Let op! Van 15 tot en met 25 augustus 2022 hanteren wij een aangepast verzendschema. Lees hier meer.

Bea Hansma
26-02-2022

Wanneer je voor langere tijd thee wilt bewaren kan dit  het beste  in een donkere, droge en koele ruimte. Twee goede voorbeelden voor het bewaren van thee zijn blikken of goed afgesloten papieren zakken (let op geen doorzichtige zakken).
Ook de temperatuur speelt hierbij een belangrijke rol.

Thee bewaren is niet ingewikkeld, maar het is zeker wel handig om een paar dingen te onthouden.
Thee kan niet tegen:

  • Licht
  • Vocht
  • Warmte
  • Geuren

Bij kruidenthee is het op de juiste manier bewaren belangrijker dan bij andere theesoorten. Als kruidenthee te veel wordt blootgesteld aan warmte, vocht of licht kan het namelijk zijn dat de kruidenthee zijn werkzame stoffen langzaam verliest. Verder is thee ook zeer gevoelig voor geuren. Thee heeft sterk de gewoonte om geuren over te nemen. Hou thee dus uit de buurt van verschillende sterke en vreemde geuren.

Een klein stukje geschiedenis;

In het verleden waren er problemen met het bewaren van thee. Thee is een gevoelig product en vooral met ongefermenteerde theesoorten dien je voorzichtig te zijn. Ongefermenteerde theesoorten zijn groene thee, witte thee en kruiden thee.

Thee in Europa werd vroeger voornamelijk verscheept uit verre Aziatische landen die een goed klimaat bezaten voor het verbouwen van de theeplant cammilia sinensis. Dit waren voornamelijk landen zoals China en India. In het begin was er nog geen fermentatie proces en hierdoor was het bewaren en vervoeren van thee niet gemakkelijk, want die reis duurde erg lang. In het begin waren er alleen maar theesoorten zoals groene thee, witte thee en kruiden thee. En die blijven niet zolang houdbaar (Ongeveer 1 jaar). Na 1 jaar verliezen deze theesoorten langzaam hum smaak/aroma en uiteindelijk beginnen de bladeren te rotten/oxideren.

Op een reis rond de wereld om de thee op te halen was het dus letterlijk een race tegen de klok. Als de reis te lang duurde was er het risico dat de hele lading onverkoopbaar werd, iets wat natuurlijk koste wat kost voorkomen moest worden. Maar er kon van alles misgaan op zo’n lange reis, denk maar aan stormen, piraten, ziektes aan boord of geen wind. Als het mee zat duurde de gemiddelde reis 11 tot 12 maanden maar als er iets tegenzat was dit eerder 12 tot zelfs 16 maanden. Kortom, een spannende handel die thee handel.

Om dit verlies te voorkomen ging men al snel opzoek naar oplossingen. Er werden bijvoorbeeld snellere schepen gemaakt zoals de Engelse klippers. Ook werd er begonnen met het verbouwen van thee in landen die dichterbij lagen of makkelijker bereikbaar waren. Uiteindelijk was de uitvinding van het fermentatie proces heel belangrijk voor de thee handel, want hiermee werd thee langer houdbaar. Een theesoort die hierdoor ontstond was zwarte thee die -mits goed bewaard- maar liefst 3 jaar houdbaar was.
Bron; Theeliefhebbers

Natuurlijk zijn er bij tea4you allerlei leuke blikken en glazen potjes te koop om je thee op een goede én leuke manier te bewaren.