Let op: In verband met de maatregelen die wij hebben moeten treffen in verband met het Corona virus hebben wij aangepaste levertijden Lees verder

Bea Hansma
08-07-2019

Fenegriek is een bijzonder en veelzijdig kruid dat in de kruidengeneeskunde al voor diverse doelen gebruikt wordt.  Ook de moderne geneeskunde begint zo langzamerhand een aantal van de mogelijke voordelen te ontdekken.

Wat is Fenegriek?;

De wetenschappelijke naam van deze plant is Trigonella foenum-graecum . De plant wordt ongeveer 70-90 cm hoog en een witte bloemjes en krijgt peulen die de kleine goudbrouine fenegriekzaadjes bevatten.
Naast dat de zaadjes in de kruidegeneeskunde worden ingezet als geneesmiddel wordt de Fenegriek ook als specerij en verdikkingsmiddel ingezet.
Zo vind je het b.v. terug in zeep en shampoo. Daarnaast wordt het poeder ook veel in de Indiase en Aziatische recepten gebruikt vanwege de voedingswaarde en de zoetige , nootachtige smaak.

De gunstige werking van Fenegriek;

- Er zijn onderzoeken gedaan die aantonen dat het drinken van fenegriekthee (of supplementen) een gunstige uitwerking hebben op de melkproductie bij moeders die borstvoeding geven.
- Vooral naar de invloed die Fenegriek heeft op stofwisselingsziektes zoals diabetes type 1 en 2 is veel onderzoek gedaan en daarvan zijn de resultaten heel bemoedigend. Het lijkt dat Fenegriek een bijzonder positieve rol speelt bij de beheersing van het bloedsuikergehalte.
- Tot slot zijn er ook voorzichtig positieve resultaten te melden bij het gebruik van Fenegriek wanneer  het gaat om; eetlustcontrole, brandend maagzuur en ontstekingen.

Aanbevolen hoeveelheid en bijwerkingen;

Een specifieke aanbevolen hoeveelheid is tot op heden nog niet vastgesteld, dus dit vraag verdere verdieping en is afhankelijk van het doel dat men met de inname wil bereiken.
Er zijn nog geen studies die hebben aangetoond dat Fenegriek ernstige bijwerkingen kent bij een te hoge dosering.
Wel is het zo dat bij gebruik er darm- of maagklachten kunnen optreden.
Daarnaast is het zo dat bij sommige personen de lichaamsgeur ten nadele verandert bij een dagelijks gebruik.

Er wordt momenteel nieuw onderzoek gedaan naar deze medicinale plant en het verdient aanbeveling om bij specifieke vragen en problemen altijd eerst uw (natuur)arts te raadplegen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief