Let op: In verband met de maatregelen die wij hebben moeten treffen in verband met het Corona virus hebben wij aangepaste levertijden Lees verder

Bea Hansma
22-02-2016

Doe mij maar een Earl-Grey.....Er valt heel veel te vertellen over Earl-Grey, maar laten we simpel beginnen. Earl Grey is niet een aparte soort thee maar een melange die wordt geparfumeerd met bergamot (zie foto bovenaan de pagina). Het is een zeer klassieke thee met een heel eigen, lichte en verfrissende smaak. Door die geur en unieke smaak is Earl Grey vaak favoriet ; geurvol met een vleugje citrus. Earl Grey bestaat traditioneel uit een melange van Indiase en Sri Lankaase thee. Soms voegt men ook Lapsang Souchong toe om de Earl Grey een lichte rokerige, rijke smaak te geven. Tegenwoordig wordt elke zwarte thee met bergamot ondertussen gezien als Earl Grey en wordt het gemaakt uit een mengeling van verschillende theesoorten.

Bergamot maakt de smaak...
Bergamot wordt gewonnen uit de schillen van de bergamotvrucht,  de citrus bergamia. De olie uit de schillen wordt gebruikt in essentiële oliën, huidproducten en natuurlijk als smaakmaker voor voedsel. De smaak van bergamot is bloemig en rijk, met een licht bittere smaak. De olie ruikt naar verse citrus en geeft de Earl Grey haar typisch herkenbare geur.

Van oorsprong komt de vrucht uit Zuid Azië, maar doet het ook goed in Italië. Daar komt nu het meeste van de gekweekte bergamot vruchten vandaan. De schillen van de vruchten worden gedroogd en toegevoegd voor geparfumeerde thee.

Variaties op Earl Grey
Earl Grey is zo populair dat er vele variaties op gemaakt zijn. Eén van de bekendste is Lady's Tea vaak een melange van Earl Grey, korenbloembloesem  en een vleugje citrus.
Andere populaire Earl Grey variaties zijn Engelse Earl Grey, Rooibos Earl Grey en  Earl Grey Sencha.

Wie of wat is Earl Grey
Het lijkt een persoon (Charles Grey) en er doen zich ook veel verschillende verhalen de ronde over deze man en het ontstaan van de thee, maar er is nergens bewijs voor.
Het kan ook een slimme marketing truc zijn want wanneer we in de geschiedenis duiken komt ook naar boven dat men vroeger thee van zeer slechte kwaliteit probeerde te verdoezelen door er het bergamot aroma aan toe te voegen.
Wellicht door alle mysterieuze verhalen over hoe Earl Grey thee ontdekt is, lijkt het er op dat het zeer geslaagde marketingcampagne was. Het is in de loop der tijd zo bekend geworden dat het zelfs tot in Hollywood is doorgedrongen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief