Bestel nu en ontvang GRATIS een extra zakje met heerlijke frisse Paasthee bij je bestelling.

Boven de € 37,50 geen verzendkosten NL
voor 16.00 besteld= vandaag verstuurd
2876 klanten beoordelen ons met 9.6

31-10-2019

oolong

Bijzondere Oolong



Wat is Oolong thee?

Oolong thee is een bijzondere traditionele Chinese thee met een smaak die tussen groene en zwarte thee in zit. Dit betekent dat deze losse thee de  positieve eigenschappen van beide soorten heeft.
Bij Tea4You vind je een aantal mooie losse Oolong soorten  met ieder haar eigen bijzondere smaak.
Oolong thee wordt vaak geprezen om zijn geneeskrachtige eigenschappen, waaronder het verlagen van het cholesterolgehalte en het verminderen van de kans op een hartaanval.

Bovendien bevat Oolong thee hoge concentraties aan polyfenolen, mineralen en vitaminen zoals vitamine A, calcium, kalium, selenium, fluoride, magnesium en fosfor, die het lichaam helpen ontgiften en afvalstoffen beter laten verteren, waardoor het risico op chronische ziektes zoals diabetes wordt verlaagd.

Hoe wordt Oolong thee gemaakt?

Oolong thee is een half-geoxideerde thee die op een speciale manier wordt gemaakt.
Alle blaadjes worden met de hand geplukt, gekneusd en op een speciale manier verhit, waardoor Oolong thee zijn eigen unieke prijs heeft. Het productieproces kan per soort verschillen, maar begint meestal met het verspreiden van de blaadjes in de zon, waardoor ze wat vocht verliezen en chemische processen ontstaan die het fantastische aroma van het blad creëren.
Vervolgens worden de blaadjes voorzichtig in bamboe korven geschud, waarbij alleen de randjes van het blad iets afbreken en alleen daar fermenteren. In grote hete pannen worden de blaadjes verhit om alleen het aroma en de kleur van het blad definitief vast te houden.

Er zijn verschillende soorten Oolong die door hun bewerking allemaal hun eigen smaak krijgen.

Uitgelicht; Bijzondere Milky Oolong

Milky Oolong  is een soort Oolong-thee die een unieke melkachtige smaak heeft. Het wordt gemaakt door een speciaal proces genaamd "jin xuan" of "milk oolong" cultivatie.

Tijdens de productie wordt een bepaald type theestruik gebruikt, genaamd de Jin Xuan cultivar, die van nature een lichte melkachtige smaak heeft. De theestruiken groeien op de hooglanden van Taiwan.

Het productieproces begint met de pluk van de theebladeren, die vervolgens licht worden verwelkt in de zon en vervolgens worden blootgesteld aan warme lucht om het vochtgehalte te verminderen. De bladeren worden dan gerold om de celstructuur te breken en oxidatie te stimuleren.

Belangrijk is dat de oxidatie bij Milky Oolong niet volledig wordt uitgevoerd, maar slechts tot ongeveer 15-20% om de specifieke smaak te behouden. Vervolgens worden de bladeren verhit om de oxidatie te stoppen en te drogen.

De laatste stap is het aroma van melkachtige smaak toe te voegen aan de bladeren. Dit wordt meestal gedaan door de bladeren in grote trommels te mengen met melkpoeder en water. Het mengsel wordt dan opnieuw gedroogd om het vocht te verwijderen en het aroma vast te houden.

Het resultaat is een zachte, lichtzoete thee met een romige, melkachtige smaak en een licht bloemig aroma.


Hoe zet je een goede kop Oolong thee?

Het is heel belangrijk dat de Oolong thee bladeren de ruimte krijgen om zich te ontvouwen. Het volume van de bladeren wordt al snel verdrievoudigd wanneer het in contact komt met water. Als de bladeren te dicht op elkaar zitten ontwikkeld de aroma zich niet.
De perfecte Oolong thee trek tijd is rond de 6 tot 8 minuten. De beste thee temperatuur voor het laten trekken van de Oolong thee is 80 tot 90 graden het liefst zo dicht mogelijk bij de 90 graden.
De beste drink temperatuur is rond de 75 graden Celsius. Dus als het water klaar is met koken kun je het gerust 4 tot 8 minuten laten staan voordat je het in schenkt. Vervolgens 6 tot 8 minuten wachten en je hebt een heerlijk gezond kopje Oolong thee.

Wil je ook profiteren van de vele gezondheidsvoordelen van Oolong thee? Probeer dan eens een kopje van deze bijzondere thee en ontdek waarom het al eeuwenlang zo populair is in China en de rest van de wereld.