Bestel nu en ontvang GRATIS een extra zakje met heerlijke frisse Paasthee bij je bestelling.

Boven de € 37,50 geen verzendkosten NL
voor 16.00 besteld= vandaag verstuurd
2876 klanten beoordelen ons met 9.6

11-01-2022

Thee-classificatie

De wirwar van letters achter de thee

Niet alle thee is hetzelfde. Naast de verschillende smaken thee zijn er ook verschillende kwaliteiten. Die wirwar van letters achter de thee is wel een technisch verhaal, maar vooral de echte liefhebbers van losse thee kennen de betekenis van deze letters en weten dat deze staan voor een goede of uitmuntende kwaliteit thee. Dit verklaart ook vaak waarom de ene thee veel duurder is dan de andere; de kwaliteit.
FTGFOP is een samensmelting van meerdere, verschillende afkortingen. Over het algemeen kun je wel zeggen dat hoe langer de reeks letters, hoe beter de thee. FTGFOP zorgt bijvoorbeeld voor een superieure kwaliteit thee die met zorg is geplukt en vervaardigd.
Helemaal onderin de basis begint het classificeren van thee met OP.
OP (Orange Pekoe) is een lang, vol, draadvormig blad zonder bladpuntjes.
FOP (Flowery Orange Pekoe) heeft een lang blad en een paar puntjes voor kwaliteit.
GFOP (Golden Flowery Orange Pekoe) is als FOP maar met meer "gouden" puntjes van top bladeren dan FOP.
TGFOP (Tippy Golden Flowery Orange Pekoe) heeft het hoogste aandeel puntjes vergeleken met FOP en GFOP, voornaamste klassering in Darjeeling en Assam.
FTGFOP (FinestTippy Golden Flowery Orange Pekoe) is echt goede kwaliteit FOP.
SFTGFOP (Special FinestTippy Golden Flowery Orange Pekoe) is de beste van het beste als het op FOP aankomt. Een groot deel van de bladeren hebben gouden puntjes van jonge blad en knop.
OP staat voor Orange Pekoe. Orange Pekoe wordt gebruikt om bladeren in zwarte thee te beschrijven. Vooral een verbastering van het Chinese pek-ho. Orange Pekoe verwijst naar de zilveren bladhaartjes van bepaalde type theeplanten. Pekoe kan worden vertaald als "wit" - de kleur van de fijne pluisjes onder de jonge scheuten. Ondanks dat het in de geschiedenis niet helemaal terug te vinden is schijnt Orange (Oranje) te verwijzen naar het Nederlandse Koningshuis Oranje-Nassau. Door de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) werd Orange gebruikt om thee te verkopen en de 'koninklijke klasse' te onderstrepen.
FOP is de volgende stap richting FTGFOP. FOP staat voor Flowery Orange Pekoe. Flowery duidt op grotere theebladeren. Meestal geplukt van nieuwe scheuten en bestaat altijd uit twee bladeren en een knop.
GFOP, de letter G wordt toegevoegd. De G van Golden. GFOP staat dus voor Golden Flowery Orange Pekoe. In dit geval verwijst Golden naar de gouden puntjes, het uiterste puntje van de gouden theeknoppen.
TGFOP staat voor Tippy Golden Flowery Orange Pekoe. Hier verwijst Tippy naar de hoeveelheid gouden tip in de thee. Een dergelijke thee bevat meestal een groot deel gouden puntjes.
FTGFOP krijgen we door Finest toe te voegen. FTGFOP staat voor FinestTippy Golden Flowery Orange Pekoe. Alleen de de beste TGFOP. Thee met FTGFOP bestaat uit echt alleen de aller beste thee. Alleen thee van uitzonderlijke kwaliteit heeft dit kwalificatie.
SFTGFOP is ten slotte nog de hoogste kwaliteit. SFTGFOP staat voor Special FinestTippy Golden Flowery Orange Pekoe. Speciaal voor thee wat echt uniek en zeer zeldzaam is. Soms wordt dit voorafgegaan door nummer 1, wat aangeeft dat bepaalde thee nog specialer is, wat bijvoorbeeld leidt tot SFTGFOP1.
f.f. staat voor first flush Een flush geeft aan in welk seizoen de thee geplukt is. De first flush – oftewel lentepluk – wordt geplukt in maart/april. Omdat dit de allereerste pluk na de winterpauze is, heeft de thee een mooier aroma. De theebladeren zijn groen, nog niet vlezig en bevatten weinig sap. De thee is langzaam gegroeid en daardoor extreem geurig, en smaakt fris en bloemig. Een first flush is vaak ook maar beperkt leverbaar omdat de oogst van een first flush lager is dan verop in het seizoen.
De gebroken theesoorten met kleine bladeren worden gesneden tijdens het herhaaldelijk rollen en hebben van nature een zeer hoge opbrengst. De kleinere theeblaadjes worden gebruikt voor; Broken, Fannings en Dust
Voor 'broken' thee wordt een 'B' toegevoegd aan de naam: BOP (Broken Orange Pekoe). Voor kleinere delen van het blad, bekend als "fannings", wordt een "F" toegevoegd: BOPF (Broken Orange PekoeFannings). Na "fannings" krijgen we dust, aangegeven met een extra "D": BOPD (Broken Orange Pekoe Dust). Fannings en dust klinken wat raar, maar het wordt voor de productie van theezakjes gebruikt. Één omdat het goedkoop is, en twee omdat de kleinere deeltjes gemakkelijker smaak afgeven. Handig voor de snelle theedrinker.