingerol heeft dan gedroogde gember of gemberpoeder.
Het is belangrijk op te merken dat hoewel gember veel voordelen heeft, het niet mag worden beschouwd als een vervanging voor medisch advies of behandeling. Raadpleeg altijd een gekwalificeerde gezondheidsdeskundige voordat je gember of andere kruiden als medicijn gebruikt, vooral als je onderliggende gezondheidsproblemen hebt of medicijnen gebruikt, omdat gember interacties kan hebben met bepaalde medicijnen.

Culinair

4. Culinaire toepassingen van verse gember;

Verse gember is een veelzijdig ingrediënt in de culinaire wereld en wordt in diverse keukens over de hele wereld gewaardeerd vanwege zijn unieke smaak en aromatische eigenschappen. Hier vind je enkele van de veel voorkomende culinaire toepassingen van verse gember:
- Gember als smaakmaker: Verse gember voegt een scherpe, pittige en warme smaak toe aan gerechten. Het kan worden gebruikt om een vleugje pittigheid en diepte aan zowel hartige als zoete gerechten te geven.
-Populair in roerbak gerechten: Verse gember is een essentieel ingrediënt in veel Aziatische roerbak gerechten. Het wordt vaak samen met knoflook en andere kruiden en specerijen gebruikt om wokgerechten op smaak te brengen.
- Curry's en stoofschotels: Gember is een veelvoorkomend ingrediënt in curry's en stoofschotels uit de Indiase en Zuidoost-Aziatische keuken. Het voegt een diepe, kruidige smaak toe aan deze gerechten.
- Soepen en bouillon: Verse gember wordt vaak toegevoegd aan soepen en bouillon om ze op smaak te brengen. Het kan worden gebruikt in zowel hartige als pittige soepen.
- Marinades en dressings: Gember kan worden verwerkt in marinades voor vlees, gevogelte, vis of tofu. Het kan ook worden gebruikt om smaakvolle dressings en sauzen te maken voor salades en andere gerechten.
- Gemberthee en gember bier: Gemberthee is een populaire drank die wordt gemaakt door dunne plakjes verse gemberwortel te laten trekken in heet water. Het heeft een opwekkende en verwarmende smaak en wordt vaak gedronken om de spijsvertering te bevorderen of op koude dagen te verwarmen. Bij Tea4You vind je gemberwortel  ook in gedroogde vorm waardoor het heel gemakkelijk in gebruik is. Gember werd ook gebruikt om gemberbier te maken, dat oorspronkelijk een alcoholische drank was. Tegenwoordig is gemberbier meestal niet-alcoholisch en populair als verfrissend drankje.
- Nagerechten: Verse gember kan worden gebruikt in zoete gerechten zoals gebak, koekjes, cakes en puddingen. Het voegt een subtiele pittige smaak toe aan deze lekkernijen.
- Jam en chutney: Gember wordt vaak toegevoegd aan jam en chutney om een pittige, zoete smaak te creëren die goed samengaat met kaas, vlees of crackers.
- Smoothies: Sommige mensen voegen kleine hoeveelheden verse gember toe aan hun smoothies voor een pittige kick en een vleugje warmte.

Het gebruik van verse gember kan dus variëren van gerecht tot gerecht, afhankelijk van hoeveel pittigheid je wilt bereiken. Het kan worden geschild en fijngesneden, geraspt, in dunne plakjes gesneden of in sommige gevallen zelfs geperst om de gewenste smaak en textuur te bereiken. Het is een veelzijdig ingrediënt dat de smaak van talloze gerechten kan verbeteren.