Aanbiedingen zijn geldig tot en met zondag 28 april.

Boven de € 37,50 geen verzendkosten NL
voor 16.00 besteld= vandaag verstuurd
2876 klanten beoordelen ons met 9.6

09-03-2023

gezonde-bamboe

Bamboe en gezondheid



Bamboe is een veelzijdige plant die wereldwijd voor heel veel doeleinden wordt gebruikt, waaronder huizenbouw, kleding en gebruiksvoorwerpen.In dit blog richten wij ons voornamelijk op de gezonde aspecten van de bamboe, met name als thee.
De productie van de bamboe als thee is niet eenvoudig en daardoor is pure bamboe-thee ook niet goedkoop. Bovendien kan er slechts gedurende een beperkte periode van het jaar geoogst worden. Voor de thee worden alleen de jonge bladeren van de plant gebruikt en met de hand geplukt. De bladeren voor pure bamboe thee worden alleen gedroogd en verder niet bewerkt. Bamboe thee heeft een dorstlessende en volle zoete smaak met een nootachtig karakter.  Bovendien bevat het geen cafeïne.

Bamboe bevat verschillende gezonde voedingsstoffen

zoals vitamine C en E, kalium, ijzer natuurlijke vruchtensuikers, silicium, aminozuren en flavonoïden.
Daarnaast is bamboe ook rijk aan antioxidanten. Deze krachtige stoffen helpen je lichaam beschermen door vrije radicalen, waaronder het risico op chronische ziekten wordt verminderd. Bovendien heeft bamboe thee een hoog gehalte aan vitamine C, wat de immuunfunctie kan versterken en ontstekingen kan verminderen.
Bamboe is ook bekend om zijn eigenschappen als natuurlijke detoxifier. Het kan helpen bij het verwijderen van gifstoffen uit het lichaam en het verbeteren van de spijsvertering. Bovendien is bamboe van nature laag in calorieën en suiker, waardoor een het een gezonde optie is voor mensen die op zoek zijn naar een alternatief voor suikerhoudende dranken.

Natuurlijk silica in Bamboe thee

Bamboe is een natuurlijke bron van silica, een mineraal dat van vitaal belang is voorde gezondheid van onze botten, huid en nagels. Silica is een essentieel onderdeel van collageen, het eiwit dat verantwoordelijk is voor de stevigheid en elasticiteit van onze huis en weefsels. In bamboe thee is silica aanwezig in de vorm van opgeloste silica zuur, dat gemakkelijk door ons lichaam kan worden opgenomen.
Een kopje bamboe thee kan een belangrijke bijdrage leveren aan onze dagelijkse behoefte aan silica van ons lichaam. Naast het feit dat silica belangrijk is voorde gezondheid van onze botten, huid, haar en nagels, heeft het ook andere voordelen voor ons lichaam. Silica kan bijvoorbeeld helpen om de opname van andere mineralen, zoals calcium en magnesium te verbeteren. Bovendien kan het de ontstekingsremmend eigenschappen van andere kruiden in thee versterken.
Het is echter belangrijk om op te merken dat er ook andere voedingsmiddelen zoals haver, gerst en tarwe toe te voegen aan je dieet voor een goede balans van natuurlijk silica.

Bamboe en het kraakbeen

Kraakbeen kennen we als het soepele bot dat zich tussen de gewrichten bevindt zodat deze zich zonder pijn kunnen bewegen. Het hoge gehalte aan silicium in bamboe is heel goed voor het kraakbeen. Er zit in bamboe zelfs meer silicium dan in heermoes, alfalfa of brandnetel. Vooral bij ziektes die verband houden met versleten of ontstoken kraakbeen wordt vaak bamboe aangeraden. Denk hierbij aan;
  • Artrits, reumatoíde artritis, artrose
  • Ziekte van Bechterew
  • Gewrichtspijnen door slijtage,
  • Slijtage van de tussenwervelschijven en lage rugpijn,
  • Bescherming van gewrichtskraakbeen

    Goed voor het bindweefsel

    Collageen is een ander woord voor bindweefsel. Collageen is er in verschillende soorten en heeft diverse belangrijke functies. Zo zorgt het voor een soepele en elastische huid maar ook voor soepele pezen, bloedvaten, kraakbeen, botten, urinewegen en geslachtsorganen. Bovendien zorgen mineralen in bamboe ervoor dat calcium daadwerkelijk door de botten wordt opgenomen. De versoepelende eigenschappen van collageen worden in de fytotherapie medicinaal gebruikt bij de volgende indicaties:
    • Zwakke gewrichtsbanden met neiging tot verzwikken
    • Broze botten
    • Verminderde elasticiteit van de bloedvaten, voorkomen van atherosclerose en aambeien
    • Verminderde huidelasticiteit, vroegtijdige huidveroudering
    • Traag genezende wonden, acné en zweren
    • Breekbare haren en nagels, beschadigde haarwortels, dunne haren, haarverlies

    Bamboebos / Bron: H. Zell Wikimedia Commons (CC-BY-SA-3.0)