Boven de € 37,50 geen verzendkosten NL
vandaag besteld = maandag verstuurd!
2876 klanten beoordelen ons met 9.6

05-02-2024

shutterstock_614266715

Gezonde Kurkuma


De eigenschappen van Kurkuma

Kurkuma lijkt op het eerste gezicht op gemberwortel, maar heeft een fijnere structuur en een kenmerkende oranje-bruine kleur aan de buitenkant. Binnenin is de wortel heldergeel.
Vaak wordt kurkuma gedroogd en in poedervorm verkocht, maar je kunt het ook vers vinden in toko's en biologische winkels. Bij Tea4You kun je het poeder in zijn meest pure vorm en 100% natuurlijk kopen. Daarnaast is het ook verwerkt in een aantal soorten losse kruidenthee.
Het wordt veel gebruikt in curry's en staat ook bekend onder verschillende namen zoals tumeric, geelwortel, koenjit of E100*

Traditioneel gebruik van Kurkuma in de geneeskunde

In de Ayurvedische geneeskunst wordt de kurkuma al duizenden jaren gebruikt. Zo zou het een reinigend werken, helpen bij spijsverteringsproblemen, koorts, infecties, artritis en leverkwalen. Indiërs gebruiken heel veel kurkuma in hun curry's die vaak voor 20-30 % uit kurkuma bestaan. Ook is bekend dat in Okinawa -één van de Blue Zones- en waar mensen heel oud worden, al vanaf de 12e eeuw kurkuma werd toegepast als medicijn en werd gedronken als thee.
Kurkuma, ook bekend als Curcuma longa, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot duizenden jaren geleden. De plant is inheems in Zuidoost-Azië, met name in India en andere delen van het Indiase subcontinent. Het wordt ook verbouwd in landen zoals China, Indonesië, Thailand en enkele delen van Afrika. 
Kurkuma wordt al eeuwenlang geteeld en gebruikt in traditionele geneeskunde, voeding en rituelen in deze regio's. Het speelt een belangrijke rol in de culinaire tradities van India, waar het een van de belangrijkste ingrediënten is in curry's en andere gerechten. Het wordt ook gebruikt als kleurstof, medicijn en zelfs als onderdeel van religieuze ceremonies. 
Het specerij heeft een diepe culturele betekenis in veel Zuidoost-Aziatische samenlevingen. Het is niet alleen een essentieel ingrediënt in de keuken, maar wordt ook gewaardeerd vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen en wordt vaak gebruikt in traditionele geneeskunde, zoals Ayurveda in India. 
Tegenwoordig wordt kurkuma wereldwijd verbouwd en geconsumeerd vanwege zijn vele gezondheidsvoordelen en culinaire toepassingen. Het is een van de meest gebruikte specerijen ter wereld en heeft een blijvende impact gehad op verschillende aspecten van menselijke cultuur en welzijn

Bescherming tegen ziektes

Recent onderzoek suggereert dat kurkuma mogelijk bescherming biedt tegen ziekten zoals kanker en Alzheimer. Interessant is dat landen waar kurkuma veel wordt geconsumeerd, zoals India, lagere percentages van deze ziekten laten zien dan landen waar het minder gebruikelijk is, zoals de Verenigde Staten.
Hoewel het gebruik van kurkuma niet het enige verschil is tussen deze populaties, geloven wetenschappers dat het een rol kan spelen bij deze opmerkelijke verschillen.

Curcumine; de werkzame stof in Kurkuma

De actieve stof in kurkuma, curcumine, staat bekend om zijn ontstekingsremmende, antioxidante en antibacteriële eigenschappen.
Het wordt geassocieerd met een breed scala aan gezondheidsvoordelen, waaronder verlichting van allergieën, bronchitis, artritis, diabetes, huidaandoeningen, en zelfs aandoeningen zoals AIDS, epilepsie, Alzheimer en verschillende vormen van kanker.

Hoe gebruik je Krukuma het beste

Er zijn verschillende manieren om kurkuma in je dagelijkse routine op te nemen.
Je kunt verse kurkuma toevoegen aan gerechten of er thee van maken. Het heeft geen bijwerkingen en is niet giftig, waardoor je tot wel 12 gram per dag langdurig kunt consumeren. Echter, mensen die bloedverdunners gebruiken, moeten voorzichtig zijn met hoge doses kurkuma. Om de opname van kurkuma in het lichaam te verbeteren, wordt aanbevolen het te combineren met zwarte peper. Dit kan bijvoorbeeld door zwarte peper toe te voegen aan curry's of thee met peper en kurkuma zoals deze thee van Tea4You.

Kurkuma thee; een dagelijkse ondersteuning voor je gezondheid

Een kopje kurkuma thee  kan dus een uitstekende toevoeging zijn aan je dagelijkse gezondheidsroutine.
Door de unieke combinatie van curcumine en zwarte peper biedt het een krachtige boost voor je algehele welzijn. Met deze inzichten kun je vol vertrouwen genieten van de vele voordelen die kurkuma te bieden heeft voor je gezondheid en levenskwaliteit.
* E100, ook bekend als curcumine, is een natuurlijk voorkomend pigment en kleurstof die wordt gewonnen uit kurkuma. In tegenstelling tot veel andere synthetische kleurstoffen die worden gebruikt in voedingsmiddelen, wordt E100 beschouwd als veilig voor consumptie en heeft het geen schadelijke effecten op de gezondheid.

Uitleg met een aantal redenen waarom E100 van kurkuma niet als schadelijk wordt beschouwd: 
1. Natuurlijke oorsprong:
E100 wordt gewonnen uit kurkuma, een plantaardige wortel die al eeuwenlang wordt gebruikt in voeding en traditionele geneeskunde. Omdat het een natuurlijk product is, wordt het over het algemeen als veilig beschouwd voor consumptie.
2. Gebruik in traditionele keukens:
Kurkuma is een veelgebruikt ingrediënt in de keukens van verschillende culturen, met name in Zuidoost-Azië en India. Het wordt al duizenden jaren gebruikt als smaakstof, kleurstof en geneeskrachtig kruid zonder bekende schadelijke effecten op de gezondheid.
3. Beperkte toxiciteit:
Curcumine, het actieve bestanddeel van kurkuma en E100, heeft over het algemeen een lage toxiciteit en wordt goed verdragen door de meeste mensen. Het wordt zelfs onderzocht vanwege zijn potentiële gezondheidsvoordelen vanwege zijn ontstekingsremmende en antioxidante eigenschappen.
Hoewel sommige synthetische E-nummers in verband zijn gebracht met mogelijke gezondheidsrisico's, geldt dit niet voor E100 van kurkuma. Het is belangrijk op te merken dat niet alle E-nummers slecht zijn; sommige zijn natuurlijk en veilig voor consumptie, terwijl andere synthetisch zijn en mogelijk schadelijk kunnen zijn bij overmatig gebruik. Het is altijd verstandig om voedingsmiddelen met E-nummers met mate te consumeren en aandacht te besteden aan de kwaliteit van de ingrediënten in uw dieet.