Let op: In verband met de maatregelen die wij hebben moeten treffen in verband met het Corona virus hebben wij aangepaste levertijden Lees verder

Bea Hansma
29-03-2019

De geschiedenis van Ayurveda gaat terug tot ca. 3000 jaar voor Christus en betekent letterlijk "de wetenschap of kunst van het leven" Ayus is een Sanskriet term voor "leven" en Veda staat voor wetenschap of kunst.   Oorspronkelijk afkomstig uit India, maar door de eeuwen heen heeft deze geneeskunst zich verspreid over Egypte, Griekenland, Tibet, China, Rusland en Japan.
Het is de oudste geneeskunst ter wereld die uitgaat van het principe dat lichaam en geest één zijn. Een verstoring in de balans tussen beide zorgt ervoor dat je ziek wordt.
Het beter maken is er dan ook op gericht om deze verstoring op te heffen en te streven naar de balans.

Om de verstoring tussen lichaam en geest op te heffen worden verschillende zaken ingezet. Het gebruik van geneeskrachtige kruiden is slechts een onderdeel hiervan. Zo zijn er ook massages en kennen India en Sri Lanka ook speciale ayurvedische schoonheidsinstituten.
Voor deze manier van behandelen moet je wel eerst goed gekeurd worden door een ayurvedische arts. Deze artsen beoordelen of de conditie van je lichaam zo is dat je een dergelijke behandeling aan kunt.
Deze ayruvedische artsen zijn hoog opgeleid en hebben -net als de medici in de westerse wereld- wel een studie van 5,5 jaar te gaan voor dat ze zit ayurvedische arts mogen noemen.

De Ayurveda maakt in de bovengenoemde landen een belangrijk deel uit van het dagelijks leven en is een normale manier van omgaan met je gezondheid.
Er wordt uitgegaan dat wij bestaan uit drie krachten (dosha's) met de vijf elementen: aarde, water, vuur lucht en ruimte . Ze zijn in ons lichaam en regelen alle fysiologische processen;
-Vata (lucht en ruimte)
-Pitta (vuur en water)
-Kapha (water en aarde)

Het mag duidelijk zijn dat onze westerse wereld ver af staat van deze manier van leven.
Wij leven hier in een wereld waar we worden overspoeld met informatie, jachtigheid van het leven, technologie en andere zaken.
Steeds vaker voelen mensen zich "ziek" van al deze zaken en gaan op zoeken naar dingen die je leven weer in balans kunnen brengen.
Voor sommigen wordt de Ayurveda een manier van leven. Anderen kiezen voor de ondersteuning van de goede kruiden in de thee om zo hun dosha weer in balans te brengen.
Heeft dit stukje je interesse gewekt, laat je dan eens verrassen door onze ayurvedische thee.

 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief