Let op: In verband met de maatregelen die wij hebben moeten treffen in verband met het Corona virus hebben wij aangepaste levertijden Lees verder

Bea Hansma
14-02-2017

Deze geurige thee is al eeuwenlang een belangrijk exportproduct voor China. Al sinds de ontdekking van de thee voegen de Chinezen smaakstoffen aan hun thee toe door het bewerkte blad te vermengen met bloemen of vruchten.
Dit was in eerste instantie vanwege de medicinale werking die men aan de bloemen en vruchten gaf.

Sommige Chinese thee smaakt van nature naar wilde orchideeën , omdat deze bloemen tussen de theestruiken groeien.
Thee neemt heel gemakkelijk de geur en de smaak op van andere planten.
(Om die reden ook niet samen met sterk geurende thee te bewaren )

Jasmijn thee wordt in China met name in de provincie Fujian en Taiwan gemaakt.
Als sinds de Sung-dynastie is het één van de populairste Chinese theesoorten.
De heerlijk geurende Jasmijn bloemen worden in de ochtend geplukt en overdag gekoeld zodat ze niet te snel op gaan.
Wanneer de bloemen dan 's avonds open gaan worden ze in afgemeten hoeveelheden naast de groene, oolong of zwarte thee gelegd.
Het kost de thee ongeveer 4 uur om de jasmijngeur op te nemen.
Voor de gewone thee wordt dit ongeveer drie tot vier maal herhaald.
Bij de duurdere soorten herhaalt men dit proces wel zeven keer.
Na dit proces  wordt de Jasmijn grotendeels weg gezeefd en wordt het theeblad weer wat verhit om eventueel vocht uit de thee en de achter gebleven bloesems te verwijderen.
Dit is nodig voor de houdbaarheid van de thee.
De  Jasmijn die dan gebruikt is voor de goede kwaliteit thee wordt dan nogmaals gebruikt voor een de eenvoudige -en vaak ook veel goedkopere- Jasmijn thee.
Doordat de Jasmijn niet meer echt helemaal vers is en al een deel van de geur is opgenomen in de eerste productie, zal de smaak een geur van deze goedkopere thee dus uiteindelijk ook echt minder zijn en soms zelf een beetje bitter.

Puur gedroogde Jasmijn;
In bovenstaande uitleg over de toevoeging van Jasmijn bij groene thee werd al aangegeven dat Jasmijn eigenlijk alleen vers de maximale geur en bloemige smaak geeft.
Als  gedroogd "kruid" ligt de waarde van Jasmijn dus veel lager en wordt om die reden dan ook eigenlijk niet aangeboden.

De restanten bloemen worden dan nog wel eens door de thee gemengd omdat dit mooi staat, maar het voegt voor de smaak niet veel meer toe.

Naast de pure Jasmijnthee zijn er ook nog diverse soorten verkrijgbaar waarbij de jasmijn slechts een onderdeel van de ingrediënten is.
Denk bijvoorbeeld eens aan de verrassende zacht zoete Jasmijn-Aardbei-Rabarber of de frisse zachte Oranjebloesem Jasmijn en Pepermunt.
Ook in theebloemen wordt Jasmijn vaak gebruikt.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief