Let op: In verband met de maatregelen die wij hebben moeten treffen in verband met het Corona virus hebben wij aangepaste levertijden Lees verder

Bea Hansma
24-06-2020

Al eeuwen lang eten de Fransen na het eten een stukje kaas.
Kaas zou een gunstig effect hebben op de spijsvertering door de enzymen die erin zitten. Of het nu echt die goede uitwerking heeft op een soepele spijsvertering is wel even een twijfel gevalletje, maar wel is bewezen dag kaas na de maaltijd helpt tegen tandbederf.
Kaas bevat nl. veel calcium en fosfaten en deze remmen de zuurproductie in de mond die de gaatjes veroorzaken.
Bij die kaas hoorde natuurlijk ook nog altijd weer een lekker glaasje wijn.

Maar de tijden veranderen en zo ook de historisch bepaalde gewoonte dat kaas en wijn onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Een belangrijke reden waarom wijn zo goed bij kaas gaat, zijn de tannines. Tannines zijn fenolen, stoffen die, mits in beperkte mate aanwezig, een aangenaam bittere smaak of wrang mondgevoel geven. Deze fenolen binden zich aan het vet en de eiwitten in de kaas. De tannines breken het vette, filmende mondgevoel, ze verschonen het palet in je mond, waardoor de sensatie van een nieuw hapje kaas weer volledig genoten kan worden als was het de eerste. Anderen zeggen dat het de kaas is die de wijn lekkerder maakt door die wrange fenolen te binden. Hoe dan ook, tannines en kaas doen elkaar goed.

Thee zit ook vol met fenolen en heeft daarom diezelfde werking. Maar ook smaaktechnisch past thee goed bij kaas. Dat is misschien minder verrassend als je bedenkt dat kaas en wijn heel goed in dezelfde termen te omschrijven zijn. ‘Appeltjes’ en ‘bloesem’ kun je net zo goed tegenkomen in  Darjeeling als in een witte Elzasser. En de leer- en tabaktonen uit rode wijn zijn ook terug te vinden in zwarte thee. Er is zelfs iets dat thee voor heeft op wijn: je drinkt het warm. Doordat de temperatuur in de mond hoger is na een slokje thee, smelten de vetten in de kaas sneller en laten ze eerder en meer aroma’s los. Wat er dan gebeurt, is werkelijk verbluffend.
Zo trekt de groene Jasmijn – die van zichzelf iets notigs heeft als een natte walnoot – een stukje bros, bloemige Nederlandse Wilde Weide kaas helemaal open. Alsof iemand een geurig boeket weidebloemen in je gezicht drukt.

Maar vergeet die wijn. De combinatie van thee en kaas is een geheime deur naar een magische smaakwereld.
Je moet het gewoon eens proberen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief