Boven de € 37,50 geen verzendkosten NL
voor 16.00 besteld= vandaag verstuurd
2876 klanten beoordelen ons met 9.6

30-11-2022

Categorie-Masala-Chai

Chai recept en informatie

Ontdek de rijke geschiedenis van Masala Chai, een van de meest populaire theesoorten ter wereld.
Oorspronkelijk afkomstig uit India, is Masala Chai al eeuwenlang een belangrijk onderdeel van de Indiase cultuur.
Traditioneel alleen gemaakt met zwarte thee, maar bij Tea4You verkrijgbaar in een groot aantal aantrekkelijke varianten.

De oorsprong

De geschiedenis van Masala Chai gaat terug tot duizenden jaren geleden in India, waar thee voor het eerst werd gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde als een medicinale drank. Het gebruik van specerijen en kruiden in thee was een gangbare praktijk in de traditionele Indiase geneeskunde en werd gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen.

Britse invloeden

De oorsprong van Masala Chai zoals we die nu kennen, is terug te voeren op de Britse koloniale periode in India.
De Britten waren grote theedrinkers en hadden grote plantages opgericht in India om de productie van thee te stimuleren. Maar de lokale bevolking was niet erg geïnteresseerd in de Britse manier van thee drinken en ontwikkelde hun eigen recepten voor het zetten van thee, waarbij ze specerijen en kruiden gebruikten om de thee op smaak te brengen en te versterken.

Massal Chai anno nu

Masala Chai werd een populair drankje onder de lokale bevolking en verspreidde zich snel door heel India. In de jaren 1930 werd Masala Chai een nationaal drankje en werd het een symbool van de Indiase cultuur. Tegenwoordig wordt Masala Chai over de hele wereld genoten als een heerlijke en gezonde theesoort.
Rond het jaar 2000 is de Chai thee populair geworden in onder andere Australië, waar naar het al snel geïmporteerd was richting de VS en later ook Europa. Onze lieve vrienden bij Starbucks hebben hier ook aan geholpen, want ze waren een van de eerste die de kruidige drank verkochten als "Spiced black tea blended with steamed milk"

De ingrediënten...

Elke regio in India heeft zijn eigen Chai, zijn eigen receptuur Masala kruiden. Maar de meest gebruikte ingrediënten zijn toch wel de basis van zwarte thee, melk en water, Daarnaast worden er allerlei specerijen toegevoegd zoals: kardemom, kaneel, gember, steranijs, zwarte peper, kruidnagel, nootmuskaat, saffraan en venkel.

Zelf Masala-Chai maken met dit recept

Het maken van Masala Chai is eenvoudig en gemakkelijk. Hier is een eenvoudig recept om thuis te proberen: Ingrediënten:
• 1 kopje water
• 1 kopje melk
• 2 theelepels zwarte thee
• 1 kaneelstokje
• 2 kardemompeulen
• 2 kruidnagels
• 1 stukje gember, fijngehakt
• Suiker naar smaak

Bereidingswijze:
1. Breng het water aan de kook in een pan.
2. Voeg alle specerijen toe en kook gedurende 2-3 minuten.
3. Voeg de zwarte thee toe en laat nog 2-3 minuten koken.
4. Voeg de melk toe en laat nog eens 2-3 minuten koken.
5. Zeef de thee en serveer heet met suiker naar smaak.

De soorten....

Hoewel de traditionele Masala Chai gemaakt wordt met zwarte thee zijn er ook heerlijke varianten in de vorm van Rooi Masala Chai of Groene Kruiden Chai. Ieder met haar eigen specifieke smaakbeleving, maar wel allen met de herkenbare kruiden.

chai als losse thee

Bij Tea4You bieden we verschillende varianten van Masala Chai-thee, zoals traditionele zwarte thee, groene thee en rooibos thee, elk met hun eigen unieke mix van kruiden en specerijen.
Onze thee is gemaakt met hoogwaardige ingrediënten en biedt een rijke en authentieke smaak die de rijke geschiedenis van Masala Chai weerspiegelt.
Natuurlijk is niet iedereen gecharmeerd van de combinatie thee en warme melk. Daarom is het drinken van deze kruidige thee ook zeker gewoon met gekookt water aan te bevelen.