Op donderdag 9 mei -Hemelvaartsdag- zijn wij gesloten en worden er geen bestellingen verstuurd.

Boven de € 37,50 geen verzendkosten NL
vandaag besteld=morgen verstuurd!
2876 klanten beoordelen ons met 9.6

31-03-2023

Rozemarijn

De rijke geschiedenis van gezonde rozemarijn

Rozemarijn thee is een heerlijke en gezonde drank die je gemakkelijk zelf thuis kunt maken.
Ontdek in dit blog bericht  hoe je rozemarijn thee kunt maken met verse of gedroogde rozemarijn van Tea4You en geniet van de voordelen voor je gezondheid.

Rozemarijn als medicinaal kruid

Rozemarijn wordt al duizenden jaren gebruikt als medicinaal kruid vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Het gebruik van rozemarijn gaat terug tot het oude Egypte, waar het werd gebruikt bij de bereiding van wierook en als hulpmiddel bij het balsemen van lichamen.

De oude Grieken en Romeinen waardeerden rozemarijn om zijn medicinale eigenschappen en gebruikten het als tonicum voor het stimuleren van de spijsvertering en het verbeteren van de bloedcirculatie. Hippocrates, de beroemde Griekse arts, beschreef rozemarijn als een kruid dat de spijsvertering bevordert en kan helpen bij het verlichten van hoofdpijn en andere kwalen.

In de Middeleeuwen werd rozemarijn gebruikt als een krachtige remedie tegen de pest, een besmettelijke ziekte die in die tijd wijdverspreid was. Tijdens de Renaissance ontdekten artsen de antiseptische en antibacteriële eigenschappen van rozemarijn en gebruikten het als middel tegen infecties.

Tegenwoordig wordt rozemarijn nog steeds gebruikt als medicinaal kruid en wordt het vaak toegevoegd aan supplementen en actuele producten vanwege de antioxidanten en ontstekingsremmende eigenschappen. Rozemarijnolie wordt vaak gebruikt in aromatherapie om de geest te stimuleren en te helpen bij het verminderen van stress en angst.

Daarnaast hebben studie aangetoond dat rozemarijn thee kan helpen bij het verbeteren van de spijsvertering en het verminderen van maagproblemen zoals gas en indigestie. Het kan ook helpen bij het verlichten van hoofdpijn en het verminderen van stress en angst. Bovendien kan rozemarijn thee het immuunsysteem versterken en helpen bij het bestrijden van infecties en verkoudheid. Het is interessant om op te merken dat de oude tradities en gebruiken van rozemarijn als medicinaal kruid worden bevestigd door modern wetenschappelijk onderzoek. De chemische verbindingen in rozemarijn zijn geanalyseerd en hebben aangetoond dat ze antioxiderende, ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen hebben die de gezondheid kunnen ondersteunen.

Hoe wordt rozemarijn thee gemaakt

Rozemarijn thee kan gemaakt worden met verse of gedroogde rozemarijnblaadjes.
Hier zijn de stappen om rozemarijn thee te maken:
  1. Je kunt ze van een verse rozemarijnplant plukken of de gedroogde rozemarijnblaadjes van Tea4You gebruiken.
  2. Breng water aan de kook. Gebruik ongeveer 250 ml water voor één portie rozemarijn thee.
  3. Voeg de rozemarijnblaadjes toe aan het water en laat het geheel enkele minuten zachtjes koken.
  4. Haal de pan van het vuur en laat de rozemarijn thee enkele minuten trekken. Hoe langer je het laat trekken, hoe sterker de smaak wordt.
  5. Zeef de rozemarijnblaadjes uit de thee en serveer de thee warm.


Je kunt ook experimenteren met andere ingrediënten om de smaak van rozemarijn thee te variëren. Zo kun je bijvoorbeeld wat honing of citroensap toevoegen voor een zoetere of meer verfrissende smaak. En als je van kruidentheeën houdt, kun je rozemarijnblaadjes ook combineren met andere kruiden zoals tijm of munt.