Let op: In verband met de maatregelen die wij hebben moeten treffen in verband met het Corona virus hebben wij aangepaste levertijden Lees verder

Bea Hansma
08-06-2018

Over het ontstaan van deze traditionele Chinese thee zijn talrijke verhalen in omloop.
Voor wat betreft de smaak zit het tussen groene- en zwarte thee in. Hierdoor beschikt Oolong thee ook over de positieve eigenschappen van beiden soorten. Wellicht is het daarom dat er zoveel geneeskrachtige eigenschappen aan Oolong worden gegeven.
Zo zou het regelmatig drinken van deze thee het cholesterol niveau doen dalen en zo de kans op een hartaanval verkleinen.
Ook bevat Oolong een hoge concentratie aan polyfenolen, mineralen en vitaminen, zoals vitamine A, calcium, kalium, selenium, fluoride, magnesium en fosfor. Deze zorgen ervoor dat het lichaam ontgift. Het lichaam zorgt ervoor dat afvalstoffen beter kunnen worden verteerd. Hierbij wordt het risico verlaagd van chronische ziektes, zoals diabetes. Oolong thee kan worden gebruikt in de behandeling van diabetes type 2.

Hoe wordt het gemaakt;
Zoals gezegd zit de smaak van Oolong tussen zwarte- en groene thee in.
Dit komt omdat het een half geoxideerde thee is. De productie is niet altijd hetzelfde, maar wel erg kostbaar want alle blaadjes worden met de hand geplukt , gekneusd (tot balletjes gerold) en op een speciale manier verhit, daarom heeft hij ook zijn eigen prijs.
In het kort begint het ermee dat de blaadjes in de zon verspreid worden waardoor ze iets van hun vocht verliezen. Hierdoor ontstaan zekere chemische processen waardoor een fantastisch aroma van het blad ontstaat.
Aansluitend worden ze in bamboe korven diverse malen heel voorzichtig heen en weer geschud waarbij alleen de randjes van het blad iets afbreken en alleen daar fermenteren; alleen daar komt iets sap uit. Oolong kenners spreken van een groen blad met rode rand. In grote hete pannen worden de blaadjes verhit om alleen het aroma en de kleur van het blad definitief vast te houden.
Er zijn verschillende soorten Oolong die door hun bewerking allemaal hun eigen smaak krijgen.
Zo is er b.v. de Milky Oolong die geen enkele toevoeging heeft maar door het stomen boven melkwaterdamp een boterachtige melksmaak krijgt. Heel bijzonder!!!

Hoe zet je een kop Oolong thee;
Het is heel belangrijk dat de Oolong thee bladeren de ruimte krijgen om zich te ontvouwen. Het volume van de bladeren wordt  al snel verdrievoudigd wanneer het in contact komt met water. Als de bladeren te dicht op elkaar zitten ontwikkeld de aroma zich niet.
De perfecte Oolong thee trek tijd is rond de 6 tot 8 minuten. De beste thee temperatuur voor het laten trekken van de Oolong thee is 80 tot 90 graden het liefst zo dicht mogelijk bij de 90 graden. De beste drink temperatuur is rond de 75 graden Celsius. Dus als het water klaar is met koken kun je het gerust 4 tot 8 minuten laten staan voordat je het in schenkt. Vervolgens 6 tot 8 minuten wachten en je hebt een heerlijk gezond kopje Oolong thee.

 

 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief