Bestel nu en ontvang GRATIS een extra zakje met heerlijke frisse Paasthee bij je bestelling.

Boven de € 37,50 geen verzendkosten NL
vandaag besteld=morgen verstuurd!
2876 klanten beoordelen ons met 9.6

31-08-2022

Manuka-Honing_shutterstock_737355097

Alles over Manuka Honing


Manuka bij Tea4You

Bij Tea4You kun je de Manuka honing zowel puur en als toevoeging aan losse thee kopen. Wil je kennis maken met Manuka honing kies dan voor de volgende producten;

De Manuka boom;

Deze wordt ook wel "Tea-tree" genoemd en je komt hem overal in Nieuw Zeeland tegen. Vooral aan de oostkust van het Noordelijk- en Zuidelijk eiland. Verder kom je de boom ook tegen in Tasmanië, Victoria, en Nieuw-Zuid-Wales.
Eigenlijk is het een kleine boom, meer struikachtig, die zeer snel groeit en tussen de 5 en 15 meter hoog wordt. De boom is altijd groen, bloeit met witte bloemen en heeft bladeren met een stekelige punt.
De Maori's -de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland- zien de Manuka boom als heilig vanwege haar helende krachten. Ze gebruiken de bladeren en de bast in hun traditionele geneeskunde tegen infecties aan de luchtwegen. Dat deze boom ook wel "Tea-tree" wordt genoemd komt omdat de ontdekkingsreiziger James Cook van de blaadjes een soort theeachtige drank trok.

De Manuka-honing

De witte bloemen van deze boom zijn dus heel belangrijk, want daar komen de bijen op af om de nectar te verzamelen. De smaak van deze honing is niet met een andere honing te vergelijken omdat het een geheel eigen smaak heeft. Omdat de honing schaars is, is deze honing zeker niet goedkoop vooral nu het is ontdekt onder sporters en het wordt gezien als een soort van "superfood".

De werking van Manuka honing

Er zijn veel onderzoeken naar de werking van deze honing gedaan en dan vooral naar de antibacteriële en schimmeldodende eigenschappen. Het wordt in het land van herkomst door de inheemse bevolking al eeuwenlang gebruikt als geneesmiddel bij wonden. Onlangs zijn daar nog weer onderzoeken naar gedaan en -alhoewel er nog meer onderzoek gedaan moet worden- zijn de eerste resultaten veelbelovend.
Het is al heel lang bekend dat ook "gewone" honing een genezende werking heeft. Zo werkt ook gewone honing antibacterieel. In de eerste plaats omdat de suikers in honing de wond vochtig houden door wondvocht aan te trekken en de wond zo gemakkelijk heelt. Daarnaast bevat het ook glucoseoxidase, een antibacterieel enzym uit het speeksel van bijen. 
 Bovengenoemde komt uit Gezond de Nu waarin Tineke Creemers van de Universiteit van Wageningen het volgende schrijft; "Als dat enzym in contact komt met wondvocht, produceert het een kleine hoeveelheid waterstofperoxide. Die superklein dosis is groot genoeg om bacteriën te doden, maar veel te klein om schade te veroorzaken aan de herstellende wond of de huid eromheen".
Hierbij dient echter wel opgemerkt te worden dat het hier gaat om medicinale honing en NIET de honing die je in de supermarkt kunt kopen. 
 

Maar waarom is Manuka honing dan zo speciaal en meer bijzonder dan gewone honing?

Dit komt omdat het een bestanddeel met een krachtige anti-microbiële werking bevat tegen ziekteverwekkers.

Deze werking werd in de jaren 80 onderzocht en ontdekt door professor Peter Molan uit Nieuw-Zeeland. Hij schreef hier toen uitgebreid over in het AD. 
 Die antibacteriële activiteit heet de Unieke Manuka Factor (UMF). Hoe hoger de UMF, hoe sterker de helende werking. Molan ontdekte dat manuka-honing vooral genezend werkt bij wonden, littekens en de wondgeur vermindert.
Jaren later werd pas ontdekt wat die werkzame stof was. Het bleek methylglyoxal (MGO) te zijn. Het is een stof die van nature voorkomt in veel voedingsmiddelen en planten. Toen werd het grote verschil tussen gewone en manuka-honing duidelijk: bij gewone honing is de verhouding met MGO 20-50 mg/kg, en bij manuka-honing kan dat tot 800 mg/kg oplopen. 
 Dat verklaart ook meteen waarom de honing zo bizar duur is.

Tip: Let er wel op dat de Manuka-Honing écht geproduceerd is in Nieuw-Zeeland en een AMHA licentienummer van de producent heeft. Anders is het echt zonde van je geld!!