Let op: In verband met de maatregelen die wij hebben moeten treffen in verband met het Corona virus hebben wij aangepaste levertijden Lees verder

Bea Hansma
01-08-2017

Lijkt qua uiterlijk wel wat op de gemberwortel, maar is wat fijner van structuur en heeft aan de buitenkant een oranje-bruine kleur. Van binnen is de wortel geel en je koopt het vaak gedroogd en in poedervorm. Bij de Toko en biologische winkels verkopen ze ook vaak verse kurkuma. De kurkuma is een heel belangrijk deel van curry's en je komt het ook wel tegen onder de naam tumeric, geelwortel, koenjit of E100. Zo zie je dus dat niet alle E nummers slecht zijn.

Kurkuma in de geneeskunst
In de Ayurvedische geneeskunst wordt de kurkuma al duizenden jaren gebruikt.
Zo zou het een reinigend werken, helpen bij spijsverteringsproblemen, koorts, infecties, artritis en leverkwalen.
Indiërs gebruiken heel veel kurkuma in hun curry's die vaak voor 20-30 % uit kurkuma bestaan.
Ook is bekend dat in Okinawa -één van de Blue Zones- en waar mensen heel oud worden, al vanaf de 12e eeuw kurkuma werd toegepast als medicijn en werd gedronken als thee.

Bescherming tegen ziektes
Van kurkuma wordt ook gezegd dat het je zou beschermen tegen een aantal ziektes als kanker en Alzheimer.
Zo komen kanker en Alzheimer b.v. 3 keer meer voor in Amerika dan in India. Daarbij spelen natuurlijk meer zaken een rol dan alleen het gebruik van Kurkuma, want in India eten ze b.v.ook veel minder vlees dan in Amerika. Toch zijn de wetenschappers ervan overtuigd dat dit ook te danken is aan de Kurkuma.

Werkzame stof
De werkzame stof in Kurkuma is curcumine. Het is ontstekingsremmend, is een sterk antioxidant en is antibacterieel. Hieronder een kleine opsomming van aandoeningen waarbij de curcumine een positieve invloed zou hebben;

  • Allergie
  • Bronchitis
  • Artritis
  • Asma
  • Diabetes
  • Huidaandoeningen
  • Genezing van wonden
  • AIDS
  • Epilepsie
  • Alzheimer
  • Kanker
  • Hart- en vaatziektes

Hoe gebruik je Kurkuma
Je kunt natuurlijk verse kurkuma kopen en dat verwerken in gerechten of er thee van maken.
Het heeft geen bijwerkingen, is niet toxisch en je kunt tot wel 12 gram per dag gedurende langere tijd ervan nuttigen.
Een hoge dosering Kurkuma is echter niet aan te raden voor personen die bloedverdunners gebruiken!
Ook is het belangrijk om te weten dat Kurkuma slecht door het lichaam wordt opgenomen. Dit kun je verbeteren door de kurkuma samen met zwarte peper op te lossen. Dus wanneer je een curry maakt altijd naast de kurkuma ook zwarte peper toevoegen aan het recept.
Drink je kurkuma in theevorm, dan is het ook belangrijk dat aan dit mengsel altijd zwarte peper is toegevoegd voor de optimale werking.

Kurkuma thee
Een kop thee met kurkuma is dus een prima ondersteuning bij je dagelijkse portie gezondheid!!!

 

 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief